Από το Μετρό στην...αμετροέπεια...
Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο πως ορισμένοι άνθρωποι στο δημοτικό συμβούλιο μπορούν να μετατρέψουν ακόμη κι ένα θέμα με θετικό πρόσημο, με διεκδικητικό πνεύμα προς όφελος της πόλης, σε μια ατέρμονη συζήτηση καταλήγοντας σε διαφωνίες και διχαστικές ρητορικές.
του Στρατή Μαζίδη
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, η παράταξη της Νίκης έφερε το αίτημα του Περιφερειακού Συμβούλου Γιώργου Δημαρά για συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την πρόταση που έχει υποβάλλει ο τελευταίος για τροποποίηση του υπό διαβούλευση ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής 2021 κι ένταξη της Αγίας Παρασκευής στην Περιμετρική Γραμμή Μετρό (γραμμή U) με τρεις σταθμούς.
Ο κος Σταθόπουλος όρισε τον κο Δημαρά ως ειδικό αγορητή ο οποίος πληροφόρησε για τις μέχρι τώρα θετικές επαφές του ως προς την προώθηση του αιτήματος αλλά και το ρεαλισμό του συγκρίνοντας την αναμενόμενη απόδοσή του σε σχέση με άλλα ενταγμένα έργα όπως η υπόγεια ζεύξη Σαλαμίνας - Αττικής. Ο κος Δημαράς έκλεισε λέγοντας ότι θετικό να ήταν να έφευγε με μια ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στα χέρια του.
Το λογικό θα ήταν λοιπόν μετά την εισήγηση, να τεθούν 1-2 ερωτήσεις του στυλ αν υπάρχει κάποια διεκδικητική επιτροπή ή ποιος είναι ο προτεινόμενος οδικός χάρτης από τον περιφερειακό σύμβουλο για τη συνέχεια και ομόφωνα να περάσει το θέμα. Δηλαδή 20 λεπτά δουλειά.
Αντ' αυτού είδαμε, για άλλη μια φορά, το παράλογο.
Εδώ οφείλω να υπογραμμίσω ότι η πρόταση του κου Δημαρά όσο κι αν είναι επιθυμητή, αδυνατώ να πιστέψω ότι πρόκειται ποτέ να υλοποιηθεί. Η Γραμμή U δεν περιλαμβάνει στην αρχική χάραξη την Αγία Παρασκευή ενώ έχει πλέον παγώσει εξ όσων είχα διαβάσει πρόσφατα λόγω της συγκυρίας. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει, ότι δεν πρέπει να διεκδικήσουμε και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες του κου Δημαρά.
Ο περιφερειακός σύμβουλος δέχθηκε μια βροχή ερωτήσεων που ακούγοντάς τες αδυνατούσα να αντιληφθώ τη σκοπιμότητά τους. Πού θα γίνουν οι σταθμοί, αν αυτό αλλάξει, αν είναι δεσμευτικό, κάτι πράγματα απίθανα. Και κάπου εκεί ήρθε η πυροδότηση από τον κο Παναγόπουλο.
Ο τ. αντιδήμαρχος αντί να επικροτήσει τον κο Δημαρά, αναρωτήθηκε αν ψηφίζοντας θετικά, δίνει εύσημα στον κο Σταθόπουλο του οποίου η παράταξη έφερε το θέμα λέγοντας πως θα το ψηφίσει μόνο αν υπάρχει προσθήκη ότι η πόλη έχασε το μετρό σε πρώτη φάση γιατί σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο του 2000, το Δ.Σ. ψήφισε αρνητικά με τον κο Σταθόπουλο τότε να αποχωρεί και τον κο Βλάχο να ψηφίζει αρνητικά. Ωστόσο εξ όσων γνωρίζουμε από δημόσια δήλωση του κου Γιαννακόπουλου αυτή η απόφαση αναιρέθηκε από μεταγενέστερη στα τέλη του 2000 όταν πρωτοανέλαβε δήμαρχος οπότε και αποφασίστηκε "η εξάντληση όλων των μέσων για την έλευση του Μετρό στην πόλη". Επίσης ακόμη και σε εκείνη την πρώτη επίμαχη συνεδρίαση θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι δεν απορρίφθηκε το Μετρό καθεαυτό αλλά μια πρόταση του Μάκη Χάρχαρου που περιελάμβανε αρκετά ακόμη σημεία ανάμεσα στα οποία και το Μετρό.
Την ίδια "πολεμική" ρητορική συνέχισε ο δήμαρχος προτείνοντας κι αυτός την ένταξη αυτής της πρότασης στην απόφαση διότι διηγήθηκε μια ιστορία πως επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό ζητώντας την κατασκευή γραμμής από το Νομισματοκοπείο στην πόλη μας (την πλατεία ή τον Αη Γιάννη, υπήρξε μια δυσλειτουργία στη μετάδοση εκείνη τη στιγμή) λες και πρόκειται για κάτι εύκολο ή θα αναστατωθεί το σύμπαν από τα έργα, χώρια το κόστος, για μια έξτρα γραμμή ή διακλάδωση (η οποία θα σημάνει και διακοπή των δρομολογίων για κάποιο διάστημα ώστε να ενωθούν τα τούνελ) ενός μόνο σταθμού όπου κάπου, κάπως, κάποτε ίσως υπάρξουν επεκτάσεις.
Τελικά με την απαλειφή της ημερομηνίας του τότε ΔΣ και την ένταξη της πρότασης "γιατί ο δημός εξαιτίας λαθών έχασε το μετρό" πέρασε η απόφαση καθώς η ομάδα της Νίκης επέδειξε την ενδεδειγμένη ψυχραιμία και ηρεμία.
Όπως και να χει όμως, ορισμένα πράγματα είναι αξιοπερίεργα. Π.χ. ο κος Παναγόπουλος φυλάει μέσα του επί 15 χρόνια τέτοια οργή ώστε πιο πολύ ασχολείται με το Σταθόπουλο παρά με το αίτημα ενός ανθρώπου να στηριχθεί από την πόλη του για να διεκδικήσει; Δεν επιθυμεί στη δύση του πολιτικού βίου να συνδέσει το όνομά του με μια θετική διεκδίκηση και προσέγγιση;
Από την άλλη, ο δήμαρχος θα...μοιράσει φέιγ βολάν για μια συνεδρίαση προ 15ετιας όπως είπε. Συνήθως προεκλογικά διαλαλείς το έργο σου, αν έχεις, κι όχι παλιές ιστορίες.
Πάντως, και το έχω ξαναγράψει, θα ήθελα πολύ να διαβάσω την τότε αρθρογραφία και παρεμβάσεις του κου Ζορμπά στις τοπικές εφημερίδες. Υπάρχουν; Υπήρχε τότε στην πόλη ως ενεργός δημότης ο σημερινός δήμαρχος;
Επίσης εντυπωσιακό το ότι ζητήθηκε από τον κο Δημαρά από κάποιον να εγγυηθεί ότι αν ληφθεί ομόφωνη απόφαση πως δε θα το χρησιμοποιήσει σε κάποιο προεκλογικό του φυλλάδιο ο κος Σταθόπουλος.
Πραγματικά πιστεύει κανείς ότι το Μετρό το έδιωξε το Δ.Σ. της Αγίας Παρασκευής; Έχει τόση δύναμη; Διότι αν είναι έτσι, να πάρει και μια απόφαση για διαγραφή του επαχθούς χρέους. Να πάρει κι άλλη μια να μας επιστραφεί η Κωνσταντινούπολη. Τα πράγματα είναι απλά, χώρια ότι αυτή η χάραξη αν δεν κάνω λάθος υπάρχει από το 1981. Υπάρχουν κάποια οικόπεδα στο Χαλάνδρι, στη μέση του πουθενά που τερματίζει η Γραμμή 3. Είναι και κάποια εφημερίδα εκεί κοντά αν δεν κάνω λάθος. Το έργο εξυπηρετείτο να φύγει - δυστυχώς - στην πορεία που έφυγε. Επίσης σε ποια από τις υπάρχουσες στάσεις του Μετρό υπάρχει παράδειγμα αλλαγής της αρχικής του πορείας ώστε να ενταχθεί μια ήδη υπάρχουσα στάση; Είναι λοιπόν πολύ άσχημο να προσπαθεί κανείς να αντλήσει πολιτικά οφέλη από μια ουσιαστικά ανύπαρκτη ιστορία.
Όταν πας όμως για να διεκδικήσεις, δηλαδή με θετικό αέρα, δεν αυτοακυρώνεσαι σημειώνοντας στο τέλος ότι έκανες λάθη στο παρελθόν. Πας και διεκδικείς. Πας και προσθέτεις επιχειρήματα σε αυτό που ζητάς, όχι ψεγάδια. Δεν κλείνεις με αρνητικό τρόπο ένα αίτημά σου. Δεν αφήνεις πικρή γεύση σε αυτόν στον οποίο αιτείσαι όχι απλά να σε εντάξει σε κάτι που τώρα σχεδιάζεται αλλά να φέρει τα πάνω κάτω στα όσα μέχρι τώρα έχουν γίνει.
Όσον αφορά τις παλιές εκείνες ιστορίες, νομίζω ότι ο κος Γαβράς σε ένα προηγούμενο άρθρο του είχε περιγράψει με αντικειμενικότητα και ρεαλισμό το θέμα του μετρό. Η πόλη ούτε το απεμπόλισε, ούτε το διεκδίκησε ποτέ πραγματικά αλλά ούτε διέθετε τέτοιες δυνάμεις ώστε να αλλάξει τη χάραξη.