Έξυπνο βύσμα ελέγχει την ενεργειακή κατανάλωση και δίνει συμβουλές
Ένα γερμανικό startup ανέπτυξε έξυπνα βύσματα, τα οποία μαθαίνουν τις ενεργειακές συνήθειες των ενοίκων του σπιτιού βοηθώντας τους σταδιακά να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μειώσουν τα τιμολόγιά τους.
Η Parce χαρακτηρίζει το προϊόν της «το πρώτο έξυπνο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στον κόσμο για όλους». Το σίγουρο είναι ότι το βύσμα κερδίζει τις εντυπώσεις, καθώς σε ονλάιν εκστρατεία crowdfunding απέσπασε ποσό υπερτριπλάσιο από αυτό που ήλπιζαν οι εμπνευστές του πρωτοτύπου.
«Σε ασύρματη σύνδεση με το “σύννεφο” της Parce, το βύσμα Parce One μαθαίνει με έξυπνο τρόπο πώς καταναλώνετε ενέργεια, παράγοντας οπτικές αναφορές προκειμένου να σας επιτρέψει να δείτε ξεκάθαρα με ποιον τρόπο θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε ενέργεια και να μειώσετε τους λογαριασμούς σας κατά εκατοντάδες δολάρια», αναφέρουν στη σελίδα της εκστρατείας τους οι δημιουργοί του βύσματος.
Οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν και να ελέγξουν την κατανάλωση ακόμη και όταν απουσιάζουν από το σπίτι με τη χρήση ειδικής εφαρμογής για έξυπνο κινητό, tablet ή μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η συσκευή, η οποία απλώς μπαίνει στην πρίζα, μπορεί επίσης να ρυθμιστεί έτσι ώστε να ελέγχει αυτόματα την κάθε συσκευή.
Το startup υπόσχεται ότι η συσκευή μπορεί να «κόψει» έως και 150 ευρώ το χρόνο από τα τιμολόγια ενέργειας, ενώ η εξοικονόμηση είναι ακόμη μεγαλύτερη σε κτήρια γραφείων και μεγάλες μονάδες. «Ανάλογα με τις συσκευές που θα επιλέξετε να ελέγχετε με το Parce, θα μπορέσετε να κάνετε απόσβεση της επένδυσή σας μέσα σε 6 έως 24 μήνες χρήσης», υποστηρίζουν οι δημιουργοί του.
«Έπειτα θα διαπιστώνετε τη διαφορά στον τραπεζικό σας λογαριασμό, στο τέλος κάθε μήνα. Για να μην αναφερθούμε στα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς το μέσο νοικοκυριό μπορεί να μειώσει κατά τουλάχιστον μισό τόνο ετησίως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγει.»
Η αρχική έκδοση είχε αναπτυχθεί για αμερικανικές και ευρωπαϊκές πρίζες, ενώ στόχος της εκστρατείας ήταν να συγκεντρωθούν 20.000 δολάρια για την προσαρμογή του προϊόντος στις ανάγκες των κινέζων και αυστραλών χρηστών, καθώς και για την ανάπτυξη εφαρμογής Android.
Τελικά συγκεντρώθηκαν 67.000 δολάρια και οι πρώτοι που συνέβαλαν σε αυτό αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους το προϊόν τον ερχόμενο Νοέμβριο έναντι 49 δολαρίων (36 ευρώ).
naftemporiki.gr