Το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη δημιουργία των Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής που θα είναι ''οικογενειακά'' ιατρεία με 5 εώς 10 γιατρούς και θα έχουν δομές στις γειτονιές και στους δήμους όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας κ. Γρηγοράκος. Στα οικογενειακά ιατρεία θα εγγράφονται όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι
“Είναι ζωτική ανάγκη να επανασχεδιάσουμε το σύνολο των πολιτικών μας έχοντας στρατηγική μας επιλογή τη θεμελίωση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο επανασχεδιασμός των πολιτικών υγείας είναι συνυφασμένος με την έξοδο από την κρίση. Στον ένα μεγάλο πυλώνα του ΕΣΥ, τα Νοσοκομεία, προστίθεται και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η
ολοκληρωμένη φροντίδα, το τρίπτυχο της πρόληψης – θεραπείας – αποκατάστασης και η δημιουργία υπηρεσιών σε όλη τη χώρα που θα είναι προσβάσιμες, 24 ώρες το 24ωρο και θα παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους ήταν κυρίαρχος στόχος του ΕΣΥ” συνέχισε ο κ. Γρηγοράκος.
Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με την εφαρμογή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και ότι θα χρειαστεί χρόνο καθώς εκκρεμεί η έκδοση 49 υπουργικών αποφάσεων.
Παράλληλα τόνισε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παραμένει πάντα επίκαιρη και αναγκαία και ότι η οργάνωσή της στις πόλεις δεν μπορεί να βασιστεί στο πρότυπο των Αστικών Κέντρων Υγείας της δεκαετίας του ΄80.
Ο κ Γρηγοράκος ανέφερε ότι τα σύγχρονα Αστικά Κέντρα Υγείας πρέπει να είναι μικρές ευέλικτες και προσβάσιμες μονάδες ενταγμένες μέσα στην κοινωνία, σε κάθε δήμο και γειτονιά.
Πρόσθεσε ακόμη ότι παντού στον κόσμο βασικός πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι οι υπηρεσίες Οικογενειακής Ιατρικής που αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής και εξασφαλίζουν 24ωρη κάλυψη, φροντίδα, πρόληψη, κατ΄ οίκον νοσηλεία και παραπομπή σε ειδικό ή στο νοσοκομείο όταν χρειαστεί.“
Η ουσιαστική ανάπτυξη της οικογενειακής ιατρικής προϋποθέτει ειδικές δομές και υπηρεσίες.
Για το λόγο αυτό, εξετάζουμε τη δημιουργία Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής (ΜΟΙ). Μια ΜΟΙ είναι ουσιαστικά ένα «μικρό αστικό Κέντρο Υγείας» που στελεχώνεται από 5-10 ιατρούς (παθολόγους, γενικής ιατρικής και παιδιάτρους) και το αναγκαίο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, και η υποδομή του συνίσταται σε ένα χώρο χωρίς ιδιαίτερο εργαστηριακό εξοπλισμό – τα αναγκαία μόνο για την ολοκλήρωση της κλινικής εξέτασης, διάγνωσης και παρακολούθησης των ασθενών.
Στις ΜΟΙ εγγράφονται όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, και έτσι επιτυγχάνουμε την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών.
Η αναλογία εγγραφής είναι περίπου 1.700 πολίτες ανά γιατρό, και για την κάλυψη των κατοίκων των αστικών περιοχών απαιτούνται περίπου 3.600 ιατροί σε 600 μονάδες.
Οι ΜΟΙ λειτουργούν από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ, και είναι σε (τηλεφωνική) ετοιμότητα τις υπόλοιπες 12 ώρες του 24ωρου καθώς και τις αργίες” συνέχισε ο κ Γρηγοράκος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμη ότι θα στηρίξει το αίτημα του διοικητή της 3ης ΥΠΕ Δημοσθένη Ανδριόπουλου για επαναλειτουργία στη Θεσσαλονίκη του μεταπτυχιακού τμήματος για τα στελέχη της δημόσιας υγείας.
Ο κ Γρηγοράκος στο πλαίσιο της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη θα χαιρετήσει στις 6 το απόγευμα υπαίθρια εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στην Εγνατία, ενώ στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε κλειστή κομματική σύσκεψη που οργανώνει η Περιφερειακή Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ για θέματα υγείας.
dikaiologitika.gr