Απολογισμός: το Μαύρο, το Άσπρο κι ο Αλέξης

Με μια αντιφατική εικόνα ανάμεσα σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός του δημοτικού έργου για το 2010 και το 2011 (έως σήμερα).


Ο κος Ζορμπάς ανάφερθηκε στο σκοπό της νέας διοίκησης που είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και να έρθει ο δήμος σε ανοδική πορεία. Κατόπιν μίλησε για τα οικονομικά του δήμου λέγοντας πως  τα χρέη ή κατ’άλλους υποχρεώσεις άγγιζαν τα € 18,5 εκ. και σήμερα έχουν μειωθεί κατά € 3 εκ. έχοντας εξοφλήσει € 2,5 εκ. παλαιών τιμολογίων και € 510.000,00 που αφορούν δάνεια). Ανέφερε πως το νοικοκύρεμα του δήμου αποτελεί βασική προτεραιότητα  ώστε το 2012 το τεχνικό πρόγραμμα να αγγίξει τα € 5 εκ. όταν φέτος δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το € 1 εκ.


Έκανε ακόμη λόγο για το γεγονός ότι μειώθηκαν οι κρατικές επιχορηγήσεις κατά € 4 εκ. σε σχέση με το 2009. Επίσης μίλησε για συμβάσεις έργων σε ημετέρους περί τα € 1,8 εκ. και συμβάσεις εργασιών και μελέτες δίχως καμία χρησιμότητα. Αναφέρθηκε μάλιστα σε 2 μελέτες που δεν υπάρχουν καν και για το ότι τα χρήματα αυτά θα γυρίσουν πίσω. Έκανε ακόμη λόγο για τις γιορτές και τα πανηγύρια της προηγούμενης διοίκησης λέγοντας χαρακτηριστικά «άρτον, οίνον και θεάματα».


Ανακοίνωσε πως έχει ζητήσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο να ελεχθεί ο δήμος και από το Σ.Δ.Ο.Ε. και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να ελεχθεί η Δ.Η.Π.Ε.Α.Π. καθώς δε δικαιολογείται δαπάνη για ορκωτούς ελεγκτές λογιστές εκτός αν οι κρατικές υπηρεσίες δεν ανταποκριθούν.


Συνεχίζοντας ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις δυσκολίες του Καλλικράτη καθώς π.χ. ο προϋπολογισμός ξεκίνησε να υλοποιείται από τις 12/5/2011, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο 2012.


Ο κος Ζορμπάς αναφέρθηκε και στο θέμα της καθαριότητας εστιάζοντας σε δύο βασικά προβλήματα, την έλλειψη προσωπικού και την ανάγκη περισσότερου εξοπλισμού.


Ανέφερε πως δεν αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη για το 2011 και πως η σκέψη είναι το αυτό να επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά στα πλαίσια μιας προσπάθειας διατήρησης της κοινωνικής συνοχής της πατρίδας μας.


Προχωρώντας στην ομιλία του είπε πως ευελπιστεί ότι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι έτοιμη η μελέτη για το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια και θα έχει αξιοποιηθεί το τολ στο πάρκο Σπυρούδη.


Για το κολυμβητήριο επανέλαβε την πρόθεσή του να δημιουργηθεί πλατεία και για το νέο δημαρχείο πως έως τα τέλη του Αυγούστου θα έχει κατατεθεί ο φάκελος για την άδεια.


Για την Αγίου Ιωάννου ξεκαθάρισε τη δέσμευσή του για δρόμο διπλής κατεύθυνσης και πως αναμένουμε τη νέα μελέτη.


Τόνισε πως λόγω χαρακτήρος δεν μπορεί να υποσχεθεί πράγματα για τα οποία δε θα έχει τους απαραίτητους πόρους για να τα υλοποιήσει ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κο Γιαννακόπουλο και την κα Γάκη για τη συστράτευσή τους στο θέμα της έγκρισης περισσοτέρων εργαζομένων για τους παιδικούς σταθμούς.


Έκλεισε την ομιλία του με δύο αναφορές. Η πρώτη ήταν μια σύσταση να μη μπαίνουν κάποιοι στο λάκκο με τους καθρέπτες γιατί άλλος σε δείχνει μεγάλο και άλλος μικρό. Η δεύτερη ήταν η αναφορά στο «θλιβερό συμβάν» με τον κο Μουστόγιαννη και ότι τα πάντα έγιναν κατόπιν σοβαρότητας, περίσκεψης και ωριμότητας αλλά οι λατίνοι έλεγαν «σκληρός νόμος αλλά νόμος». Υπογράμμισε πως αυτή ακριβώς η διαχείριση του ζητήματος εγγυάται το ότι η νέα διοίκηση θα υπερασπιστεί τη διαφάνεια.


Λίγο πριν κλείσει ο δήμαρχος την ομιλία του εισήλθε ο κος Μουστόγιαννης στην αίθουσα και κατά παραχώρηση του κου Γιαννακόπουλου πήρε το λόγο.


Δήλωσε πως κατά την απουσία του έγιναν πολλά και ότι διεγράφη δίχως καν να προσκληθεί από τη δημοτική ομάδα. Υπενθύμισε ότι πρωτοστάθηκε στο δήμαρχο στα χρόνια της Α.Κ.Ε.Π. το 2006 αλλά δεν καταλαβαίνει τη συμπεριφορά του από όταν εξελέγη και μετά. Ανέφερε πως άλλος αποφάσισε τη διαδικασία πληρωμής των καθηγητών και ότι παρέλαβε τα χρήματα ως όφειλε αφού δε διαθέτει χρηματοκιβώτιο. Πρόσθεσε ότι δεν κατανόησε το κατεπείγον ενώ είχε ενημερώσει πως θα λείψει ενώ παρακολούθησε μέσα από τις ανακοινώσεις τη δημόσια διαπόμπευση αυτού και της οικογένειάς του. Ανέφερε επίσης πως είχε τα χρήματα από τις 20/6 και ότι το πρώτο επίσημο έγγραφο που έλαβε ήταν το χθεσινό εξώδικο. Συνέχισε λέγοντας πως στάθηκε εντίμως και παραδίδει τον οργανισμό με πλεόνασμα, έχοντας κάνει οικονομίες και λάβει συγχαρητήρια μέχρι και προ ολίγων εβδομάδων.  Είπε ακόμη πως τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή ήταν στο γραφείο του. Έκλεισε τη σύντομη ομιλία του λέγοντας πως η παράταξη της Ν.Δ. στην οποία ανήκει ξεκινά σήμερα στην πόλη μας και πως ήδη έχουν μαζευτεί 236 υπογραφές από άτομα του κόμματος.


Στη συνέχεια κινήθηκε να παραδώσει το φάκελο με τα χρήματα. Τα άφησε στο δήμαρχο ο οποίος πέταξε κυριολεκτικά κάτω το φάκελο λέγοντας ότι δε θα παραλάβει τα χρήματα με τον τρόπο αυτό και να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες (κατάθεση κτλ).


Με την επαναφορά της ηρεμίας το λόγο πήρε ο κος Γιαννακόπουλος ο οποίος είπε πως ο δήμαρχος είναι 8 μήνες μέσα και δεν έχει βρει ούτε μια καταγγελία, ενώ παραλληλίζοντας με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. πρόετρεψε το δήμαρχο τα λόγια να γίνονται και πράξεις.


Όσον αφορά τις υποχρεώσεις ανέφερε ότι δεν είναι € 18 εκ. καθώς δεν έχει αφαιρεθεί το ταμειακό υπόλοιπο των € 3,5 εκ., τα περίπου € 4 εκ. προς είσπραξη καθώς και ότι στις υποχρεώσεις περιλαμβάνονται και € 3,8 εκ. από τη διοίκηση Σιδέρη. Είπε δε πως όλα αυτά τα κάνει ο δήμαρχος ως άλλοθι για το έργο που δε θα παρουσιάσει, ότι θα ισχυριστεί «δεν έκανα αλλά δε χρωστώ».


Για τις συμβάσεις έργου των ημετέρων ανέφερε πως το «υπερβολικό προσωπικό» προφανώς δε φτάνει για να λειτουργήσει το Κ.Ε.Π. στην Πελοποννήσου που έκλεισε ή για τη σωστή λειτουργία των ΚΑΠΗ. «Γλυτώσαμε € 20.000,00 το χρόνο αλλά διαλύσαμε τις υπηρεσίες» συνέχισε χαρακτηριστικά. Αναρωτήθηκε επίσης αν πάνε καλύτερα τα Δημοτικά Ιατρεία και γενικώς ότι αποκαλούμε κοινωνική πολιτική. Συνέχισε λέγοντας πως ήταν λάθος η ένταξη των ΚΑΠΗ στην κοινωνική υπηρεσία και πως είναι εναντίον του κοψίματος παροχων και υπηρεσιών.


Όσον αφορά τις εκδηλώσεις ξεκαθάρισε πως για καμία δεν υπερέβη το ποσό των € 5.000,00.


Κάνοντας τη δική του αυτοκριτική μίλησε για λάθη, προσωπικά σφάλματα και συγκυρίες που τον οδήγησαν στην αντιπολίτευση καθώς και για το θέμα της Αγίου Ιωάννου όπου όπως είπε ναι μεν η μελέτη Σιδέρη ήταν καλή αλλά η πρόταση της δικής του διοίκησης ήταν πολύ καλύτερη προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία της παρουσίας Σουφλιά στην Αγία Παρασκευή και της ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της πόλης. Παραδέχθηκε όμως πως τελικά ήταν σφάλμα να μη συνεχίσει τη μελέτη Σιδέρη. Είπε στο δήμαρχο να μην κάνει το ίδιο λάθος, πως με την απόφασή του αλλάζει το έργο, πάει σε διελκυνστίδα με τον εργολάβο, δε διεκδικεί το ΕΤΕΡΠΣ και αντί να τρέχει στην περιφέρεια και το υπουργείο κινείται ανάποδα.


Μίλησε ακόμη για μια σειρά έργων όπως η Βενιζέλου, οι ασφαλτοστρώσεις, η συντήρηση των σχολικών κτιρίων ως εργολαβίες που ολοκληρώθηκαν από τη δική του διοίκηση και προέτρεψε τον κο Ζορμπά να αγκαλιάσει την αντιπολίτευση. Αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά «γιατί όταν είμαστε μεταξύ μας είμαστε μια χαρά και όταν παρίσταται ακροατήριο πολώνετε το κλίμα;». πάραυτα είπε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί του.


Ζήτησε από το δήμαρχο να ανακαλέσει στη δευτερολογία του τα όσα είπε για τα χρέη του δήμου δηλώνοντας «ξέρετε συνειδητά ότι δε χρωστάω. Με στεναχωρήσατε πολύ. Πάντα είχα ως αρχή να διαχειρίζομαι σωστά το δημόσιο χρήμα. Πείτε με κακό δήμαρχο, ότι δεν έκανα έργο αλλά όχι ότι κακοδιαχειρίστηκα».


Έκλεισε λέγοντας στο δήμαρχο να είναι πιο προσεκτικός γιατί ως διοίκηση έχουν χάσει αρκετά από τη δυναμική που είχαν.


Ύστερα το λόγο πήρε ο κος Σταθόπουλος. Αρχικά αναρωτήθηκε γιατί πρέπει αυτές οι δημόσιες συνεδριάσεις να γίνονται επειδή το λέει ο νόμος και όχι γιατί το επιθυμούμε και για να ακούμε τους δημότες.


Στάθηκε κατά του μηδενισμού του έργου της διοίκησης Γιαννακόπουλου λέγοντας πως σε κάθε θητεία παράγεται έργο. Είπε ότι πάντα γίνονται κάποια πράγματα και πάντα λείπουν κάποια άλλα.


Εν συνεχεία ο κος Σταθόπουλος διαμαρτυτήθηκε για τον αποκλεισμό των παρατάξεων λέγοντας πως σπανίως καλούνται σε συναντήσεις και ότι δεν υπάρχει προσπάθεια συνεννόησης. Αναρωτήθηκε επίσης γιατί δεν εκλήθησαν όλοι οι επικεφαλής παρατάξεων να συνδράμουν την κα Καψοκεφάλου μαζί με τον κο Γιαννακόπουλο στη μάχη για την έγκριση περισσοτέρων εργαζομένων.


Κατόπιν ανέβασε τους τόνους λέγοντας «σταματήστε το βιολί αδιάφθοροι, πεντακάθαροι κτλ. Είστε η πρώτη διοίκηση που με το καλημέρα ανακοίνωσε σκάνδαλο εντός της. Σταματήστε το λαϊκισμό».


Ανέφερε ακόμη πως υπάρχουν πράγματα που για να γίνουν δε χρειάζονται χρήματα, όπως η επιτροπή διαβούλευσης, η εκλογή συμπαραστάτη του δημότη, η ελεγχόμενη στάθμευση σε γειτονιές που πονάνε και απευθυνόμενος στη διοίκηση ρώτησε «πέστε μας ένα όραμα που έχετε ρε παιδιά!».


Ρώτησε ακόμη αν υπάρχει σχέδιο για την κοινωνική πολιτική καθώς αυτή είναι η δουλειά των δήμων στην εποχή του μνημονίου ενώ στηλίτευσε το πιθανό κλείσιμο κτιριακών μονάδων παιδικών σταθμών, του Κ.Ε.Π., την εγκατάλειψη των ιατρείων και των ΚΑΠΗ λέγοντας «ξεσηκώσατε και τους γονείς μας».


Έκανε λόγο για έλλειμμα πολιτικής θυμίζοντας στο δήμαρχο πως πριν ανέλθει στο θώκο ήταν αμείλικτος απαξιώνοντας τα πάντα. Το δύσκολο όπως είπε, είναι να πάμε παραπέρα.


Αναρωτήθηκε αν θα πάμε στις γειτονιές, αν θα ακουστεί ο κόσμος ενώ αναφέρθηκε και στην πλατεία Κοραή η οποία όπως είπε δεν υπάρχει τώρα πια καθώς αυτός που καταψήφιζε τώρα άλλαξε.


Έκλεισε την ομιλία του με υψηλούς τόνους λέγοντας «φροντίστε να δουλέψετε, δε βγήκατε με το ζόρι», αφήνοντας αιχμές «σταματήστε τις μικροαναθέσεις» και παραπέμποντας σε ένα Σκωτσέζο φιλόσοφο που είχε πει «Ήθελαν να πετύχουν, δούλεψαν λίγο, απέτυχαν πολύ».


Ο κος Γκιζιώτης ήταν ο πρώτος που στάθηκε στην απουσία του κόσμου από την αίθουσα λέγοντας πως η εικόνα της πόλης παραμένει η ίδια παρά τις τρεις αλλαγές διοίκησης.


Ανέφερε ότι η αντιλαϊκή πολιτική δυσκολεύει τη ζωή του Δήμου και πως ο κόσμος κουράστηκε να ακούσει για μελέτες και σχέδια. Τόνισε ότι όταν οι άλλες παρατάξεις ήθελαν τον Καλλικρατή, η Λαϊκή Συσπείρωση τον πολέμησε γιατί ιδιωτικοποιεί τα πάντα, φορολογεί τα πάντα και καταλύει το εργασιακό καθεστώς.


Πρόσεθεσε πως όλες οι άλλες παρατάξεις ψήφισαν τα 8μηνα των € 620,00 ενώ πρόσφατα διαφώνισαν μεν με το 8ωρο στους παιδικούς σταθμούς αλλά η εφαρμογή του προχώρησε.


Κλείνοντας την ομιλία του έκανε λόγο για πτώση του επιπέδου του δήμου, ότι κινούμαστε για το πως θα είμαστε αρεστοί ενώ ο Δήμος πρέπει να βάζει στόχους, να τους επιδιώκει και να μην τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.


Τελευταίος μίλησε ο κος Κουβόπουλος που έκανε λόγο για ευτελισμό της διαδικασίας μιας και υπήρξε ελλειπής ενημέρωση ενώ προέτρεψε το δήμαρχο να μετονομάσει την παράταξή του «η πόλη μας» σε «αδιάφθοροι». Χαρακτηριστική η φράση του «κατηγορείτε, κατηγορείτε, κατηγορείτε. Σκεφτήκατε τι κάνατε ως αντιπολίτευση;».


Ρώτησε επίσης γιατί ο κος Ζορμπάς που στις 23/3/11 διαπίστωνε κρούσματα διαφθοράς δεν κάλεσε τον εισαγγελέα ως όφειλε αλλά απλά εξαπολύει κεραυνούς.


Αναφέρθηκε επίσης στην αναποτελεσματικότητα της νομικής υπηρεσίας, αναρωτήθηκε τι γίνεται με το Σιστοβάρη κι αν θα το διεκδικήσουμε ενώ κάλεσε τη νέα διοίκηση να μάθει να δουλεύει συλλογικά. Είπε χαρακτηριστικά ότι τα καλάμια σπάνε, να μη το παίζουν αδιάφθοροι και πως όταν καταγγέλει κανείς κάτι οφείλει να πηγαίνει ως το τέλος αλλιώς να μη το κάνει.



Ορισμένες σκέψεις


- Ο δήμαρχος τώρα διαπίστωσε ότι δεν μπορεί τελικά να καλέσει ορκωτούς ελεγκτές λογιστές; Αυτό είναι που το έχουμε ακούσει πολλές φορές μέχρι σήμερα.  Δεν όφειλε να το γνωρίζει η Δημοτική Αρχή; Κι εν τέλει έχουμε εμπεδώσει, μη πω μάθει απέξω, το τι λένε νυν και τέως δήμαρχος για τα οικονομικά. Φτάνει πια. Τα ακούσαμε, τα καταλάβαμε, χορτάσαμε. Για άλλη μια φορά πάντως μου έκανε εντύπωση το ανθρώπινο ξέσπασμα του κου Γιαννακόπουλου σχετικά με τα οικονομικά του δήμου. Τα παίρνει όλα προσωπικά ενώ ο δήμαρχος πολλές φορές δεν αναφέρεται σε αυτόν.


- Σήμερα είχαμε δύο εικόνες. Η μία του διαλυμένου δήμου και η άλλη μιας πόλης που όλα ήταν σε υψηλό επίπεδο. Διαλέγετε και παίρνετε, άλλωστε όπως και στα κέρματα, υπάρχουν πάντα δύο όψεις. Το κέρμα όμως έχει μόνο μια αξία.


- Ο κος Μουστόγιαννης τελικά εμφανίστηκε και μίλησε. Στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με όσα είπε όμως  μπερδεύτηκα πιο πολύ. Π.χ. τελικά ήταν στο γραφείο όπως είπε Πέμπτη -  Παρασκευή; Ή έλειψε λίγες ημέρες διακοπές; Και αν τα χρήματα υπήρχαν, γιατί δεν τα παρέδιδε από την Δευτέρα αλλά χθες  και άφησε να κινηθεί όλη η νομική διαδικασία σε  βάρος του; Επίσης - διότι αυτό συμπεράναμε ορισμένοι- ίδρυσε δική του παράταξη; Και η επιστολή με ήδη 236 υπογραφές στηρίξεώς του να έχουν συλλεγεί,  είναι κάτι που προλαβαίνει κανείς να κάνει μέσα σε μια μέρα αφού,   όπως ο ίδιος δήλωσε, δεν είχε καμία επικοινωνία με  την τέως δημοτική παράταξή του αλλά ενημερώθηκε μέσω της δημοτικής ιστοσελίδας για τα τεκταινόμενα; Δε γνωρίζω επακριβώς τι έγινε. Για να φτάνει όμως η κατάσταση στα άκρα, σίγουρα κάτι  σοβαρό συνέβη με το χρηματικό ποσό. Διαφορετικά τί λόγο είχε ο δήμαρχος να μειώσει κατά ένα σύμβουλο τη  δύναμή του, εξοστρακίζοντας έναν άνθρωπο που πράγματι ήταν μαζί του  από το 2006;
Το τι ακριβώς, θέλω να πιστεύω ότι θα το μάθουμε σύντομα.


- Ο δήμαρχος κος Ζορμπάς κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά στο ζήτημα που ανέκυψε με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. μη αφήνοντας περιθώρια πολιτικής εκμετάλλευσης στους αντιπάλους του. Άλλωστε οι πληροφορίες θέλουν το τηλεφωνικό κέντρο του δημαρχείου να έχει ανάψει από τηλεφωνήματα επιδοκιμασίας των χειρισμών του δημάρχου. Όμως δυστυχώς πέφτει κι αυτός θύμα της πραγματικότητας. Ήδη οι παρατάξεις ζητούν η ρητορική περί αδιάφθορων να σταματήσει γιατί πολύ απλά το πρώτο κρούσμα κακοδιαχείρισης που οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη αφορά περιστατικό της καινούριας δημοτικής αρχής. Φυσικά ο δήμαρχος δεν ευθύνεται για αυτό, αντίθετα του αξίζει ένα μπράβο που έπραξε το καθήκον του μιας και "ουδέποτε ούτως είδαμεν". Ευθύνεται όμως ως προς τις επιλογές των προσώπων καθώς αυτός ως προπονητής μοίρασε ρόλους και καθήκοντα.


- Για ένα άλλο πολύ βασικό θέμα δεν άκουσα κανένα να λέει τίποτε, μόνο ο κος Γκιζιώτης αναφέρθηκε κάποια στιγμή. Είναι ένα θέμα όπου η ρήση του Σκωτσέζου φιλόσοφου που επικαλέστηκε ο κος Σταθόπουλος ταιριάζει γάντι και ταιριάζει σε όλους.


- Ο κόσμος δεν έδωσε το παρόν. Σε σχέση με πέρυσι η προσέλευση ήταν τρεις φορές κάτω. Αλλά και τι να παρακολουθήσουν; Ποιον απολογισμό; Άλλωστε τι είδαμε χθες; Επίθεση της νέας διοίκησης στην προηγούμενη και φουλ αντεπίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Μια από τα ίδια δηλαδή.


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη