Υμηττός: μια πόλη με βουνό αλλά ένα βουνό χωρίς πόλη
Ο Υμηττός είναι πάντα ένα από τα θέματα ταμπού που απασχολούν τα τοπικά πράγματα ως μια γενική κι αφηρημένη έννοια που περιστρέφεται γύρω από φράσεις κλισέ όπως "πρόσβαση στο βουνό", "καθαρό δάσος" οι οποίες ποτέ δεν προσδιορίστηκαν από ένα καθαρό πλάνο.
του Στρατή Μαζίδη
Ποια είναι η σχέση της πόλης με το βουνό; Αν εξαιρέσουμε μερικούς ευλαβείς προσκυνητές, λίγους φυσιολάτρες, ρομαντικά ζευγαράκια και ορισμένους περιπατητές με τα οικόσιτά τους, καμία.
Απεναντίας στο βουνό θα εντοπίσουμε σκουπίδια ενώ πέρυσι οργίαζαν φήμες για νυκτερινές επιθέσεις στο σκοτάδι απέναντι σε παράτολμους που ανέβαιναν με το ΙΧ τους στο βουνό. Πλάνο, μακρόπνοη πολιτική για την ανάπτυξη δεσμών ανάμεσα στους δημότες και το βουνό δεν υπάρχουν. Δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε κτήμα μας τον Υμηττό. Τον θυμόμαστε μόνο σε κάθε αντιπυρική περίοδο από υποχρέωση μη τυχόν και καεί στα χέρια μας και στο πανηγύρι του Αη Γιάννη. Ακόμη και αυτό ως πόλη δεν το έχουμε αξιοποιήσει.
Διαθέτουμε μια ιστορική Μονή από τον 11ο αιώνα. Από τα χρόνια του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου και του Ρωμανού Διογένη. Η Ιερά Μονή θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης για την Αγία Παρασκευή όντας ίσως το βασικότερο αξιοθέατό της. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι επειδή ακριβώς έχουμε το βουνό δίπλα μας, να το θεωρούμε και δεδομένο. Κι όμως όσοι έχουμε ανέβει και περπατήσει στον Υμηττό, έχουμε αντιληφθεί τα πόσα πολλά προσφέρει.
Ας δούμε ένα μικρό παράδειγμα αξιοποίησης.
Έξω από τη Δράμα υπάρχει ένα μικρό βουνό, πιο πολύ λόφος θα έλεγα. Ο Κορύλοβος. Οι διαχρονικά ικανές δημοτικές αρχές δημιούργησαν όπου προσφερόταν, αθλητικούς χώρους, τοποθέτησαν μεγάλα και άνετα κιόσκια, παγκάκια και μονοπάτια περιπάτου. Επιπλέον η παρουσία του δήμου είναι φανερή. Δε θα δεις ξεχασμένους, βρωμερούς στην όψη και την οσμή, κάδους απορριμάτων ενώ ότι έχει τοποθετηθεί συντηρείται. Το βουνό έχει καταστεί ένας τόπος επίσκεψης κι αναψυχής. Επίσης υπάρχει και αθλητικός όμιλος με ανεμόπτερα που αριθμεί αρκετά μέλη.
Φαντάζομαι ότι αντίστοιχα παραδείγματα θα υπάρχουν πολλά. Τίποτε πια δεν είναι εφαρμόσιμο στη δική μας περίπτωση; Βέβαια θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως εδώ χάσαμε μέσα από τα χέρια μας το πάρκο της Νεαπόλεως έως τη Γραβιάς (μη εφαρμόζοντας την ήδη πληρωμένη μελέτη κι ας παρακαλούσαμε κάποιοι το δήμαρχο να τρέξει το θέμα), τους πρόποδες δηλαδή του βουνού, με το παραπάνω θα ασχοληθούμε;
Ωστόσο, με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη σε αυτή την προεκλογική περίοδο να ακούσουμε από τους υποψηφίους πράγματα διαφορετικά, καλό θα ήταν να μπει στην ατζέντα, επιτέλους, κι ο Υμηττός. Να ακούσουμε προτάσεις, θέσεις κι εφαρμόσιμες ιδέες πρωτίστως για τη θωράκισή του και εν συνεχεία για την αξιοποίησή του.