Συνεχίζοντας την αξιολόγηση προσώπων και παρατάξεων φτάνουμε στη μείζονα αντιπολίτευση. Το σοκ για τον κο Γιαννακόπουλο και την παράταξή του ήταν ιδιαιτέρως μεγάλο το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου. Ο τέως δήμαρχος απομονώθηκε για αρκετό χρονικό διάστημα ενώ μέχρι η όψη του φάνηκε αλλαγμένη και κουρασμένη. Σε ανθρώπινο επίπεδο δεν ήταν λίγο αυτό που υπέστη. Από σίγουρος θριαμβευτής βρέθηκε στη δεύτερη θέση.
Με το πέρασμα όμως του χρόνου αποφορτίστηκε, ηρέμησε και κατα πολλούς εξοικειόθηκε με την ιδέα της αντιπολίτευσης αυτή την τετραετία που μοιάζει περισσότερο ασφαλής από το να είσαι στη διοίκηση τέτοιες μέρες. Χαρακτηριστικό της ηρεμίας του η φράση που φαίρεται να είπε σε φίλους τους σε κέρασμα στα πλαίσια της ονομαστικής του εορτής "πρώτη φορά που ξύπνησα σήμερα και δεν είχα να πάω στο δημαρχείο. Τώρα θα δουν κι οι άλλοι τα ζόρια". Και τα βλέπουν...
Η αντιπολίτευση που ασκεί ο κος Γιαννακόπουλος με τη δημοτική του ομάδα έχει θετικό πρόσιμο. Δεν είναι στείρα. Διατυπώνουν προτάσεις, έχουν θέσεις και πολλές φορές συμπλέουν με τη δημοτική πλειοψηφία. Είναι προφανές πως έχουν καταλήξει στο ότι η δημιουργική αντιπολίτευση μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο ωφέλιμη τόσο για αυτούς όσο και για την πόλη.
Το παραπάνω είναι φυσικό επακόλουθο να συμβαίνει καθώς έχουν την εμπειρία της διοίκησης, κατέχουν τα θέματα και ξέρουν πολύ καλά αν σε κάποια ζητήματα μπορείς να κινηθείς με μικροπολιτικά κριτήρια ή όχι.
Όμως ενώ η πολύ καλή παρουσία στα Δημοτικά Συμβούλια, η υπεράσπιση του έργου της προηγούμενης τετραετίας, η συχνή και πολλές φορές δυναμική αρθρογραφία ή η εκλογή του τέως δημάρχου στα κορυφαία όργανα της Π.Ε.Δ.Α. θα αρκούσαν σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, σε επίπεδο πόλης δεν κρίνονται επαρκή. Πολλοί εκ των υποστηρικτών των «Μαζί» εκτιμούν ότι η αντιπολιτευτική γραμμή θα έπρεπε να είναι δυναμικότερη, σκληρότερη και εντονότερη. Ενώ άλλοι βρίσκονται σε μια κατάσταση αναμονής ως προς το τι θα κάνει ο Γιαννακόπουλος και πως θα προχωρήσει την παράταξη από δω και πέρα. Τα ερωτήματα είναι αρκετά.
Π.χ. οι απαραίτητες κινήσεις (συνέλευση) που θα καθορίσουν το μέλλον των «Μαζί», ενώ έχουν εξαγγελθεί, πηγαίνουν πίσω χρονικά αλλά τα αποθέματα της υπομονής αρκετών δείχνουν σιγά σιγά να μειώνονται όπως αντικατοπτρίσθηκε στην τελευταία συγκέντρωση της παράταξης. Επιπλέον, ο Γιάννης Γουργούλης αναμένεται να λάβει πρωτοβουλίες σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επιβεβαίωσε στη βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα μας. Επίσης φαίνεται ακόμη ορισμένα στελέχη να έχουν παράπονα από τον κο Γιαννακόπουλο αλλά και ο τελευταίος να εκφράζει αντίστοιχη δυσαρέσκεια για τα πρόσωπα αυτά λόγω χειρισμών τους. Τα χρονικά περιθώρια λήψης αποφάσεων για το μέλλον της παράταξης στενεύουν ενώ η διαρκής χρονική μετατόπιση των εξαγγελθέντων περιορίζει το τακτικό πλεονέκτημα του πρώην δημάρχου.
Θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα;
Θα απο-πασοκοποιηθεί η παράταξη όσον αφορά το ποιοι στελεχώνουν τα όργανά της; Με βάση τα όσα ίσχυαν, υπάρχουν τρεις επιτροπές που τις στελεχώνουν κατα συντριπτικό ποσοστό άτομα με κομματική ταυτότητα. Στον αντίποδα ο τέως δήμαρχος τους τελευταίους μήνες δείχνει δείγματα απο-κομματικοποίησης της παράταξης. Οι αλλαγές σε πρόσωπα στα όργανα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πρώτο θετικό αποφασιστικό δείγμα που θα αποδείξει του λόγου το αληθές.
Επιπλέον κάποια νεοφανή στελέχη της τα οποία είχαν προσκολληθεί σαν βδέλες στον τέως δήμαρχο προεκλογικά ενώ κατέλαβαν θέσεις σε όλες τις επιτροπές, θα δείξουν τον αναγκαίο αλτρουϊσμό να κάνουν ένα βήμα πίσω από την πρώτη γραμμή κατανοώντας ότι τον έκαψαν και ο κόσμος τους δεν τους επιδοκίμασε; Ή το πλέον ορθότερο και σημαντικότερο, θα προβεί ο κος Γιαννακόπουλος στις δέουσες διορθωτικές κινήσεις;
Ο τέως δήμαρχος έχει την τύχη να έχει στην παράταξή του άτομα με αποδεδειγμένη προσφορά στα τοπικά δρώμενα (π.χ. Γαβράς, Φλατσούση, Κουτσουρά), γενικότερης αποδοχής λόγω και χαρακτήρα (π.χ. Άννα Γάκη) καθώς επίσης και νέους στην ηλικία ανθρώπους οι οποίοι προεκλογικά δεν αξιοποιήθηκαν μολονότι απέδειξαν την αξία τους και δεν προβλήθηκαν όσο θα έπρεπε. Ο Τάσος Μίχας, ο Φιλώτας Νιάρχος, η Νίκη Σαρρή, η Μαρία Τουμακτσή, ο Γιάννης Αρβανιτάκης και ο Κώστας Ευσταθίου αποτελούν τέτοια παραδείγματα.
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα καθορίσουν και τη συνέχεια. Κι αν για το δήμαρχο μιλήσαμε με όρους F1, για τον κο Γιαννακόπουλο θα μιλήσουμε με όρους ποδοσφαιρικούς. Παίκτες έχει, ενδεκάδα δεν έχει. Κάποιοι θα πρέπει από τον πάγκο να πατήσουν χορτάρι ενώ ορισμένοι οφείλουν να αφήσουν τη φανέλα του βασικού και θα έπρεπε να το καταλαβαίνουν μόνοι τους. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά το πρωτάθλημα με αξιώσεις.
Μαζίδης Στρατής