Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επιστημονικές συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο για το ζήτημα της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ωστόσο μια έρευνα που αφορά Κέντρα Πρόληψης κι Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ, προβληματίζει, διότι διαπιστώνει πως παρατηρείται αύξηση των δηλητηριάσεων από ηλεκτρονικό τσιγάρο, εκ των οποίων πάνω από 50% αφορούν παιδιά κάτω των 5 χρόνων.
Η έρευνα, που παρουσιάζεται στο ξένο ειδησεογραφικό portal «New Medical News», αναφέρει ότι ο αριθμός των τηλεφωνημάτων για δηλητηριάσεις λόγω ηλεκτρονικού τσιγάρου στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 1 τηλεφώνημα κάθε μήνα το 2010, σε 215 το 2014.
Υπάρχουν διαφόρων τύπων ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία κατά κανόνα έχουν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και χρησιμοποιούν συνήθως νικοτίνη. Το τελευταίο διάστημα λόγω και της αντικαπνιστικής εκστρατείας πολλοί στη χώρα μας στράφηκαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο για να το κόψουν ή να το περιορίσουν.
Προβλήματα
Η έρευνα αναφέρει πως έχουν καταγραφεί μια σειρά από προβλήματα, που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, σε μάτια, γλώσσα, στόμα, δέρμα. Επισημαίνει αναφορές ακόμη και για διάρροιες και προβλήματα στα δάχτυλα των ποδιών, αλλά και για δηλητηριάσεις παιδιών λόγω νικοτίνης.
Ο Παναγιώτης Μπεχράκης, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για το Κάπνισμα και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για το Κάπνισμα, μας ανέφερε ότι «είναι καθήκον εκείνων που προωθούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο να πουν την αλήθεια για την ασφάλειά του».
Ο ίδιος σημείωσε πως οι μέχρι τώρα μελέτες αναφέρονται «στις άμεσες επιπτώσεις του. Το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου επηρεάζει οπωσδήποτε την αναπνευστική λειτουργία, τόσο από πλευράς μηχανικής του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή αυξάνει τις αντιστάσεις κατά τη ροή του αέρα μέσα από τους αεραγωγούς, όσο και γιατί προκαλεί και φλεγμονώδη απάντηση από τους αεραγωγούς. Το αναπνευστικό σύστημα είναι αναπτυγμένο για να αναπνέει καθαρό αέρα κι οτιδήποτε άλλο του βάζουμε μέσα, φυσικά το ενοχλεί».
Ενα δεύτερο σημείο που είναι σημαντικό για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, εξηγεί ο κ. Μπεχράκης, είναι ότι σήμερα «κυκλοφορεί σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς έλεγχο. Η αστάθεια της περιεκτικότητας σε νικοτίνη κι οι τυχόν προσμείξεις του είναι ανεξέλεγκτες, ποικίλλουν από μάρκα σε μάρκα αλλά ακόμη κι από την ίδια μάρκα είναι διαφορετικά. Τι θα προκύψει από τη μακροχρόνια χρήση του είναι δύσκολο να προβλεφθεί αλλά η ανακοίνωση αυτή έχει ένα δείγμα γραφής τι πρόκειται να επακολουθήσει. Ιδιαίτερος είναι ο κίνδυνος στα παιδιά δεδομένου ότι η νικοτίνη είναι ένα ισχυρό δηλητήριο, το οποίο σε ποσότητες αναγόμωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων που κυκλοφορούν μπορεί να οδηγήσει σε χρήση ακόμη και θανατηφόρα από ένα παιδί».
Για τη χρήση λαθραίων τσιγάρων, λόγω της κρίσης, αναφέρει πως είναι «ποιοτικά ανεξέλεγκτα κι η ελληνική πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει το πρόσφατο πρωτόκολλο της Σεούλ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που προβλέπει συστήματα ιχνηλασίας στα πακέτα ώστε η αγορά αυτή να μειωθεί ή να εκλείψει.
Εξάρτηση
«Προσωπικά δεν πιστεύω στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, γιατί κρατά τους ανθρώπους δέσμιους μιας βλαβερής συνήθειας», μας αναφέρει ο διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά, Χρήστος Ντέλλος.
«Δεν απαλλάσσεται ο χρήστης απ' τη συνήθεια και μπορεί εύκολα να μεταπέσει πάλι στην κανονική λήψη τσιγάρου σε κάθε ευκαιρία. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ασφαλής μέθοδος διακοπής του καπνίσματος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηλεκτρονικών τσιγάρων, πολλά απ' αυτά έχουν νικοτίνη, που έτσι κι αλλιώς συντηρεί την εξάρτηση, η οποία είναι επιβλαβής ουσία, γιατί επιφέρει ταχυκαρδίες.
Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες αλλά υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις όχι μόνο για τις βλαβερές συνέπειες της νικοτίνης αλλά και των αρωματικών και χημικών ουσιών από πλαστικά και μέταλλα της ίδιας της συσκευής χρήσης. Εχει παρατηρηθεί όντως μεγάλος αριθμός δηλητηριάσεων σε παιδιά στις ΗΠΑ, κυρίως από δερματική επαφή με τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Στη βιβλιογραφία περιγράφονται επίσης συμπτώματα ερεθισμού του ρινοφάρυγγα και ξερός βήχας στους χρήστες».
enet.gr