Η απάντησή μας στην κα Γεωργιάδη

Η κα Γεωργιάδη μας απέστειλε μια επιστολή ως απάντηση στο άρθρο μας Η μεγάλη στιγμή για τους παιδικούς σταθμούς και το χρέος των γονέων ζητώντας να δημοσιευθεί αυτούσια (και προφανώς ξεχωριστά) αντί να την υποβάλλει ως είθισται μέσω της φόρμας σχολιασμού κάτω από το αντίστοιχο άρθρο.Αρχικά θα δημοσιεύσουμε την απάντηση των δύο υπογραφόντων του αρχικού άρθρου και κατόπιν την επιστολή της επιστολογράφου σύμφωνα με την επιθυμία της.


Είναι προφανές ότι η καθ’ όλα αγαπητή Ευτυχία Γεωργιάδη δεν κατάλαβε ούτε το πνεύμα, ούτε την ουσία του άρθρου μας. Παρανόησε μάλιστα το κείμενό μας σε τέτοιο βαθμό, που νόμισε ότι απευθυνόταν σ’ αυτήν. Και επειδή μίας παρανόησης μύριες έπονται, έφτασε να απαντάει με την ιδιότητα της «Προέδρου» υπογράφοντας μάλιστα «εκ μέρους όλου του Συλλόγου», κάνοντας προσωπικές επιθέσεις εναντίον μας περί «γελοιότητας», δημοσιοποιώντας ακόμη και προσωπικά e-mail κ.α. Λες και τα θέματα των Παιδικών Σταθμών που θίγουμε στο άρθρο μας, περιστρέφονται σώνει και καλά γύρω από το πρόσωπο της «προέδρου». Λες και δεν ζούμε την χειρότερη οικονομική κρίση μεταπολεμικά. Λες και ο σύλλογος υπάρχει μόνο για να οργανώνει πάρτι και παζάρια.


Αλλά μιας και το έφερε η κουβέντα, να υπενθυμίσουμε στην κα Γεωργιάδη (και να ενημερώσουμε τους αγαπητούς αναγνώστες και πιθανώς γονείς), ότι ο τίτλος της «Προέδρου» της απονεμήθηκε δια βοής, χωρίς ψηφοφορία και μέσα σε ένα κλίμα γενικής ευθυμίας. Ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι θα τον έπαιρνε τόσο σοβαρά και τόσο προσωπικά.


Πάμε στην επιστολή της «Προέδρου». Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να βρούμε επιχειρήματα που να σηκώνουν απάντηση. Δυστυχώς δεν βρήκαμε κάτι που να βγάζει νόημα ή να μην το έχουμε επισημάνει ήδη στο άρθρο μας. Το κείμενο είναι εδώ , αξίζει να το διαβάσει ξανά.


Διερωτάται σε κάποιο σημείο η «Πρόεδρος» για το αν σταθήκαμε δίπλα στους εκπαιδευτικούς, όταν μας χρειάστηκαν. Η απάντηση είναι, ΝΑΙ, σταθήκαμε. Την μία και μοναδική φορά που οι εργαζόμενες στους Παιδικούς Σταθμούς ζήτησαν την βοήθειά μας, αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου για την κατάργηση του ωραρίου κ.λπ., το πρωί που διαδήλωσαν όλες μαζί έξω από το δημαρχείο, οι υπογράφοντες ήμασταν δίπλα τους χωρίς τον τίτλο του «Αντιστράτηγου» και του «Γενικού Γραμματέα», αλλά σαν γονείς με το όνομά μας και το επώνυμό μας. Όμως, όσο και αν ψάξαμε εκείνη τη μέρα δεν εντοπίσαμε πουθενά την κα Γεωργιάδου. Όπως ήμασταν κοντά τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου συνομιλώντας με αρκετούς (όπου πάλι κάποιοι απουσίαζαν) ή έχοντας τηλεφωνική επαφή με ορισμένους εξ αυτών. Προφανώς δεν είχε καταλάβει ότι το θέμα του ωραρίου των εργαζομένων ήταν ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ και ότι μεταξύ άλλων, θα είχε καραμπινάτες επιπτώσεις στο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών προς τα παιδιά, για τα οποία τόσο κόπτεται στην επιστολή της. Και επειδή προφανώς δεν την ενδιαφέρει το θέμα και άρα δεν θα το έχει παρακολουθήσει, να την ενημερώσουμε ότι τα αιτήματα των εργαζομένων έγιναν δεκτά από το Δήμο Αγίας Παρασκευής και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.


Κάποιες φράσεις του ύφους «ήσασταν δραματικά απόντες από τις συνεδριάσεις του ΔΣ» της τα επιστρέφουμε με μια ωραία κορδέλα και ένα πλατύ χαμόγελο κατανόησης. Διότι δεν είναι έτσι και το ξέρει πάρα πολύ καλά. Το αν έλλειπε ό ένας εκ των δύο μας δεδομένου ότι δουλεύει πάνω από δώδεκα ώρες ημερησίως και μάλιστα εκτός Δήμου, δεν εμπόδισε το Σύλλογο να κάνει τα κοινωνικά του πάρτι ή να κανονίζει συνεδριάσεις δίχως να υπολογίζει τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που ορισμένοι αντιμετωπίζουν.


Άλλωστε προτάσεις μας όπως να κρατάμε πρακτικά συνεδριάσεων, να γίνεται ψηφοφορία για το κάθε έξοδο άνω των € 90,00, να περικοπούν συγκεκριμένα έξοδα ώστε να μειωθεί και η συνδρομή, καθώς και αναλυτικό βιβλίο εσόδων – εξόδων το οποίο να δημοσιοποιούμε ανά μήνα στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο του δήμου απλά «ξεχάστηκαν». Αν είχαμε τηρήσει πρακτικά, τώρα θα τα ξεφυλλίζαμε και θα βλέπαμε ποιος είχε παραστεί σε ποια συνεδρίαση, πώς τοποθετήθηκε και πόσες από τις προτάσεις μας υλοποιήθηκαν.


Όμως η «Πρόεδρος» ανακάλυψε επιθέσεις προς το πρόσωπό της και δήθεν διάθεση εκ μέρους μας για την «εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών». Επιμένουμε: Ας διαβάσει ξανά το κείμενο. Πουθενά δεν αναφερθήκαμε σε κανένα πρόσωπο πλην των αιρετών του Δήμου. Αναφερθήκαμε όμως στην ανυπαρξία του Συλλόγου στα καυτά θέματα, στα οποία αν είχε πάρει πρωτοβουλίες και είχε αναπτύξει δράση θα τα είχαμε αναφέρει, και αν επιλεκτικά τα είχαμε ξεχάσει θα μας τα είχε θυμίσει η επιστολογράφος. Δεν το έκανε. Μας θύμισε μόνο τα πάρτι.


Όμως, η «Πρόεδρος» δεν παρέλειψε να εγκαινιάσει μια νέα πρακτική στο δημόσιο διάλογο, αποκαλύπτοντας τμήματα από την ηλεκτρονική αλληλογραφία της με τον Γραμματέα, αγνοώντας το απόρρητο της επικοινωνίας, τα οποία ούτε ασυνέπεια φανερώνουν ούτε τίποτε.


Τα e-mail τα θυμήθηκε, αλλά ξέχασε ότι ο Γραμματέας είναι και ο πιο παλιός στο Δ.Σ., έχοντας χειριστεί καυτές πατάτες. Αντί για αυτό, απλά του ανακοινώνει τι πρέπει να κάνει και πού, προκειμένου για να γίνει η χαμαλοδουλειά. Αυτό δεν είναι υποτιμητικό; Δεν αποδομεί το ρόλο του γραμματέα σε διακοσμητικό, καθώς ούτε μία φορά δε του ζητήθηκε να γράψει κείμενο ή ανακοίνωση του Συλλόγου;  Ίσως γιατί όσα έγγραφε ο Γραμματέας μοιράζονταν στους γονείς εκ μέρους του Συλλόγου, και σύμφωνα με την παλιά πρακτική έφεραν πάντα την υπογραφή «Σύλλογος Γονέων», η οποία τώρα μετατράπηκε σε φαρδιά – πλατιά υπογραφή ενός μόνο ατόμου: «Η Προέδρος του ΔΣ Ευτυχία Γεωργιάδη», και μάλιστα με κεντρική στοίχιση ώστε να το προσέξουμε και να μην το ξεχάσουμε...


Στη συνέχεια μας κατηγορεί ότι η συμμετοχή μας στις δράσεις του Συλλόγου (δύο κοινωνικές εκδηλώσεις) ήταν σχεδόν μηδενική.  Πόσες φορές δεν μιλήσαμε για το καταστατικό του Συλλόγου και όσα προβλέπονται σ’ αυτό; Πόσες φορές δε μιλήσαμε για τον κίνδυνο της μείωσης του προσωπικού και κατά συνέπεια του κλεισίματος σταθμών ή απόρριψης παιδιών; Αλλά και μέσα από το site όσοι διαβάζουν και παρακολουθούν θα θυμούνται ότι ως προς την κοινωνική πολιτική και τους παιδικούς σταθμούς, έχουν αφιερωθεί αρκετές γραμμές.


Επίσης, η «Πρόεδρος» του Συλλόγου ξεχνάει ότι τόσο η ίδια όπως και άλλα μέλη του Δ.Σ. σε ένα μήνα από σήμερα δεν θα έχουν πλέον παιδιά στον παιδικό σταθμό. Τι εξυπηρετεί άραγε η επιμονή στη διατήρηση αυτού του σχήματος ως τα τέλη Νοεμβρίου; Δε θα πρέπει πια όλοι οι γονείς να αποφασίσουν;  Και εν πάση περιπτώσει, το σημερινό Δ.Σ. του Συλλόγου αφορά μόνον τον πρώην ΙΒΣΑ ενώ πλέον υπάρχει νέο νομικό πρόσωπο με ένδεκα (11) σταθμούς, όχι τρεις (3). Η διατήρηση του υπάρχοντος status quo μπορεί να είναι νομότυπη, είναι όμως ηθικά ορθή; Είναι δημοκρατικό να καπελώνονται από μια ομάδα η οποία προέκυψε κάτω από άλλο καθεστώς μέσα από λίγες δεκάδες ψήφων;


Λοιπόν, για μια ακόμη φορά -και για να τελειώσει αυτή η ιστορία εδώ- προτείνουμε: Εκλογές εδώ και τώρα για την ανάδειξη ενός αντιπροσωπευτικού Δ.Σ. με μέλη, που αν μη τι άλλο έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.




Κώστας Κουρούνης (αντιπρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων)

Στρατής Μαζίδης (γραμματέας Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων)

 

Ακολουθεί η επιστολή της κας Γεωργιάδη:


Με έκπληξη , την Κυριακή 19-06-2011, διάβασα την δημοσίευση η οποία αναρτήθηκε στο www. agiaparaskevi-guide.gr, την Παρασκευή 17-06-2011. Η έκπληξή μου μεγάλωνε καθώς οι άδικες κρίσεις προς τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων προήρχοντο από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Κώστα Κουρούνη και το Γραμματέα του Δ.Σ. Στρατή Μαζίδη. Η κατάσταση στο τέλος του κειμένου άγγιξε τα όρια του γελοίου, καθώς ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου – χωρίς να έχουν παραιτηθεί διαχωρίζοντας την θέση τους – κατηγορούν τον Σύλλογο (δηλαδή και τους εαυτούς τους) για αβελτηρία, μειωμένη προσέλκυση και συμμετοχή των μελών, προώθηση μόνο του κοινωνικού προφίλ προς εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών, φυγομαχία και πολλά άλλα άδικα και ανακριβή.


Διατηρώ την πεποίθηση ότι ακόμα και στην κακοπροαίρετη κριτική είναι δυνατόν να βρεθούν σημεία τα οποία, αν αξιολογηθούν σωστά, μπορούν να σε ωθήσουν στο να βελτιωθείς. Κάτω από αυτό το πρίσμα αποφάσισα να εξετάσω τις κρίσεις των προαναφερομένων.


Γεγονός είναι ότι ο Σύλλογος δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός σε αντιδιαστολή με την προσφορά του στους παιδικούς σταθμούς. Αναγνωρίζοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα, τα μέλη του Δ.Σ. αποφασίσαμε να κινηθούμε σε δύο άξονες. α) την οργάνωση εκδηλώσεων έτσι ώστε να γίνουμε ευρύτερα γνωστοί, β) την υποστήριξη του έργου του διδακτικού προσωπικού, υλικά και ηθικά, κάνοντας αισθητή την παρουσία μας και στα τρία κτήρια των παιδικών σταθμών. Επίσης αποφασίσαμε να αυξήσουμε την εσωτερική μας συνοχή και συνεργασία συγκαλώντας συνεδριάσεις του Δ.Σ. κάθε μήνα.


Κινούμενοι προς την κατεύθυνση της «διαφήμισης», αποφασίσαμε την διοργάνωση party μασκέ παράλληλα με την κοπή της πίτας του Συλλόγου. Η εκδήλωση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Ο Γραμματέας του Δ.Σ. Στρατής Μαζίδης γράφει σε σχετικό email της Κυριακής 20-2-11 « Μπράβο πολύ καλή εκδήλωση, θα γράψω τα σχετικά απόψε, τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν και δεν καπελώθηκε από κανέναν το σημερινό». Ωστόσο τρείς ημέρες πριν όταν ζητήθηκε η βοήθειά του απαντά με email της Παρασκευής 18-2-11 « Θεώρησα αρκετά υποτιμητικό να μου ζητηθεί να έρθω τόσο αύριο το πρωί (ΣΑΒ 19/12/11) όσο και την Κυριακή νωρίτερα για να βοηθήσω, αφού δεν ζητήθηκε η γνώμη μου για την εκδήλωση». Μπροστά σε τέτοια συνέπεια λόγων και έργων προτιμώ να παραμείνω σιωπηλή !!!


Παράλληλα ποτέ δεν ξεχάσαμε το σκοπό του Συλλόγου που δεν είναι άλλος από «τη στενή συνεργασία και συμπαράσταση των γονέων και κηδεμόνων προς το προσωπικό, καθώς και η παροχή κατά το δυνατόν υλικής βοήθειας προς υποβοήθηση των παιδικών σταθμών». Στο σκοπό αυτό έχουμε επενδύσει περί το 70% του αποθεματικού μας μέχρι σήμερα, καθώς και ατέλειωτες ώρες παρουσίας δίπλα στο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και των τριών παιδικών σταθμών. Η εντατική εργασία του προσωπικού και η συμπαράσταση του Συλλόγου οδηγούν στο να αναγνωρίζεται από όλους η εξαιρετική δουλειά που συντελείται.


Επιπρόσθετα συνεχίζουμε την άριστη συνεργασία και με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο των ενοποιημένων πλέον Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας. Οι συχνές επαφές μας με την Πρόεδρο κυρία Ευπρέπεια (Έφη) Καψοκεφάλου, η παρουσία μας ως ένα από τα δεκατρία Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η αγωνία μας για όλους πλέον τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου υποδεικνύουν το ενδιαφέρον μας. Στην Πρόεδρο κυρία Καψοκεφάλου, καθώς και σε όλα τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου βρήκαμε ένα θερμό συμπαραστάτη σε όλες τις εκδηλώσεις που έχουμε διοργανώσει, τιμώντας μας παράλληλα με την παρουσία του και ο Δήμαρχος της Πόλης μας κύριος Βασίλης Ζορμπάς.


Παρόλα αυτά όμως στο άρθρο της 17-06-2011, ο Σύλλογος εγκαλείται από τους κυρίους Κουρούνη και Μαζίδη ότι «δεν δίνει λύσεις», «δεν ασχολείται με σοβαρά ζητήματα», «αδιαφορεί για το προσωπικό (συμβασιούχοι)», «είναι δραματικά απών» και «φυγομαχεί». Εσείς κύριοι, Αντιπρόεδρε και Γραμματέα, τι κάνατε για να αναπληρώσετε το κενό που αφήνουν τα υπόλοιπα πέντε μέλη του Δ.Σ. ; Μήπως δώσατε έστω και την παραμικρή λύση στα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν; Μήπως σταθήκατε δίπλα στους εκπαιδευτικούς, ακόμα και των παιδιών σας, όταν σας χρειάστηκαν; Μήπως φέρατε έστω και μία προσφορά για το party μασκέ; Μήπως τυλίξατε έστω και μία Πασχαλινή λαμπάδα για το παζάρι του Συλλόγου; Μήπως μετρήσατε τις φορές που παρουσιαστήκατε, στις υποχρεωτικές από το καταστατικό, μηνιαίες συνεδριάσεις του Δ.Σ.; Δεν ανταποκριθήκατε ακόμα και στα ελάχιστα που σας ζητήθηκαν, προφασιζόμενοι δικαιολογίες που ακόμα και οι μικροί μαθητές των σταθμών μας δε χρησιμοποιούν.


Τη σχολική χρονιά που πέρασε η συμμετοχή σας στις δράσεις του Συλλόγου ήταν σχεδόν μηδενική, καθιστώντας σας «μη ενεργά» μέλη του Δ.Σ. Τώρα στο τέλος επιτίθεστε εναντίον του ίδιου σας του Συλλόγου με ψέματα και ανακρίβειες προσπαθώντας να καλύψετε την ανικανότητα να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας. Θέσεις σαν αυτές που εκλεχθήκατε προϋποθέτουν υπευθυνότητα, τόλμη, και αποφασιστικότητα χαρακτηριστικά που αμφιβάλω ότι διαθέτετε. Κύριοι λυπάμαι αλλά δεν σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων !


Όσον αφορά έμενα σαν Πρόεδρο, το χαμόγελο των παιδιών, η θερμή επαφή με τους γονείς, και η εμπιστοσύνη του προσωπικού των παιδικών σταθμών ήταν η μοναδική μου φιλοδοξία. Ευχαριστώ θερμά την Ταμία του Συλλόγου Αργυρώ Παπαδάκου-Κωφού και τα Μέλη του Δ.Σ. Χρήστο Γιαννακάκο, Τασούλα Μυτιληναίου και Αντώνη Γαμβριά που με βοήθησαν. Χωρίς τη δική τους συμπαράσταση ο Σύλλογος δεν θα είχε καταφέρει αρκετά.


Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο μέλλον. Πράγματι οι προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές. Στρατηγική επιλογή του Δ.Σ. αποτελεί το γεγονός ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών της Αγίας Παρασκευής, πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να κινηθούμε. Δεν πρόκειται να αναλωθούμε σε άσκοπες «μάχες εντυπώσεων», ούτε να παρασυρθούμε σε πολυδιάσπαση, εξυπηρετώντας συμφέροντα και επιδιώξεις ξένες προς την αποστολή μας. Την στιγμή που σε όλα τα επίπεδα οργανισμοί, εταιρείες, τράπεζες κτλ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση, θα ήταν λάθος από την πλευρά μας να μην πράξουμε κάτι ανάλογο. Κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον έχοντας πίστη στις δυνατότητες των γονιών που θα μας διαδεχθούν και εμμονή στο σκοπό του Συλλόγου.


Ο χρόνος θα μας δικαιώσει.

Για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων
Η Πρόεδρος
Ευτυχία Γεωργιάδη


Νεότερη Παλαιότερη