Άβουλοι, ανώριμοι και ανεύθυνοι…

Επανέρχομαι με το θέμα της εκλογής του Συμπαραστάτη των Δημότη και της Επιχειρήσεως, όπως είχα γράψει σε προηγούμενο κείμενό μου, με ονόματα αυτή τη φορά.


Επανελήφθη λοιπόν η διαδικασία, την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011. Οι υποψήφιοι ήσαν 6, λιγότεροι από την προηγούμενοι φορά. Και καλό και κακό αυτό, αναλόγως από ποια σκοπιά το βλέπει ο καθ΄ ένας.


Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Παρατάξεις, στάθηκαν αντάξια του παρελθόντος τους. Δηλαδή ως ο τίτλος αναφέρει! Ας τα δούμε όμως και από τις δύο πλευρές του ζητήματος, την πρακτική – ουσιαστική και τη πολιτική.

Υποψήφιοι ήσαν οι κυρίες Οικονομοπούλου και  Παπατσώνη και οι  κ.κ. Γραμματίδης, Κόκκας,  Παπασπύρου και Φωτόπουλος. Οι υποψήφιοι ανεφέρθησαν για δύο λεπτά στις απόψεις τους ή στο βιογραφικό τους και εν συνεχεία έγιναν τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των Παρατάξεων και από ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους. Κατόπιν επακολούθησαν δύο ψηφοφορίες. Άξια αναφοράς είναι η αναχώρηση, πριν την πρώτη ψηφοφορία, της Αντιδημάρχου κ. Δάβαρη λόγω ασθενείας και του Δημ. Συμβούλου κ. Καζάκου για λόγους επαγγελματικούς. Απούσα ήταν ευθύς εξ αρχής και η Δημ. Σύμβουλος κ. Μουχτούρη λόγω του σοβαρότατου προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει ο γιός της. Και οι τρεις ανήκουν στην Παράταξη του κ. Δημάρχου. Και στις δύο ψηφοφορίες ο κ. Παπασπύρου έλαβε 15 ψήφους, ο κ. Γραμματίδης 3, ο κ. Κόκκας καμμία, όπως και η κ. Οικονομοπούλου, οι δε κ. Φωτόπουλος 3 στην πρώτη και 4 στη δεύτερη και η κ. Παπατσώνη 1 στην πρώτη και καμμία στην δεύτερη. Υπήρχαν δε και 6 Λευκά ψηφοδέλτια.


Παρ΄ότι ο κ. Δήμαρχος δεν υπέβαλε επισήμως πρόταση, φαίνεται ότι οι ψήφοι της Παρατάξεώς του κατευθύνθηκαν στον κ. Παπασπύρου. Εν πάση περιπτώσει, ο προερχόμενος από την Παράταξη αυτή κ. Παπασπύρου έλαβε μεν το σύνολο των ψήφων των παρόντων της Παρατάξεως όχι όμως και το σύνολο αυτής (για δεύτερη φορά). Και τα ερωτήματα που ευλόγως προκύπτουν είναι: Έκανε ο κ. Δήμαρχος προσπάθειες να συνεννοηθεί με την Αντιπολίτευση με βάση τον κ. Παπασπύρου; Μήπως υπάρχουν άλλες σκέψεις στο πίσω μέρος του εγκεφάλου πολλών (συμπολιτεύσεως και αντιπολιτεύσεως),  για «κάψιμο» του κ. Παπασπύρου και «προώθηση» έτσι άλλου μελλοντικώς, ο οποίος είτε λόγω κοπώσεως  είτε λόγω προελεύσεως θα εκλεγεί; Αυτή η πληροφορία προέρχεται από μη ιδιαίτερα αξιόπιστη πηγή, πλην όμως είναι μία πιθανότητα. Αν είναι έτσι, έχουν σκεφθεί ότι επειδή «ουδέν κρυπτόν», θα γίνει αντιληπτό και θ΄ανοίξει ενδοπαραταξιακώς ο «ασκός του Αιόλου»;


Ο κ. Γιαννακόπουλος έκανε μια τοποθέτηση περί συναινέσεως, για υποψηφιότητες εξαιρετικές αλλά που υπάρχουν και καλύτερες που δεν έχουν υποβληθεί και μπλα, μπλα, μπλα… Και ψήφισε Λευκό, αφού δεν είχε και δική του πρόταση (τον κ. Κόκκα, πρώην συνεργάτη  του, δεν τον τίμησαν έστω και με μια ψήφο)! Εξ όσων έμαθα, ο κ. Γιαννακόπουλος πιέζεται αφόρητα στο εσωτερικό του για σκληρότερη «αντιπολίτευση». Υπάρχει και η διάχυτη αίσθηση, ότι ο κ. Γουργούλης ετοιμάζει μια καινούρια –Πασοκογενή- Δημοτική Παράταξη, στην οποία φημολογείται ότι θα προσχωρήσουν στελέχη που τώρα ανήκουν στους «ΜΑΖΙ» αλλά και στη «ΝΙΚΗ». Πιθανόν να φοβάται αποχωρήσεις, από στελέχη του που μέχρι τώρα απλά τον δυσκολεύουν. Και πού έκανε λοιπόν «αντιπολίτευση»; Σε ένα μείζον θέμα, που δεν επιτρέπει τέτοιου είδους μικροπολιτικές συμπεριφορές. Και έχασε την ευκαιρία να είναι, πολιτικά, ο «νικητής» της υποθέσεως. Διότι αν δήλωνε συναίνεση στο όνομα του πλειοψηφούντος υποψηφίου, εφ΄ όσον δεν είχε και κάτι σοβαρό να του καταλογίσει βέβαια, θα απεδείκνυε ότι ήταν ο μόνος που σέβεται τους Θεσμούς και επιθυμεί το καλό του Δήμου. Και θα έβαζε στην γωνία τη Συμπολίτευση (λόγω των απουσιών, αφού και με τις δικές του ψήφους δεν συγκεντρωνόταν ο αριθμός 22) και την άλλη Αντιπολίτευση (με τις εμμονές και τα αλαλούμ της). Και δυστυχώς, έκανε το λάθος που είχε κάνει ο κ. Σταθόπουλος στην πρώτη διαδικασία. Και κάτι άλλο. Ο κ. Γιαννακόπουλος μίλησε και για άλλες καλύτερες υποψηφιότητες, οι οποίες δεν υπεβλήθησαν. Ας είχαν υποβληθεί κύριε Γιαννακόπουλε. Πιστεύετε, έτσι που τα καταντήσατε όλοι σας, ότι κάποιοι από αυτούς που  κατά καιρούς έχετε αναφέρει (καθηγητές Πανεπιστημίου, Ανώτατοι Δικαστικοί), θα άφηναν την ησυχία τους και την θαλπωρή του σπιτιού τους για να έλθουν να αναλάβουν το «Γραφείο Παραπόνων του Δήμου»;  Ή θα περιάγετε το «Στέμμα» του Δήμου σε διάφορους  μνηστήρες (και σωτήρες), μέχρις ότου κάποιος καταδεχθεί να το αποδεχθεί; Ας σοβαρευτούμε κάποια στιγμή. Αν και δεν το βλέπω…


Ο κ. Σταθόπουλος πρότεινε την υποψηφιότητα του κ. Φωτόπουλου, ως κάποιου ο οποίος   προέρχεται από εκ διαμέτρου αντίθετο ιδεολογικοπολιτικό χώρο. Φημολογείται ότι αυτό έγινε κατόπιν προτάσεως(;), πιέσεως(;), δύο «πολιτικών συνεταίρων» του, ως παγίδα για την Συμπολίτευση ή/και ως επιβράβευση του κ. Φωτόπουλου. Υπήρχε όμως περίπτωση να αποδεχθεί η Παράταξη Ζορμπά κάποιον που η προεκλογική του συμπεριφορά φέρεται ότι τους είχε δημιουργήσει (τουλάχιστον) προβληματισμό;  Έχει ακουστεί , ότι ο κ. Σταθόπουλος είχε πει σε άλλο στέλεχός του, ότι θα ήταν η πρότασή του. Τι συνέβη και το στέλεχος αυτό «αδειάστηκε»; Και πώς αυτό θα αντιδράσει; Εν πάση όμως περιπτώσει, πόσο πολιτικά αξιόπιστος είναι ο κ. Σταθόπουλος όταν είχε  πρόθεση να προτείνει παραταξιακό στέλεχος; Ή με την τελική στάση του;  Όταν, κατά την πρώτη προ μηνών διαδικασία, εξαπέλυε μύδρους κατά του Κ. Ζορμπά για τον ίδιο ακριβώς λόγο!!  Ειρήσθω εν παρόδω ότι, για την στάση του στην πρό μηνών διαδικασία αλλά και για την εν γένει στάση του και συμπεριφορά του, άκουσα ότι έχει δεχθεί σφοδρή ενδοπαραταξιακή κριτική. Αν αυτό αληθεύει, δεν φαίνεται να έχει πάρει τα μηνύματα… Αυτό πάντως που φαίνεται να δημιούργησε σοβαρή αίσθηση ήταν ότι κατά την πρώτη ψηφοφορία ο κ. Φωτόπουλος δεν ψηφίσθηκε από έναν Δημ. Σύμβουλο της «ΝΙΚΗΣ». Πιθανολογώ ότι αυτό θα έφερε νέα αναταραχή στο εσωτερικό της Παρατάξεως. Αν και στη δεύτερη ψηφοφορία ψήφισαν όλοι τον κ. Φωτόπουλο, η ζημιά είχε γίνει. Και προσωπικώς πιστεύω ότι η ζημιά (προσωπική και παραταξιακή) για τον κ. Σταθόπουλο είναι, σοβαρή, μεγάλη και μη αναστρέψιμη και τα «απόνερα» δεν θ΄αργήσουν να φανούν…


Όσον αφορά την στάση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΣ, δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Ακολουθεί μια εσφαλμένη κατά την άποψή μου πολιτική στο θέμα. Αποτάσσεται το σατανά (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ) αν και τον χρησιμοποιεί όπου την συμφέρει.


Ο κ. Κουβόπουλος ψήφισε τον κ. Γραμματίδη δις και καλά έκανε ο άνθρωπος, αφού αυτός τον εξέφραζε. Ο κ. Μουστόγιαννης για άλλη μια φορά ήταν ιδιαίτερα σκληρός με τον πρώην επικεφαλής του, τον οποίο όμως μέχρι τα γεγονότα του καλοκαιριού εξυμνούσε. Και δεν ψήφισε αυτόν που σθεναρά υποστήριζε στην πρώτη διαδικασία αλλά άλλον. Ο κ. Αλεξόπουλος έπραξε το ίδιο, για τους ίδιους λόγους. Ουδέν σχόλιον…


Ας δούμε λίγο τους υποψηφίους. Οι κ.κ. Γραμματίδης, Κόκκας, Παπασπύρου και Φωτόπουλος, γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Οδοντίατρος ο πρώτος, Δικηγόρος ο δεύτερος, Αξιωματικός ο τρίτος και Τραπεζικός ο τέταρτος. Σημαντικές προσωπικότητες με κύρος και με παρουσία στα τοπικά δρώμενα άπαντες. Οι τρεις πρώτοι ήσαν υποψήφιοι και στην πρώτη διαδικασία και οι δύο εξ αυτών είχαν λάβει ελάχιστες ψήφους. Τι θα πράξουν στο μέλλον;  Ο κ. Παπασπύρου θα επιμείνει αφού συγκέντρωσε την συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων; Θα αποσυρθεί; Μήπως αποστασιοποιηθεί ΚΑΙ από αυτήν την Παράταξή του αν θεωρήσει, ανάλογα και με τις επιλογές της, ότι «αδειάστηκε»; Yπάρχουν άλλοι στο παρασκήνιο, καιροσκοπώντας να αποσυρθεί για να σπεύσουν πλησίστιοι; Ο κ. Κόκκας και ο κ. Γραμματίδης, θα επιμείνουν; Σε τι ελπίζουν αφού οι όποιες ψήφοι  που έλαβαν ήταν ψήφοι σκοπιμότητος εκ μέρους κάποιων Δημ. Συμβούλων; O κ. Φωτόπουλος; Ο οποίος από έτους φέρεται να έχει δηλώσει ότι αποσύρεται από τα τοπικά δρώμενα; Πώς θα αντιδράσει στο «άδειασμα» από τους «υποστηρικτές» του; Θα επανέλθει; Οψόμεθα… Για τις δύο κυρίες δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, αφού είναι πρωτοεμφανιζόμενες. Άκουσα πάντως  ότι είχαν πάρα πολύ καλά βιογραφικά. Μία σημαντική παράμετρος  ήταν ότι σε περίπτωση που είχε εκλεγεί ο κ. Παπασπύρου,  ο Δήμος θα επωφελείτο οικονομικά, αφού δε θα ελάμβανε την αντιμισθία της θέσεως, πράγμα που δεν θα συνέβαινε με τους υπολοίπους  υποψηφίους.


Προσωπική άποψή μου είναι ότι ΚΑΝΕΙΣ από όσους ως σήμερα έθεσαν υποψηφιότητα  δεν έχει πλέον λόγους να εκτεθεί πάλι. Για να μην πω ότι ΚΑΝΕΙΣ από όσους  είχαν λάβει μέρος στην πρώτη διαδικασία δεν θα έπρεπε να μετέχει στην δεύτερη... Όλοι είχαν διάθεση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αλλά κανείς όπως φαίνεται, για λόγους μικροπολιτικούς, δεν συγκεντρώνει την πολυθρύλητη «συναίνεση». Προβλέπω ότι, με τον τρόπο που οι Παρατάξεις χειρίζονται τους  υποψηφίους, δεν θα έχουμε υποψηφίους στο μέλλον. Ή θα προσφύγουν σε «λύσεις ανάγκης» ή βολέματος.


Τελικώς, για μια ακόμη φορά δεν εξελέγη Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχειρήσεως, ζημιούμενου του Δήμου. Η αίσθησή μου είναι ότι η μεν Αντιπολίτευση ΔΕΝ θέλει να εκλεγεί κανείς και ΔΕΝ επιτρέπει να εκλεγεί κανείς (λειτουργούσα, όπως είχα ξαναγράψει, ως Τυραννία) ο δε Δήμαρχος ΔΕΝ στεναχωρείται αν δεν εκλεγεί κανείς. Τελειώνετε κύριοι, η ανοχή του κόσμου απέναντι ΚΑΙ στους Δημοτικούς Παράγοντες πλησιάζει στο τέλος της. Ιδίως όταν δείχνουν ανωριμότητα και ανευθυνότητα όπως εσείς…


                                                          Ελεύθερος Στοχαστής

Νεότερη Παλαιότερη