Δημοτική Βιβλιοθήκη: Θετικό αποτέλεσμα αλλά εσωτερικά, λύπη

Ήταν παραμονές Χριστουγέννων του 2010 όταν σε μια εκδήλωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τους ξυλοπόδαρους στην κεντρική μας πλατεία ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς πριν ακόμη αναλάβει το δήμο δεσμευόταν δημόσια να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για τη διατήρηση της αυτοτέλειάς της. Συγκεκριμένα χρησιμοποίησε τη φράση ότι «η πολή μας ξέρει να τιμά τους ευεργέτες της».


Στο κράτος – μοντέλο που διαβιούμε χρειάστηκαν μόλις 8 ½ μήνες (χρόνος ρεκόρ!!!) για να αποφασίσει η κεντρική εξουσία ποια νομικά πρόσωπα θα διατηρήσουν την αυτονομία τους και ποια όχι. Η δημοτική μας βιβλιοθήκη συμπεριελήφθη τελικά στην ομάδα των εβδομήντα που διατηρούνται.


Αυτό που δε διατηρήθηκε όλο αυτό το οκτάμηνο είναι το κοινό μέτωπο της πόλης στο ζήτημα. Η δημοτική βιβλιοθήκη μετετράπη σε πεδίο αντιπαραθέσεων. Τις αρχικές καλές προθέσεις και ανταποκρίσεις διαδέχθηκαν οι βαριές κουβέντες εκατέρωθεν. Από την ανάθεση της αντιπροεδρίας στην τέως πρόεδρο Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση συνοδεία κολακευτικών σχολίων και την αποδοχή της τελευταίας φτάσαμε στην ομαδική παραίτηση όσων εκ των «Μαζί για την Αγία Παρασκευή» συμμετείχαν στο Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου.


Το πως φτάσαμε στο σημείο αυτό, ελάχιστη σημασία έχει. Περισσότερο θα έλεγα ότι κουράζει. Εν ολίγοις και εκ του αποτελέσματος μπορούμε να εικάσουμε πως άπαντες κινήθηκαν είτε λίγο είτε πολύ κοιτάζοντας περισσότερο τη Βιβλιοθήκη σαν ένα πηγάδι από το οποίο θα μπορούσαν να αντλήσουν πολιτικό όφελος ρίχνοντας τις ευθύνες στους απέναντι.


Οι νυν διαμαρτύρονται ότι οι πρώην ισχυρίζονται πράγματα που γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να γίνουν (όπως το 10ήμερο του Ιουλίου). Οι πρώην κάνουν λόγο για διγλωσσία της διοίκησης που αρχικά δήλωνε θετική σε πολλά και μετά άλλαξε πορεία μη θέλοντας να ακούσει. Τι αληθεύει; Κανείς δεν ξέρει. Ίσως και τα δύο. Ίσως και οι δύο πλευρές από τη σκοπιά τους να έχουν δίκιο. Άλλωστε το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Το ζήτημα όμως είναι ότι τελικά δε συνέκλιναν. Το ουσιαστικό είναι να αποκλείνεις αρχικά και να συγκλίνεις τελικά, όχι να ξεκινάς από κοινού και έπειτα να αντιπαρατίθεσαι.


Και είναι πραγματικά κρίμα. Αφενός γιατί ο δήμαρχος το εξήγγειλε, το προσπάθησε και το πέτυχε να παραμείνει η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη αυτόνομη. Δεν ήταν απλή υπόθεση. Αφετέρου γιατί η Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση ανέλαβε ένα άγνωστο για την πλειοψηφία των δημοτών τόπο και το μετέτρεψε σε μια ζωντανή εστία πολιτισμού, πότε με 10ήμερα, πότε με εκθέσεις, πότε με τα πετυχημένα Σάββατα στη Βιβλιοθήκη κτλ.


Μπορεί ο κος Ζορμπάς κατά πολλούς να είναι ξεροκέφαλος και μονόπατος, μπορεί κατά άλλους η κα Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση να είναι εκρηκτική και να ανάβει τα αίματα εύκολα. Τώρα όμως που η Βιβλιοθήκη συνεχίζει, εκτιμώ πως η συνεισφορά της λόγω εμπειρίας είναι απαραίτητη.


Επιτέλους ας επιδειχθεί εκατέρωθεν μια διάθεση επικοινωνίας και συνεργασίας. Όχι για τίποτε άλλο αλλά γιατί όπως είπε κι ο δήμαρχος «η πόλη μας ξέρει να τιμά τους ευεργέτες της».


Ευκαιρία να τους τιμήσετε αμφότεροι! Διαφορετικά τα συγχαρητήρια τα οποία δόθηκαν σε όσους το άξιζαν για αυτή την αίσια κατάληξη, θα παραμείνουν μισά.


Μαζίδης Στρατής



ΥΓ: θα επανέλθουμε σύντομα με ένα αρκετά σημαντικό θέμα

Νεότερη Παλαιότερη