Χολιγουντιανή ταινία σε συνέχειες αρχίζει να θυμίζει το Πάρκο Νεαπόλεως

Χολιγουντιανή ταινία σε συνέχειες αρχίζει να θυμίζει το Πάρκο Νεαπόλεως με επιστολές, κρυφές παγίδες, παρεμβάσεις στο παρά πέντε κτλ.


Πάρα ταύτα θεωρούμε χρέος απέναντι στην όλη κινητοποίησή μας για το πάρκο Νεαπόλεως να επανέλθουμε με νέο άρθρο γιατί οι δημότες της Αγίας Παρασκευής οφείλουν να είναι ενήμεροι για την πραγματικότητα μιας και με τα όσα παρατηρούμε οι καιροί είναι πονηροί.


Τα σημεία των καιρών επιβάλλουν επαγρύπνηση. Μετά τις εκλογές και την όλη πολιτική εκμετάλλευση, το θέμα του Πάρκου της Νεαπόλεως πέρασε στην άκρη. Μόνο μια σχετική κινητοποίηση ακολούθησε ύστερα από τις φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε από το σκουπιδότοπο που έχει μετατραπεί το πάρκο με ευθύνη του υπουργείου.


Τον περασμένο Μάρτιο αναρτήθηκε εκ νέου η πολεοδομική μελέτη που ήταν εναρμονισμένη με βάση τις αλλαγές που είχαν ψηφιστεί σε φθινοπωρινή συνεδρίαση του Δ.Σ. δίχως όμως αυτή τη φορά να υπάρξει ούτε μία ένσταση, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο μεγάλο πεδίο δόξης αποτέλεσε αυτός ο πνεύμονας πρασίνου για πολιτική εκμετάλλευση από πολλούς κατά την προεκλογική περίοδο, με δεκάδες καθαρά "πολιτικές" ενστάσεις.


Το Υπουργείο όλως περιέργως δεν υπέβαλλε ένσταση και η προθεσμία εξέπνευσε.


Έρχεται όμως ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προσκαλέσει σε συνάντηση το δήμαρχο Αγίας Παρασκευής με τους αρχηγούς των παρατάξεων στις 29/4/2011 όπου τους υπέβαλλε - μεταξύ άλλων - και τις εξής προτάσεις:


1. O μη κτηριακός χώρος του Υπουργείου να αποδοθεί στο Δήμο μας και στους πολίτες με όρους και προϋποθέσεις.


2. Ο χαρακτήρας της παραχωρούμενης έκτασης είναι και θα παραμείνει δασικός


3. Να διασφαλιστεί ο ενιαίος χώρος ,το δάσος και η δυνατότητα επισκεψιμότητας από τους πολίτες, από το πρωί μέχρι το βράδυ.


Προς τι όμως αυτές οι προτάσεις, αφού με την ένταξη του χώρου στο σχέδιο πόλης και την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, περιέρχεται στο Δήμο ούτως ή άλλως σαν εισφορά το 50% της έκτασης του υπουργείου; Το υπουργείο μας θέτει όρους και προϋποθέσεις για κάτι που θα πάρουμε με το νόμο;


Για ποιο λόγο το Υπουργείο ζήτησε να παραμείνουν τα κτίριά του, ενώ ξέρει ότι μετά την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης η έκτασή του θα χαρακτηρίζεται πλέον σαν "Αστικό Πράσινο", δηλαδή αθλητισμό, αναψυχή και συνάθροιση κοινού. Άρα, δε θα δικαιούται να παραμείνει εν λειτουργία ως ερευνητικό κέντρο. Θα πρέπει λοιπόν, είτε να παραχωρήσει στο Δήμο τα κτίρια για να τα μετατρέψει σε χρήσεις που επιτρέπονται, είτε να τα μετατρέψει το ίδιο το υπουργείο σε κάποια συμβατή χρήση. Το μόνο που δεν πρέπει είναι να μας ζητά να εγκρίνουμε κάτι που δε θα είναι σύννομο.


Το μόνο θέμα προς συζήτηση είναι η απομάκρυνση του ΕΘΙΑΓΕ.


Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο μελετητής Κώστας Κουρούνης όσο και η αρμόδια υπάλληλος του δήμου Αλέκα Παλαμάρη κατά την τοποθέτησή τους στο Δ.Σ. (για το οποίο μάλλον δεν γνώριζαν!) έδειξαν να μην μπορούν να κατανοήσουν τον λόγο για τον οποίο έγινε η συγκεκριμένη συνάντηση, όταν μας ζητούν να καθαρίσουμε το χώρο (που το υπουργείο μετέτρεψε σε χωματερή), να τον περιφράξουμε και ως αντάλλαγμα να έχουμε κάποιες ώρες πρόσβασης για τους κατοίκους ενώ θα έπρεπε να δεσμευτούμε να μη φύγουν τα κτίρια του ΕΘΙΑΓΕ (μολόνοτι –συμπληρώνω- οι δραστηριότητες δεν θα είναι πλέον συμβατές με το "Αστικό Πράσινο") ΕΝΩ μιλάμε για ένα χώρο που πλέον γίνεται δικός μας.


Η παγίδα όμως συνεχίστηκε με την αποστολή του πρακτικού για αποδοχή από το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα με προθεσμία 15 ημερών.


Εδώ όμως μπαίνουν ορισμένα ερωτηματικά, και για τους χειρισμούς από την πλευρά μας:


1. Γιατί άραγε τέτοια σπουδή; Ο μελετητής και μαζί ο κάθε λογικά σκεπτόμενος πολίτης εξέφρασε την άποψη ότι πιθανή αποδοχή του πρακτικού μπορεί και να υποκρύπτει αποδοχή από την μεριά μας των συμπερασμάτων του πρακτικού, και ότι αν αυτό το πρακτικό συνεχίσει να απασχολεί το δήμο, πρέπει να τύχει επεξεργασίας από το Νομικό του Τμήμα.


2. Για ποιο λόγο ο δήμαρχος με τους επικεφαλής των παρατάξεων πήγαν στη συνάντηση με το ΕΘΙΑΓΕ χωρίς τον μελετητή (κο Κουρούνη) και την επιβλέπουσα υπηρεσία (κα Παλαμάρη) που είναι και οι μόνοι που γνωρίζουν λεπτομερώς το θέμα; Γιατί μπήκαν σε παγιδευμένο με εκρηκτικά κτίριο δίχως τους πυροτεχνουργούς τους; Γιατί δεν κάλεσαν έστω μαζί τους τον τέως αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, νυν δημοτικό σύμβουλο Κώστα Κρητικίδη που και αυτός έχει άριστη γνώση του θέματος (ο οποίος σημειώνουμε ότι απουσίαζε και από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ.) ή ακόμη το Μιχάλη Γριβέα τέως αντιδήμαρχο Σχεδιασμού & Περιβάλλοντος που και αυτός έχει ασχοληθεί με το θέμα.


3. Όταν κάλεσα προσωπικά τον μελετητή που είναι συνδημότης μας, για να ζητήσω την άποψή του για το πρακτικό και το αν θα παραστεί το βράδυ στη συνεδρίαση, έδειξε να μην ξέρει τίποτα για το θέμα. Δεν είχε καν ενημερωθεί! Λυπάμαι που πρέπει να το πω, αλλά όλα δείχνουν ότι κανείς δεν έχει καταλάβει το βάθος του θέματος. Δε μου αρέσει να περιαυτολογώ αλλά τι θα είχε συμβεί αν δεν είχα ειδοποιήσει τον κο Κουρούνη τηλεφωνικά; Και δεν ήταν μόνο ο κος Κουρούνης που δε γνώριζε για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. και τελικά παρευρέθη χάρη στη δική μας επικοινωνία. Το πιθανότερο είναι το πρακτικό να είχε ψηφιστεί. Θυμάμαι μέλος της δημοτικής παράταξης να εκφράζεται με θετικά σχόλια για το περιεχόμενο του πρακτικού και τις προτάσεις του γενικού γραμματέα! Είναι πλέον φανερό πως χάρη στις δικές μας οχλήσεις και στις τοποθετήσεις του μελετητή και της επιβλέπουσας υπηρεσίας ενημερώθηκε το σώμα του Δ.Σ. και αποφύγαμε ένα παγόβουνο που δεν φαινόταν καθαρά.


4. Πώς και υπήρχαν μέλη του Δ.Σ. (η συντριπτική πλειοψηφία) που δεν κατείχαν το θέμα το οποίο έπαιξε τόσο πολύ προεκλογικά; Δεν είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ αυτό;


5. Το τυρί το είδαμε, τη φάκα γιατί δεν την είδαμε; Είμαστε πια τόσο αγαθοκλήδες; Ή μήπως είμαστε απλώς άσχετοι γύρω από κάποια θέματα. Γιατί; Ίσως γιατί κάποιοι από όποια πλευρά και αν ανήκουν θεωρούν ότι η προεκλογική περίοδος που ανεπίσημα ξεκινούσε τέτοιες ημέρες πριν ένα χρόνο, συνεχίζεται ακόμη. Θα συνιστούσα σε ορισμένους αντί να αναλώνονται διαρκώς σε βαρύγδουπες δηλώσεις για τα οικονομικά του δήμου, αντί να ψάχνουν να βρουν και να μετατρέπουν σε τεράστια θέματα τις όποιες σημαντικές και μη αρυθμίες της νέας διοίκησης, και γενικώς να δίνουν πολιτικά shows, να εξοικονομήσουν το χρόνο αυτό και να καθίσουν να ενημερωθούν για τα σοβαρά θέματα της πόλης για τα οποία προφανώς έχουν άγνοια. Υπερβάλλω; Ίσως αλλά ποιος μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα; Τα δικά τους δείγματα γραφής γύρω από το πάρκο δεν έπεισαν. Τα οικονομικά, η ΔΗ.Π.Ε.Α.Π., ΚΟΙ.Π.Ε.Δ.Α.Π.  (ή όπως αλλιώς λέγεται) οι αστοχίες κτλ, εδώ θα είναι, δε θα φύγουν. Το πάρκο όμως με τους επιπόλαιους χειρισμούς όλων τους, θα πήγαινε περίπατο κι ακόμη κινδυνεύει να πάει.


Και τελικά, η φάκα ποια μπορεί να είναι; Το μόνο στοιχείο που έχουμε είναι η πρεμούρα του υπουργείου και η προθεσμία 15 ημερών να αποδεχθούμε το πρακτικό μιας συνάντησης όπου λίγο πολύ μας προτείνεται να γίνουμε παράνομοι αποδεχόμενοι το δασικό χαρακτήρα της περιοχής ενώ πλέον υπάρχει ΓΠΣ από το 2005 το οποίο ΔΕΝ τους κατοχύρωσε σαν "Ερευνητικό Κέντρο" ή "Διοίκηση" ή "Δασική Έκταση". Αντ' αυτού, τους κατήργησε και τους ονόμασε "Αστικό Πράσινο". Αποδοχή όμως του (δήθεν) δασικού χαρακτήρα και μια πιθανή μετατροπή του σε Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, σημαίνει - όπως έξυπνα παρατήρησε η κα Παλαμάρη - ότι σύμφωνα με το νόμο επιτρέπεται η χρήση "Διοίκηση" κι έτσι το ΕΘΙΑΓΕ δεν θα απομακρυνθεί ποτέ. Και για να συμπληρώσουμε, να προβαίνει σε ανακαινίσεις, να γεμίζει μπάζα το χώρο και μετά να μας κάνει δήθεν γενναιόδωρες προτάσεις προσφέροντάς μας τα μισά των μισών από όσα ΝΟΜΙΜΑ δικαιούμαστε και είναι στο χέρι μας να πάρουμε ως δήμος.


Μήπως όμως τελικά στο Υπουργείο παρατήρησαν το πόσο επιπόλαια συμπεριφέρθηκαν άπαντες προεκλογικά με το πάρκο Νεαπόλεως, και κατάλαβαν ότι σε θέματα που πραγματικά μας αφορούν είμαστε ξέφραγο αμπέλι;


Μήπως τελικά στο Υπουργείο έμαθαν για την άγνοια του θέματος από τη συντριπτική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου για το τι συμβαίνει με το πάρκο Νεαπόλεως και έκαναν μια απέλπιδα προσπάθεια να μας εγκλωβίσουν; Σίγουρα χαζοί δεν είναι και για να επέλεξαν αυτή την κίνηση με το πρακτικό και την αποδοχή του αντί να προβούν σε ένσταση πάει να πει ότι το έχουν ψάξει το ζήτημα. Άλλωστε το κείμενό είναι πολύ προσεκτικά γραμμένο και υπεισέρχεται σε πολύ λεπτά ζητήματα. Έχει λοιπόν συνταχθεί στοχευμένα και με προσοχή, άσχετα αν κάποιοι δικοί μας το αποκαλούσαν «κειμενάκι» ή «αποδοχή πρακτικού άνευ αξίας» αν ψηφιζόταν. Άραγε -φιλολογικό το ερώτημα καθώς η προθεσμία του υπουργείου εξέπνευσε- ξαναφέρνουν το ακίνδυνο κειμενάκι προς ψήφιση;


Ο χειρισμός του ζητήματος από τη δημοτική αρχή αλλά και η στάση σχεδόν του συνόλου του Σώματος που ήξερε την εισαγωγή του θέματος αλλά κανενός δεν του κόψε να το ψάξει λίγο παραπάνω και να ειδοποιήσει αυτούς που πρέπει, δικαιώνει περίτρανα τη στρατηγική του υπουργείου να μας πιάσει κοιμόμενους και οφείλει να προβληματίσει σοβαρότατα τους δημότες της Αγίας Παρασκευής. Υπολόγισαν στην εντέλεια σχεδόν τα πάντα πλην ενός.


Τους ενεργούς πολίτες οι οποίοι δεν πολιτεύονται αλλά συνεργάζονται, αλληλοσυμπληρώνονται και παρατηρούν τα πάντα. Η παγίδα ήταν έτοιμη. Ευτυχώς δεν πέσαμε μέσα. Όχι όμως χάρη στο Δημοτικό μας Συμβούλιο που μεγάλο του τμήμα αναλώνεται σε πολιτικές διαμάχες μένοντας στην πρώτη κρίσιμη μάχη μετεξεταστέο. Κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που οι δημότες πέρα από δημοτικά τέλη πρέπει να ασχολούνται περισσότερο με τα της πόλης τους γιατί κάπως έτσι έρχεται το κάζο αν δεν είσαι παρών να το προφθάσεις. Οι δε δημοτικοί μας σύμβουλοι οφείλουν να προβληματιστούν και να χαράξουν νέα πορεία. Καλούνται να αναλογιστούν πως δεν ψηφίστηκαν (από όσους ψήφισαν) για κούφιες αντιπαραθέσεις αλλά για να προασπίσουν τα συμφέροντα της πόλης όχι μόνο από εσωτερικούς εχθρούς βγάζοντας ο ένας τα μάτια του άλλου αλλά και από τους εξωτερικούς που λίγο έλειψε να τους πιάσουν αδιάβαστους.


Όπως και να χει τώρα χρειάζεται σπουδή για να προχωρήσει το θέμα και να πάρουμε οριστικά το χώρο ώστε να πάμε παρακάτω. Πού; Να διώξουμε εντελώς το ΕΘΙΑΓΕ. Άλλωστε υπάρχουν κι άλλοι χώροι στην πόλη που πρέπει να δούμε. Και να μη διανοηθεί κανείς να τολμήσει να εκμεταλλευτεί το ζήτημα του πάρκου για να θριαμβολογήσει (ότε και αν) από όποια πλευρά κι αν είναι... Γιατί οι υγιώς σκεπτόμενοι δημότες που παρακολουθούν τα της πόλης τους, διαθέτουν μνήμη και δε θα το συγχωρήσουν σε κανέναν.


Ώρα λοιπόν για λίγη δουλειά.

 

Μαζίδης Στρατής
Νεότερη Παλαιότερη