Ποιος θα ενδιαφερθεί για το κτήμα - βίλα Ιόλα; Του Γιάννη Σταθόπουλου

iolas1


Το τετραήμερο 29 Μαίου – 1 Ιουνίου για πρώτη φορά η βίλα Ιόλα στην Αγία Παρασκευή (1700 τ.μ., που έχει χαρακτηρισθεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο) "άνοιξε" για την θεατρική παράσταση "Alexandros Iolas" του Χριστ. Αντωνιάδη από μια καταπληκτική ομάδα σκηνοθέτη, σκηνογράφου και ηθοποιών με εμπευστή και συντονιστή τον Νίκο Σταθούλη και συνεργασία του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Οι 800 περίπου τυχεροί (200 κάθε βράδυ) είδαμε εκτός από την παράσταση και τις δυνατότητες του χώρου, ενός κτήματος 6,5 περίπου στρεμμάτων που ανήκει σε ιδιώτη και όχι εκεί που θα έπρεπε δηλ. σε κάποιον κρατικό φορέα. Ενός χώρου που επιβάλλεται να διασωθεί από την οικοδόμηση και να αποδοθεί στην κοινωνία ως χώρος πανελληνίας αλλά και τοπικής πολιτιστικής σημασίας, αναγνώρισης και κληρονομιάς, όπως απαιτεί η ιστορία του και η μορφή του.

Τα φώτα της δημοσιότητας του τετραημέρου "διαπέρασαν" τις πολιτιστικές σελίδες όλου σχεδόν του ημερήσιου τύπου. Δημοσιογράφοι (και από το εξωτερικό), άνθρωποι του πολιτισμού, δημοτικά πρόσωπα αλλά και πλήθος ευαίσθητων πολιτών (ξανα)ανακάλυψαν το μέγεθος ενός τοπόσημου πανελλήνιας (και γιατί όχι παγκόσμιας) σημασίας. (Πρόσφατα η Νέα Υόρκη "φιλοξένησε" έργα του Α. Ιόλα). Είδαμε τις δυνατότητες ενός εκπληκτικού εγκαταλελειμμένου μεγάρου, ακούσαμε την σιωπή του πανέμορφου τοπίου, νιώσαμε την μυσταγωγία της μέθεξης του καινούριου με το "παλιό"!

Και έπειτα έσβησαν τα φώτα. Η βίλα και το κτήμα επιστρέφουν στην λήθη. Μια λήθη που μας αφορά όλους. Το Υπουργείο Πολιτισμού, την εφορία Νεότερων Μνημείων, τους πάμπολους ανθρώπους της Τέχνης που υπέγραψαν κατά καιρούς για τη σωτηρία του χώρου (π.χ. Κώστας Γαβράς, Παύλος ζωγράφος, Κ. Τσόκλης, Τάκης, Γ. Λαζόγκας, κ.α.), τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, την Περιφέρεια Αττικής, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ανθρώπους των κινημάτων, αλλά και όλους τους ευαίσθητους πολίτες αυτού του τόπου!

ΠΟΙΟΣ, ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ;

 

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών 12/6/14
Νεότερη Παλαιότερη