Λίγα λόγια για το Συμπαραστάτη του Δημότη

Μετά από μερικούς μήνες λήθης επανέρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα  της εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Για όσους θυμούνται, μια σειρά αδέξιων χειρισμών από όλες τις πλευρές –εξαιρώ μόνο τον κο Γκιζιώτη που έχει ξεκάθαρη αντικαλλικρατική θέση- οδήγησε σε αδιέξοδο τη διαδικασία. Η μεν διοίκηση θεωρούσε ότι αυτή έπρεπε να αποφασίσει, η δε αντιπολίτευση να εκμεταλλευτεί στείρα τη στάση του δημάρχου βγάζοντάς τον στη «σέντρα». Μοιραία, η Αγία Παρασκευή συγκαταλέχθηκε στο 75% των δήμων οι οποίοι δεν κατάφεραν να εκλέξουν Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.


Οι μήνες όμως πέρασαν. Η πολιτική σπέκουλα της ιστορίας εξαντλήθηκε  (;) τότε και οιαδήποτε απόπειρα συνέχισής της στη σημερινή συγκυρία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη απαξίωση του τοπικού πολιτικού σκηνικού. Έπειτα υπάρχει και ένας θεσμός στα χαρτιά ο οποίος θα πρέπει επιτέλους να δοκιμαστεί στην πράξη. Να δούμε κιόλας αν αξίζει τον κόπο.


Δυστυχώς η Πόλη μας δεν έκανε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στον τομέα  αυτό. Ο θεσμός αυτός φάντασε σαν την ευκαιρία να αποκατασταθούν στα  πολιτικά πράγματα της πόλης κάποια πρόσωπα του παρελθόντος, που φιλοδόξησαν να εκλεγούν δίχως ιδιαίτερη επιτυχία. Άτομα τα οποία ανακοίνωναν την αποχώρησή τους από τα δημοτικά δρώμενα, άτομα τα οποία βρέθηκαν στο περιθώριο τόσο με τις επιλογές τους όσο και με τη μη στήριξη του κόσμου, διείδαν στο θεσμό τη δυνατότητα να συνεχίσουν να υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό και τέλος άτομα «διάττοντες αστέρες». Αλλά και σήμερα ακόμη, διάφορες συζητήσεις δίνουν και παίρνουν. Άτομα από το μακρινό παρελθόν, άτομα που δοκίμασαν πριν λίγους μήνες δίχως όμως επιτυχία, μια σειρά από διαδιδόμενες φήμες που αποδεικνύονται απλά «φούμαρα», προκειμένου να δημιουργήσουν «κλίμα», δείχνουν ότι για άλλη  μια φορά δεν ξεκινήσαμε σωστά.


Θα αναλογιστεί κανείς μετά από όλα αυτά ποια θα μπορούσε να είναι η  καλύτερη λύση για το ξεκίνημα του θεσμού πέρα από τον επιμερισμό  ευθυνών στις παρατάξεις για τη στάση τους. Μολονότι δε συνηθίζουμε να  παίρνουμε το μέρος κανενός ή να εκφράζουμε την άποψή μας, αυτή τη φορά  θα το κάνουμε καθώς η ψηφοφορία δε γίνεται ανάμεσα στους δημότες. Θα το κάνουμε έστω και χωρίς την άδεια του προσώπου στο οποίο θα αναφερθούμε, αν και δεν νομίζουμε ότι θα είχε αντίρρηση. Να ξεκαθαρίσουμε όμως από την αρχή, ότι δεν υποτιμούμε καμμία από τις λοιπές πιθανές προτάσεις που μπορεί να υπάρξουν.Κατά την άποψή μας λοιπόν, η καλύτερη λύση για το θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης, εφόσον ξαναβάλει υποψηφιότητα, είναι η εκλογή του συμπολίτη μας Σπύρου Παπασπύρου και αναλύουμε τους λόγους, οι οποίοι είναι:


- Ο κος Παπασπύρος για όσους πραγματικά γνωρίζουν τα πράγματα δεν  αναδείχθηκε ως υποψήφιος από το δήμαρχο κο Ζορμπά. Αντίθετα αναδείχθηκε ως πρόταση για το θεσμό μέσα από ένα σημαντικό μέρος της δημοτικής του παρατάξεως. Τόσο σημαντικό ώστε να λάβει 18 ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Άρα το επιχείρημα του  καπελώματος από το δήμαρχο δεν ισχύει, μιας και δεν αποτέλεσε δική του επιλογή αλλά της ομάδας του, την οποία φυσικά σεβάστηκε.

- Η γραπτή του τοποθέτηση ανάμεσα σε σειρά κειμένων που κυκλοφόρησαν  εκείνες τις ημέρες ήταν η καλύτερη δυνατή καθώς κινήθηκε πιο μακριά  από παραταξιακά στεγανά σε σχέση με άλλες.

- Το επιχείρημα της ανάδειξης ενός προσώπου που δεν υπήρξε υποψήφιος  στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές υπό την έννοια να αναδειχθεί ένα  διαπαραταξιακό πρόσωπο δε φαίνεται να πείθει. Δηλαδή μόνο οι υποψήφιοι είναι πρόσωπα παραταξιακά χρωματισμένα; Όσοι υποστήριξαν ή όσοι ψήφισαν στις εκλογές τον έναν ή τον άλλο, με την ίδια λογική δε χρωματίστηκαν κι αυτοί; Τι πρέπει να κάνουμε; Να τους πάρουμε το κεφάλι; Επιπλέον για το πρόσωπο του Σπύρου Παπασπύρου υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Ο κος Παπασπύρος ναι μεν συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο της «Πόλης μας» αλλά ήταν, απ΄όσα γνωρίζουμε, εξίσου επιθυμητό πρόσωπό από τους επικεφαλής των «Μαζί» και της «Νίκης» κι ενδεχομένως υπό άλλες συνθήκες ή χειρισμούς να είχε εκτεθεί
με αυτούς. Αφού λοιπόν τον έκριναν άξιο κι αυτές οι παρατάξεις να  πολιτευθεί μαζί τους κι επομένως να τον έχουν ως στέλεχος σε μια  πιθανή δική τους διοίκηση, γιατί τον απέρριψαν σε πρώτη φάση;


- Άραγε οι παρατάξεις μπήκαν στον κόπο να εκμεταλλευτούν τυχόν  γνωριμίες τους στον Ελληνικό Στρατό ώστε να ρωτήσουν συναδέρφους του  κου Παπασπύρου; Εν ολίγοις, τον έψαξαν; Εμείς έχουμε και το βιογραφικό του από την προηγούμενη διαδικασία. Και τον ψάξαμε. Και μόνο καλά λόγια ακούσαμε, χώρια τις υπεύθυνες θέσεις τις οποίες κλήθηκε να αναλάβει στα χρόνια της σταδιοδρομίας του και οι οποίες σχετίζονται με τα καθήκοντα του Συμπαραστάτη. Ένας πρώην στρατιωτικός, με εμπειρία σε αυτό που λέμε διοίκηση και δικαστικά θέματα, που είναι μαθημένος να μη μασάει τα λόγια του και να αναλαμβάνει τις ευθύνες, θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή ώστε να μπουν οι απαραίτητες βάσεις για την οικοδομή του θεσμού αυτού.


- Πέρα από τα πολιτικά, ο κος Παπασπύρος είναι ένας ενεργός συμπολίτης μας και από τους πρωτεργάτες ενός σπουδαίου Συλλόγου της Πόλης μας, του «Αγίου Κοσμά του Αιτωλού», του οποίου η συνεισφορά στην Αγία Παρασκευή χρειάζεται ξεχωριστό κείμενο για να αναλυθεί.


- Εξίσου σημαντικό και το γεγονός ότι έχει δηλώσει πως παρατείται της αντίστοιχης αντιμισθίας η οποία αφορά ένα ποσό που αγγίζει περίπου το 40% της αποζημίωσης του δημάρχου.

Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους, οι παρατάξεις  οφείλουν να δουν με διαφορετικό μάτι την, πιθανή θέλουμε να πιστεύουμε, υποψηφιότητά του. Άλλωστε πολιτικό κέρδος δεν προκύπτει μόνο όταν οδηγούμε τα πράγματα σε αδιέξοδο αλλά και όταν τα κατευθύνουμε σε διέξοδο. Το δε πολιτικό όφελος το κερδίζει ο πιο μάγκας. Έτσι δεν είναι;


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη