Όλα αυτά τα χρόνια που συμμετέχω στα δημοτικά, ως δημοτικός σύμβουλος, συνηθίζουμε να λέμε πως σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική, οι διαπαραταξιακές διαφορές παραμερίζονται και επικρατεί η κοινή αντίληψη και συμφωνία. Δεν μπορούμε όμως να ισχυριστούμε πως την ίδια στάση και συμπεριφορά ακολουθεί και η σημερινή ηγεσία του Δήμου και της Κοινωνικής Πολιτικής. Υπάρχει εξόφθαλμη αντίθεση ανάμεσα στις διακηρύξεις και την μονοπαραταξιακή λογική και πρακτική που εφαρμόζεται.
Με ιδιαίτερη επιμονή, προφορικά αλλά και με γραπτή αναφορά, έχω ζητήσει να αποκατασταθεί η 30χρονη παράδοση της λειτουργίας της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοτικού Συμβουλίου και να τεθεί επικεφαλής των κοινωνικών δράσεων του δήμου, όπως και του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Επίσης, κατ’ επανάληψη έχω ζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, να δημιουργήσουμε ένα διαπαραταξιακό όργανο εποπτείας στην λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και του ΚΑΠΗ, μετά από την κατάργησή τους ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα.
Έχω την σταθερή άποψη πως ο Δήμος έχει την απόλυτη δικαιοδοσία να γνωρίζει, όχι μόνο τις κοινωνικές ανάγκες των δημοτών του αλλά επίσης όλες τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής που αναπτύσσονται από ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες στον Δήμο.
Με αυτή τη λογική ζήτησα κατ’ επανάληψη να αναδιοργανωθεί με πρωτοβουλία και υπό την εποπτεία του Δήμου, το Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, που προσπάθησα να στηθεί την προηγούμενη τετραετία, ώστε να σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, αντιμετώπισης της φτώχιας και των πρωτοφανών καταστάσεων που ανακαλύπτονται καθημερινά. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται όλες αυτές οι δράσεις να εμφανίζονται ως μεμονωμένες «φιλανθρωπικές» προσπάθειες και μετατρέπονται σε ένα οργανωμένο δίκτυο που παρέχει την απαραίτητη κοινωνική ασφάλεια στους δημότες.
Δυστυχώς, η μονοπαραταξιακή εμμονή της διοίκησης στην λειτουργία της Κοινωνικής Πολιτικής οδηγεί αναπόφευκτα στην πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό.
Ήδη η Ένωση Γονέων συντηρεί αρκετούς μαθητές που παρουσιάζουν προβλήματα σίτισης.
Το ίδιο έργο προσφέρουν τα φιλόπτωχα των ενοριών και έχουν τους δικούς τους εξυπηρετούμενους δημότες.
Ήδη μια παράταξη αλλά και μεμονωμένοι δημοτικοί σύμβουλοι μαζεύουν τρόφιμα που τα μοιράζουν σε αναξιοπαθούντες ή τα προσφέρουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Με άλλη πρωτοβουλία προσφέρονται ιατρικές υπηρεσίες σε άπορους και άνεργους, ενώ ο δήμος διαθέτει Δημοτικά Ιατρεία που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες και στα οποία θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν με την εθελοντική τους συμμετοχή.
Θεωρούμε αυτονόητο πως θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες και για ουσιαστικούς λόγους αλλά και για επικοινωνιακές ανάγκες.
Επιμένουμε πως ο Δήμος πρέπει να είναι το Κεντρικό Επιτελικό Όργανο και με εργαλείο την διαπαραταξιακή Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοτικού Συμβουλίου να σχεδιάζει την ανάπτυξη όλων αυτών των απαραίτητων δράσεων που απαιτούν οι ημέρες.
Η μονοπαραταξιακή λογική και η υποβάθμιση της Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής καταστρέφει αυτό που θάπρεπε να γεννηθεί και οδηγεί σ’ όλες αυτές τις αυτόνομες πρωτοβουλίες που κάλλιστα μερικές από αυτές θα μπορούσαν να κατηγορηθούν πως γίνονται για επικοινωνιακούς ψηφοθηρικούς λόγους.
Η στοιχειοθέτηση της κατηγορίας πως με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες γίνεται μικροπολιτική ψηφοθηρική εκμετάλλευση του πόνου και της φτώχιας θα είναι ότι χειρότερο θάχει προσφέρει το πολιτικό προσωπικό του Δήμου και θάναι καταστροφικό.
Είναι στα χέρια της σημερινής διοίκησης του Δήμου να αναλάβει τις ευθύνες και αρμοδιότητες που της ανήκουν, ως του απόλυτα υπεύθυνου να γνωρίζει και να οργανώνει την άσκηση της οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο. Αυτό μπορεί να γίνει, με σεβασμό της αυτοτέλειας του κάθε φορέα και επικεφαλής συντονιστικό όργανο την διαπαραταξιακή Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία πρέπει να καταξιώσει εμπράκτως.
Μιχάλης Γαβράς
Δημοτικός Σύμβουλος (Μαζί για την Αγία Παρασκευή)