Έχουμε ακόμη Χριστούγεννα;

Μια παράδοξη εικόνα -που δημιουργεί απορίες- παρατηρήσαμε σήμερα στην πλατεία Αγίας Παρασκευής βλέποντας τα δένδρα. Χιλιόμετρα καλωδίων μαζί με τα λαμπάκια που αποτελούν τμήμα του Χριστουγεννιάτικου στολισμού της πόλης μας εξακολουθούν να παραμένουν πάνω στο 85-90 % των δένδρων.


Παράλληλα ο όγκος των υλικών αφήνει την εντύπωση ότι αυτό πιθανώς να αποτελεί αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης πρακτικής πολλών ετών. Σαφώς τα λαμπάκια σε πολλούς δήμους παραμένουν στη θέση τους αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως για στολισμό σε κολώνες κτλ, όχι σε δένδρα.


Αναρωτιόμαστε λοιπόν, ο εργολάβος που έχει αναλάβει το στολισμό της πόλης μας, δεν είχε την υποχρέωση με το πέρας της εορταστικής περιόδου να συλλέξει καλώδια και λαμπιόνια; Όχι μόνο φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια; Πρόκειται για έναν εξοπλισμό γύρω από το κόστος του οποίου κάθε χρόνο γίνεται μεγάλη συζήτηση. Δε θα έπρεπε λοιπόν να συλλέγεται, να συντηρείται, να ελέγχεται και να αποθηκεύεται προφυλασσόμενο και από τη φθορά των καιρικών συνθηκών; Διότι έχουμε μάθει πως αυτά αποτελούν περιουσία του δήμου, το οποίο αν εξετάσει κανείς είναι λογικό καθώς αν αποτελούσαν ιδιωτική περιουσία θα είχαν κατεβεί με το τέλος των εορτών. Άραγε ο εργολάβος έχει πληρωθεί από το δήμο;


Ποια υπηρεσία του δήμου είναι επιφορτισμένη να ελέγχει τα έργα; Άραγε δεν τα είδε αυτά τόσα χρόνια; Δεν έπρεπε να ασκείται έλεγχος;


Η κεντρική πλατεία της πόλης μας αποτελεί κακά τα ψέμματα και τον καθρέπτη της. Δεν είναι ωραίο να περπατάς και να κρέμονται καλώδια μπροστά σου εκτός αν λόγω της εποχής, τα έχουμε σε εύκαιρη θέση ώστε αν θέλει κανείς να κρεμαστεί, να μπορεί να το κάνει.



Το δένδρο της φωτογραφίας περισσότερο θυμίζει κάτι σε ιστό αράχνης (όπως αραχνιάζει / απαξιώνεται η περιουσία μας), δίχτυα ψαράδων (που κερδίζουν τις "ψαριές"), κατάρτι από παλαιό ιστιοφόρο (ως μια παλαιά τακτική). Το μόνο που δε θυμίζει, είναι δένδρο. Επίσης εξ ίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι περιστέρια, σπουργίτια και κοτσύφια ανα πάσα στιγμή μπορεί να εγκλωβιστούν-παγιδευτούν στα χιλιόμετρα των καλωδίων. Κι ούτε είναι όμορφη η εικόνα του τυλιγμένου με καλώδια κορμού. Πιθανώς το έχουμε κρατήσει σφιχτοδεμένο μη τυχόν το σκάσει και φύγει με όσα βλέπει.


Εν πάσει περιπτώσει ούτε το φυσικό περιβάλλον δείχνουμε πως σεβόμαστε με την εικόνα αυτή, ούτε την περιουσία του δήμου και τα χρήματα των δημοτών βάζοντας κάθε χρόνο καλώδια και λαμπάκια στα δένδρα αλλά ξεχνώντας να τα κατεβάσουμε.  Άλλωστε τι έμεινε για τα Χριστούγεννα; Σε 5 μήνες θα τα ανάψουμε ξανά! Για την ώρα κρατάμε αναμμένα τα δικά μας λαμπάκια.


Οι αρμόδιες όμως υπηρεσίες του δήμου οφείλουν να ενημερώσουν εμάς τους δημότες και να επιβάλλουν στον εργολάβο τα δέοντα καθώς μια σύμβαση πέρα από δικαιώματα περιλαμβάνει και υποχρεώσεις. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο φειδωλός σε θέματα οικονομικής πολιτικής Βασίλης Ζορμπάς θα σφίξει και εδώ τα λουριά...


 
Νεότερη Παλαιότερη