Η πρώτη ανακατασκευή δημόσιου κτηρίου ώστε να μετατραπεί σε κτήριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο Συμποσίου με θέμα: «Αειφόρες Κοινότητες στην ν.α. Ευρώπη. Το Συμπόσιο που διοργάνωσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στο πλαίσιο του έργου RE-SEEties υποστηρίζεται από το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας της ΝΑΕ και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων:
1) Τα Έξυπνα Δίκτυα Ηλεκτρισμού (Smart Grid), ένα έργο που υλοποιείται στην Ποτέντσα της Νότιας Ιταλίας. Πρόκειται για Δίκτυα τα οποία με τη χρήση νέων τεχνολογιών καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας με στόχο να καλύπτονται άμεσα οι ενεργειακές ανάγκες των ιδιωτικών και δημόσιων κτηρίων
2) Την εκτεταμένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα δημόσια και δημοτικά κτήρια της Βουδαπέστης
3) Τη χρήση βιομάζας για παραγωγή ενέργειας στο Ζάγκρεμπ
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ειδικών επιστημόνων, και είχε ως στόχο να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις τεχνολογίες ΕΕ, ΑΠΕ και διαχείρισης απορριμμάτων όπως επίσης και θέματα στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού. Στόχος της να λειτουργήσει ως πεδίο ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων μεταξύ των ενδιαφερομένων έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το όραμα και τα αποτελέσματα του έργου θα διαδοθούν και θα ενσωματωθούν σε όλα τα επίπεδα διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων.
Στην ομιλία του ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στις «προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς των ΑΠΕ & της ΕΞΕ» και το σημαντικό ρόλο των Δήμων τόνισε ότι «η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να αποφέρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μείωση των δαπανών κατά 240 δισ. ευρώ το χρόνο και 2.000.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια». Επίσης, ο κ. Μανιάτης παρουσίασε τα προγράμματα, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, με τα οποία το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση ενέργειας όπως το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΟΤΑ, οι Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημοσίων Ανοικτών Χώρων, τα Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτίρια, το Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές «Κοινότητες» αλλά και το Εξοικονομώ κατ” Οίκον: «Τα οφέλη από τα παραπάνω προγράμματα στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δήμων, τη μείωση του αντίστοιχου δημοσιονομικού ενεργειακού κόστους, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσω της μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ.
Στη στενή συνεργασία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τους Δήμους μέσα και από το Ευρωπαϊκό έργο RE-SEEties αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Κωνσταντίνος Κουρνιώτης. «Το Ευρωπαϊκό έργο RE-SEEties αξιοποιεί τις διακρατικές συνεργασίες ανάμεσα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, υποστηρίζει τους δήμους στη χάραξη πολιτικής και στον στρατηγικό σχεδιασμό στους τομείς της εξοικονόμησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων. Στόχος μας είναι πάντα η δημιουργία Αειφόρων Αστικών Κοινοτήτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρνιώτης. Και πρόσθεσε: «Το ΚΑΠΕ, όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, έχει σταθεί στο πλευρό των Δημοτικών και Περιφερειακών δομών της χώρας, μεταφέροντας την Ευρωπαϊκή πολιτική και τεχνογνωσία στους τομείς δραστηριότητάς του, πάντα σε συντονισμό με τα αρμόδια Υπουργεία και εθνικές αρχές. Μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός έργων, επιδεικτικά, πιλοτικά, ενεργειακού σχεδιασμού, διάδοσης και εκπαίδευσης, για λογαριασμό πολλών δήμων της Ελλάδας με την εξασφάλιση, από το ΚΑΠΕ, κοινοτικών προϋπολογισμών»
Κατά τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ «η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται στις μέρες μας να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών στόχων της χώρας, καθώς ο ενεργειακός σχεδιασμός και η πράσινη ανάπτυξη αποτελούν βασικές υποχρεώσεις της. Σε αυτή της την προσπάθεια η τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να έχει συμπαραστάτη το ΚΑΠΕ, που πάντα με διάθεση συνεργασίας θέτει στην υπηρεσία της την επιστημονική καινοτομία και την υψηλή τεχνογνωσία», κατέληξε.
«Η υλοποίηση έργων όπως το RE-SEEties μας γεμίζει με αισιοδοξία πως, σε πείσμα των καιρών, το όραμα των διοικήσεων και η καλή και επιστημονική δουλειά των υπαλλήλων και η αγαστή συνεργασία μεταξύ των φορέων, εντός και εκτός συνόρων, μπορεί να αποφέρει καρπούς, και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως δήμος και ως χώρα, να μας εξασφαλίσει ένα μέλλον πιο πράσινο και αειφόρο», τόνισε ο δήμαρχος Αιγάλεω κ. Χρήστος Καρδαράς.
Για τα Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ), επικεντρώνοντας στο παράδειγμα του της ανακατασκευής του βρεφονηπιακού σταθμού του Δήμου Αιγάλεω προκειμένου να μετατραπεί σε κτήριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης μίλησε ο κ. Γιώργος Γιαννακίδης, στέλεχος του ΚΑΠΕ. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννακίδης τόνισε ότι πρόκειται για βρεφονηπιακό σταθμό 340 τμ, κατασκευής του 2001 που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αιγάλεω (φωτο): «Αυτή τη στιγμή το ετήσιο ενεργειακό κόστος του Δήμου για τη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού ανέρχεται περίπου στις 6.000 ευρώ -3.500 σε πετρέλαιο και 2.500 ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια», είπε ο κ. Γιαννακίδης και πρόσθεσε ότι μετά την ανακατασκευή το κόστος αυτό θα είναι «κοντά στο μηδέν». Σύμφωνα με τη μελέτη σε πρώτη φάση θα μειωθεί η χρήση ενέργειας του κτηρίου έως και 50 με 60% μέσα από δράσεις τόσο στο κέλυφος του (αλλαγή κουφωμάτων, θερμομόνωση κελύφους, πιθανότατα ακόμη και φυτεμένο δώμα). Σε δεύτερη φάση θα δοθεί η δυνατότητα στο κτήριο να παράγει την ενέργεια που καταναλώνει, καθώς θα καλυφθεί από ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά και θερμικά ηλιακά). Το κόστος των παρεμβάσεων, σύμφωνα με τον κ . Γιαννακίδη θα ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ και θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ο Συντονιστής του έργου RE-SEEties, Istvan Hunyadi, εκπρόσωπος του Δήμου Βουδαπέστης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ο δήμος «τρέχει» 12 προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις του δήμου: «Φέτος το 1/3 των δημοτικών κτηρίων θα αποκτήσουν φωτοβολταϊκά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας θα φτάσει το 40%».
Στο θέμα της γραφειοκρατίας αναφέρθηκε ο Η. Maras από το Ενεργειακό Κέντρο REGEA της Κορατίας, τονίζοντας ότι απαιτείται συνεργασία υπουργείων και δήμων προκειμένου να ξεπεραστούν: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πείσουμε τα υπουργεία ότι οι στόχοι τους είναι και δικοί μας στόχοι. Αν μια πόλη πετύχει τους στόχους της το ίδιο θα γίνει με μια περιοχή, το ίδιο θα γίνει με τη χώρα», ειπε χαρακτηριστικά ο κ. Maras, προσθέτοντας ότι «αυτό που κάνουμε είναι να λειτουργούμε σαν παράδειγμα σε όλη τη χώρα».
Η κ. Κική Παπαδοπούλου, στέλεχος του ΚΑΠΕ, τόνισε ότι το έργο RE-SEEties είναι ύψους 2,2 εκατ. ευρώ και διάρκειας δύο ετών. Έχει ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2012 και ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο του 2014. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας και αυξημένης παραγωγής απορριμμάτων με αυξητικές τάσεις στο μέλλον. Στη ΝΑ Ευρώπη υπάρχουν προβλήματα ενεργειακής τροφοδοσίας, συντονισμούς επίλυσης τέτοιων προβλημάτων και, χαμηλής σχετικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, ευαισθητοποίησης σε ενεργειακά θέματα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαδοπούλου. Και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι Δήμοι θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση τέτοιων θεμάτων».
Τι είναι το RE-SEEties
Το RE-SEEties το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη των δήμων στη διαμόρφωση της πολιτικής και το στρατηγικό σχεδιασμό στους τομείς της εξοικονόμησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αξιοποίησης των απορριμμάτων. Το έργο, στο οποίο συμμετέχουν δήμοι και ενεργειακά κέντρα από 8 χώρες της ΝΑΕ, επεξεργάζεται δύο βασικά θέματα: την ενέργεια και τα απορρίμματα με ένα ολοκληρωμένο τρόπο. Υπογραμμίζει τις προκλήσεις της ενεργειακής κατανάλωσης και της παραγωγής απορριμμάτων, τις αλληλεπιδράσεις τους και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτές.
Το έργο εστιάζει στην πλευρά της ζήτησης και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους θα αλλάξουν τα καταναλωτικά πρότυπα και πως μέτρα πολιτικής μπορούν να υποστηρίξουν αλλαγές στη ζήτηση, με πιλότους τις πόλεις που εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις, εργαλεία και κίνητρα.
Οι συμμετέχουσες στο έργο πόλεις είναι υπεύθυνες για το σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών, έχοντας ήδη τις βασικές ικανότητες σε θέματα πολιτικής και λήψης αποφάσεων. Σε αυτή τη διαδικασία υποστηρίζονται από μια ομάδα επιστημόνων με εξειδίκευση και εμπειρία σε τεχνικά θέματα αλλά και δύναμη σε θέματα διάδοσης στους τομείς των ΑΠΕ και της ΕΕ.
aftodioikisi.gr