Μία άλλη άποψη για τις πινακίδες

Ο δήμαρχος της Αγ. Παρασκευής με επιστολή του ζητά από τους επιχειρηματίες της πόλης να ξηλώσουν τις πινακίδες των καταστημάτων τους οι οποίες βρίσκονται ‘’στο πεζοδρόμιο, την πρασιά, το μπαλκόνι και την ταράτσα των κτιρίων’’. Όπως αναφέρει η επιστολή ‘’το μοναδικό σημείο στο οποίο επιτρέπεται η τοποθέτηση διαφημιστικής πινακίδας είναι η πρόσοψη της επιχείρησης με διαστάσεις ύψους περίπου 70εκ και μήκους όσα μέτρα είναι η πρόσοψη με την προϋπόθεση οτι δε θα εξέχει πέραν των 20εκ από την τοιχοποιϊα του κτιρίου’’. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, σχεδόν όλες οι πινακίδες των καταστημάτων είναι παράνομες. Γιαυτό ο δήμαρχος ζητάει από τους καταστηματάρχες την αποξήλωσή των πινακίδων τους για να μην το κάνει ο ίδιος χρεώνοντάς τους τα έξοδα της αποξήλωσης και επιβάλλοντάς τους και πρόστιμο.


Διατηρώ κατάστημα σε κεντρικό δρόμο της Αγ. Παρασκευής και είμαι σύμφωνος ότι θά’πρεπε να τηρούνται οι νόμοι. Αλλά:


1. Δε θά’πρεπε να γίνει ξεκίνημα με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που είτε είναι καρφωμένες πάνω σε δημόσια περιουσία (κολώνες ΔΕΗ, φωτεινοί σηματοδότες, πινακίδες κατεύθυνσης), είτε είναι τοποθετημένες αυθαίρετα πάνω σε σημεία δημόσιας χρήσης (πεζοδρόμια, δρόμους)? Τα πρόστιμα και οι μηνύσεις θα έπρεπε να ξεκινήσουν από δω κόβωντας το θράσος μερικών. Αλλά μέσα στο γενικό κλίμα ατιμωρησίας ‘βρίσκουν και κάνουν’.


2. Δε θά’πρεπε να γίνει το ίδιο συντονισμένα σε όλη την Αττική? Αν δεν γίνει παντού το ίδιο, τίθεται θέμα έλλειψης ανταγωνιστικότητας για τα καταστήματα του δήμου μας σε σχέση με καταστήματα άλλων δήμων (κυρίως αυτών που συνορεύουν με τον ίδιο δρόμο) τα οποία διατηρούν τις πινακίδες τους σε εμφανή μέρη.


Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δε θά’πρεπε να μπαίνουν όλες οι περιπτώσεις στο ίδιο τσουβάλι και να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και χωρίς σειρά προτεραιότητας. Αν θέλει ο δήμος μας να δείξει και να πετύχει κάτι, θά’πρεπε να ξεκινήσει από τις αυθαίρετες πινακίδες που δημιουργούν πρόβλημα στην ασφάλεια πεζών και αυτοκινήτων και δημιουργούν και θέμα καλαισθησίας των πεζοδρομίων. Τότε το ξανασυζητάμε.. Οι επιχειρηματίες που θέλουν να προβάλλουν το κατάστημά τους τοποθετώντας μια πινακίδα μπροστά του ήδη έχουν πολλά προβλήματα.


Χρήστος Ανδρέου
Νεότερη Παλαιότερη