Το νέο ωράριο των εργαζομένων στο δήμο απασχόλησε εν πολλοίς τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ας δούμε όμως αναλυτικά.
Καταρχήν η παρουσία αρκετών εργαζομένων από τους παιδικούς σταθμούς οδήγησε στην απόφαση τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα να συζητηθούν στο τέλος ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος οπότε προχωρήσαμε αμέσως με τις δηλώσεις.
Ο κος Σταθόπουλος έθεσε το θέμα της σημερινής δίκης του τέως δημάρχου Αντώνη Σιδέρη για το Σιστοβάρη και την παράνομη κατεδάφιση ζητώντας να τεθεί ως εκτός ημερησίας διάταξης θέμα και να ανατεθεί σε δικηγόρους να υποστηρίξουν τον κο Σιδέρη. Επίσης αναφέρθηκε στο Σινέ Σχολείο ζητώντας να μάθει τι γίνεται καθώς όπως είπε «ακούμε ανησυχητικές ειδήσεις. Δεν ξέρουμε τι κάνετε!».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος που ζήτησε πληρέστερη ενημέρωση για το Σινέ Σχολείο.
Κατόπιν ακολούθησε η δήλωση του Τίμου Κωστόπουλου σχετικά με πρόσφατο κείμενο για τα οικονομικά του δήμου από τον κο Γιαννακόπουλο αναφερόμενος στον ισολογισμό και την ανάγνωσή του και πως θα πρέπει να αναμένουμε αυτόν του 2010. Εδώ προκλήθηκαν δύο αντιδράσεις. Η πρώτη από το δημοτικό σύμβουλο της «Νίκης» Γιάννη Σιδέρη που ζήτησε σεβασμό στον κόσμο και να μην χρονοτριβούμε για πολιτικό εντυπωσιασμό καθώς και του Βασίλη Γιαννακόπουλου που ανταπήντησε πως υπάρχουν δήμοι χωρίς ισολογισμούς και πως τα δάνεια είναι πάντα σε συνάρτηση με τις υποχρεώσεις προσθέτοντας πως οι δήμοι στη λίστα Ραγκούση είναι δήμοι με ισολογισμούς.
Στη συνέχεια η σκυτάλη πέρασε στο Γιάννη Γουργούλη που είπε πως σύμφωνα με την απόφαση για έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές της περιόδου 2007-2010 δεν πρέπει να πληρωθεί κανένα ένταλμα αυτής της περιόδου.
Μετά το λόγο πήρε ο κος Γαβράς από την παράταξη «Μαζί για την Αγία Παρασκευή» ο οποίος αναφέρθηκε στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τα εργαστήρια τέχνης. Υποστήριξε ότι υπήρξε αξιοποίηση της αμοιβής μιας συγκεκριμένης εργαζόμενης στα εργαστήρια, ότι το ωρομίσθιό της περιλαμβάνει τις κρατήσεις της και πως το ίδιο άτομο εργάζεται 2 ώρες την εβδομάδα αμισθί στο Μουσικοκινητικό Εργαστήρι. Πρόσεθεσε ότι χάρη στη συγκεκριμένη καθηγήτρια διοργανώνονται όλες οι εκδηλώσεις των εργαστηρίων και έκλεισε λέγοντας πως είναι δικαίωμα της νέας δημοτικής αρχής η αναστελέχωση αλλά άδικη η συλλήβδην καταδίκη.
Έπειτα το λόγο πήρε ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς που ξεκίνησε με τα εργαστήρια τέχνης λέγοντας ότι ο κος Γαβράς είναι θύμα παραπληροφόρησης και πως πέραν του ενός υπάρχουν κι άλλοι με μπλοκάκι που αμοίβονται με € 2.200,00 μηνιαίως ζητώντας να γίνουν συγκρίσεις με τις απολαβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Στο σημείο αυτό τον διέκοψε σε έντονο ύφος ο Γιάννης Σταθόπουλος κάνοντας λόγο για λαϊκισμό ενώ ο Κώστας Κρητικίδης φωνάξε «θα τα διαλύσεις όλα!».
Ο δήμαρχος συνέχισε τις απαντήσεις περνώντας στο θέμα για το Σιστοβάρη λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να τεθεί θέμα εκτός ημερησίας διάταξης και πως δεν έχουμε να αναθέσουμε τίποτε σε κανένα και ότι θα υπάρξει η υποστήριξη της νομικής υπηρεσίας. Στο σημείο αυτό ανέβηκαν ξανά οι τόνοι από τους Σταθόπουλο και Ζορμπά με τον πρώτο να διαμαρτύρεται και να δηλώνει ότι ο Αντώνης Σιδέρης δεν είναι κάποιος ξένος, το νυν δήμαρχο να θυμίζει στο Γιάννη Σταθόπουλο τι έλεγε το 2006 για τον τότε δήμαρχο και τον έτερο τέως δήμαρχο κο Γιαννακόπουλο να ζητά να υπάρξει μια στήριξη στον κο Σιδέρη από τη νομική υπηρεσία του δήμου.
Για το Σινέ Σχολείο ο κος Ζορμπάς δήλωσε ότι τον μετονομάζει σε δημοτικό λαϊκό κινηματογράφο (προκαλώντας έκπληξη!) και πως ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει με την ΚΟΙ.Π.Ε.Δ.Α.Π. στον αέρα είναι μόνο για φέτος να ανατεθεί σε ιδιώτη και με τη διασφάλιση των εσόδων για το δήμο στο ύψος αυτών του 2010.
Ο Κώστας Κρητικίδης ρώτησε με ποιου οργάνου την απόφαση προχώρα ο δήμος σε διαγωνισμό για τον κινηματογράφο ενώ ο Ανδρέας Γκιζιώτης ανέφερε ότι θα υποβάλλει αίτημα για να φέρει και να εισηγηθεί για τα θέματα του πολιτισμού που είναι πάρα πολλά.
Στο σημείο αυτό έκλεισε η συζήτηση για το δημοτικό κινηματογράφο που θα συζητηθεί εκτάκτως σήμερα στο Δ.Σ. και η συνεδρίασε πέρασε στο θέμα του ωραρίου των εργαζομένων στο δήμου. Το θέμα ξεκίνησε με την εισήγηση των εργαζομένων (οι οποίοι προέρχονταν από τους παιδικούς σταθμούς) και συγκεκριμένα ην κα Καρασταμάτη και ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Πρώτος ο Φώτης Αλεξόπουλος έθεσε δύο ερωτήματα. Το πρώτο σχετικά με την επέκταση του ωραρίου από τις 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40 είναι τι θα απαντούσε ο κάθε εργαζόμενος στο δίλημμα 40 ώρες ή ο ώρες και το δεύτερο ερώτημα είναι αν πιστεύει κανείς ότι μια νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ανατραπεί από ένα Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κος Καζάκος αναρωτήθηκε τινί τρόπω θα αξιοποιήθει μια θετική απόφαση ή ψήφισμα του δήμου ενώ ρώτησε τους εργαζόμενους τι σκοπεύουν να κάνουν για όσους δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα και δεν απολαμβάνουν τα ίδια ευεργετήματα.
Ο Μιχάλης Γαβράς έθεσε το ερώτημα αν θα έχουμε ψήφισμα ή απόφαση εφαρμογής ενώ οι εργαζόμενοι δήλωσαν σε ερώτημα του κου Γκιζιώτη ότι θα συνεχίσουν με ή χωρίς τη συναίνεση του δήμου.
Ο δήμαρχος στο σημείο αυτό ζήτησε να αποφασίστεί ότι ο δήμος «δε δέχεται» την επέκταση του ωραρίου τόσο των εργαζομένων των παιδικών σταθμών από τις 6 ώρες στις 8 όσο και των υπολοίπων από τις 7,5 στις 8 θεωρώντας άδικη την εφαρμογή.
Στο σημείο αυτό δέχθηκε πολλές ερωτήσεις ως προς την ερμηνεία του «δε δέχεται» και δήλωσε ότι πιστεύει πως όλοι μαζί μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση.
Στη συνέχεια είχαμε τον κο Γιαννακόπουλο σε μια καθαρή πολιτική τοποθέτηση λέγοντας ότι δε συμφωνεί με τις δόσεις αυτές του μνημονίου και ότι μπορεί πέρυσι να δεχθήκαμε ορισμένα πράγματα, τώρα όμως απεδείχθη ότι δεν αποδίδουν. Ανέφερε ότι περιμένουμε τα χειρότερα και ότι δε γίνεται να κοπούν οι υπερωρίες. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει κοινή απόφαση καθώς όπως είπε εκτιμά ότι θα σημειωθούν ραγδαίες εξελίξεις τον Ιούνιο (!) και θεωρεί απαράδεκτο να μη συνεχίσουν οι παιδικοί σταθμοί να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες. Τέλος χαρακτήρισε ότι η απόφαση του Δ.Σ. θα είναι σταθμός.
Από τη «Νίκη» ο κος Σταθόπουλος μίλησε για αντιπαιδαγωγικό μέτρο ζητώντας ομοφωνία τόσο για το 2ωρο των εργαζομένων στους παιδικούς όσο και το μισάωρο των υπολοίπων εργαζομένων στο δήμο. Αναφέρθηκε επίσης στο δήμο Ηλιούπολης-Αργυρούπολης όπου ελήφθη απόφαση για να μονιμοποιηθούν όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. (Φυσικά απομένει το βασικότερο, η απόφαση της κεντρικής εξουσίας).
Ο Ανδρέας Γκιζιώτης επανέφερε τον πολιτικό τόνο στη συζήτηση κάνοντας λόγο για προσπάθειας σωτηρίας του κεφαλαίου που ζητά να πάρει πίσω όσα έδωσε μετά από αγώνες όπως το ωράριο και ο μισθός. Έκλεισε λέγοντας ότι θεωρεί πάγια και διαρκή ανάγκη την ανάγκη για δουλειά.
Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Αλεφαντής τάχθηκε στο πλευρό των εργαζομένων ενώ ο κος Καζάκος έθεσε κάποιους προβληματισμούς όπως το γιατί κρίθηκε αναγκαίο το μηχάνημα όπου χτυπούν τις κάρτες τους οι εργαζόμενοι στο δημαρχείο να ανέβει στο 2ο όροφο και αναρωτήθηκε αν όλοι οι εργαζόμενοι δουλεύουν με τον ίδιο ζήλο όπως αυτοί των παιδικών σταθμών. Ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί το τσουβάλιασμα και ότι στην ουσία το Δ.Σ. μπορεί μόνο να προχωρήσει σε ένα ψήφισμα.
Ο κος Γαβράς ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν και ο δήμαρχος όφειλε να έχει συγκεκριμένη εισήγηση αλλιώς «λέμε ωραία λόγια να αγαπιόμαστε». Κι αναρωτήθηκε αν ο δήμαρχος θα μειώσει το με νόμο πλέον θεσπισμένο 8ωρο καθώς και τι θα πράξει για το διάστημα μεταξύ 37,5 και 40 ωρών και αν θα το πληρώσει ως υπερωρία και ποιος επίτροπος θα εγκρίνει μετά κάτι τέτοιο. Έκλεισε λέγοντας ότι είναι άλλο η δημιουργία κοινού μετώπου και άλλο ως διοίκηση να παραπέμπουμε στην πολιτική.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Καψοκεφάλου (πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών) που ξεκίνησε λέγοντας ότι «απόψε ομόρφυνε η αίθουσα με την παρουσία των κοριτσιών» που τους έχουμε εμπιστευθεί τα παιδιά μας. Μίλησε για μια δύσκολη, σημαντική αλλά και ευχάριστη εργασία όπου σαν αναγνώριση της ιδιαιτερότητάς της το κράτος έχει χορηγήσει μια σειρά προνομίων στους εργαζομένους των παιδικών σταθμών όπως οι 2 ½ μήνες άδεια το χρόνο ή η δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς. Ανέφερε ότι από τους 160 εργαζομένους των παιδικών σταθμών οι 105 είναι παιδαγωγοί και οι υπόλοιποι άλλες ειδικότητες όπως καθαρίστριες, μαγείρισσες και πως θεωρεί όλες τις ειδικότητες το ίδιο σημαντικές. Όσον αφορά τα εργασιακά αναρωτήθηκε τι να συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα και αν μειωθούν οι θέσεις εργαζομένων που θα εγκριθούν από το υπουργείο θα σημάνουν και μείωση των εξυπηρετούμενων οικογενειών. Έκλεισε αναρωτόμενη πως μέσα σε όλες αυτές τις συνθήκες που εξετάζονται πρέπει να δούμε και αυτό.
Κάπου εδώ έκλεισε το θέμα και ξεκίνησε η συζήτηση για την αναμόρφωση του προϋπολισμού με τον κο Κρητικίδη να διαμαρτύρεται γιατί δεν υπήρχε γραπτώς η εισήγηση του κου Παναγόπουλου (αρμόδιος αντιδήμαρχος), τον τελευταίο να αντιδρά και να δημιουργείται μια φασαρία που οδήγησε σε σύντομη διακοπή με τον κο Βουτσινά να λέει ότι θα αποσύρει το θέμα. Η «διαμάχη» μεταφέρθηκε ανάμεσα στους Παναγόπουλο και Βουτσινά αλλά τελικώς η διαδικασία συνεχίστηκε και ο αντιδήμαρχος συνέχισε την εισήγησή του.
Ορισμένες σκέψεις
1. Χθες χρειάστηκε να περάσει μια ώρα για να συμφωνήσουν -ενώ δε διαφωνούσαν- να εκκινήσει η συνεδρίαση με το θέμα του ωραρίου των εργαζομένων! Φανταστείτε να μη συμφωνούσαν κιόλας!
2. Μετά ενώ συμφωνούσαν γενικά σχετικά με τα αιτήματα των εργαζομένων (όχι όλοι) χρειάστηκαν άλλη 1 1/2 ώρα. Κι απορώ, για ένα τόσο ακίνδυνο από άποψης συνεδρίασης θέμα χρειάζεται τόσος χρόνος; Γιατί λέω ακίνδυνο; Διότι πολύ απλά τα δημοτικά συμβούλια δεν μπορούν να αποτρέψουν την εφαρμογή ενός νόμου που ψηφίστηκε. Όλη αυτή η ιστορία λοιπόν χθες για ένα ψήφισμα ή μια απόφαση αντίστασης κτλ, εν ολίγοις όμως η ταμπακιέρα δεν μπορεί να αλλάξει.
3. Λίγο περίεργο για όσους μας παρακολουθούν αλλά θα συμφωνήσω με τον προβληματισμό του κου Αλεξόπουλου όσον αφορά το 40ωρο από τις 0 ώρες. Εδώ ο κόσμος χάνεται, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι υγιείς επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες επωμίζονται τα βάρη της συντήρησης του υπέρογκου κράτους που ενώ θα έπρεπε βάσει μνημονίου να έχει περιοριστεί δραστικά, αυτό συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει. Ενώ λοιπόν στην αγορά εργασίας χιλιάδες οδηγούνται στην ανεργία και την ανέχεια για να συνεχίσει να ζει το υπερτροφικό κράτος που συντηρεί μια κυβέρνηση που εν πολλοίς αυτή στο παρέλθον εξέθρεψε, ενώ πάμε σε βασικό των € 500,00 (!!!), ενώ το αφορολόγητο πάει περίπατο, κάποιοι που έχουν την ευτυχία να ζουν και να εργάζονται στην πόλη τους διαμαρτύρονται για το 8ωρο που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα θεωρητικά (μιας και πρακτικά υπάρχουν από 4ωρα έως 24ωρα) και επεκτείνεται στο δημόσιο. Τι να πουν άραγε και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που έχουν π.χ. 6 μήνες απλήρωτοι, δεν τους βάζουν ένσημα,δουλεύουν 12 ώρες και πληρώνονται για 8 και μετά μένουν στο δρόμο γιατί ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συντηρεί το κράτος;
4. Όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς είναι πράγματι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Έχοντας πλέον 3ετη εμπειρία από τον πρώην Ι.Β.Σ.Α. αλλά και το Δ.Σ. του Συλλόγου μπορώ να μιλήσω για εξαιρετικό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες και τις θέσεις. Η κα Καψοκεφάλου από την άλλη πολύ σωστά ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ως αντιστάθμισμα για τη δύσκολη αποστολή τους απολαμβάνουν ορισμένων πολύ σημαντικών προνομίων. Ποιος άλλος έχει άδεια 2 1/2 μήνες το χρόνο; Ή πόσοι δικαιούνται να έχουν τα παιδιά τους δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς; Διότι στην τσέπη πέρα από τι μπαίνει πρέπει να βλέπουμε και το τι δε βγαίνει. Το ζήτημα είναι το εξής. Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς προβληματίζονται όπως λένε με την επέκταση του ωραρίου τους ως προς το ότι δεν μπορούν να είναι αποδοτικοί όντας 8 αντί για 6 ώρες σερί με νήπια υπογραμμίζοντας το παιδαγωγικό ζήτημα που ανακύπτει. Έχουν απόλυτο δίκιο και όσοι είμαστε γονείς δε χρειαζόμαστε περισσότερη ανάλυση. Τότε όμως οφείλουμε να εξετάσουμε τι δυνατότητες έχουμε. Π.χ. είναι γνωστό ότι στους σταθμούς το πρόγραμμα των παιδιών περιλαμβάνει μουσική, γυμναστική κτλ. Μια ανάλογη κατανομή του προγράμματος σε ημερήσια βάση μπορεί να σπάει το συνεχές 6ωρο των παιδαγωγών με 2 π.χ. ενδιάμεσες ώρες άλλης ενασχόλησης (όπως μια ώρα γυμναστικής το πρωί και μια ώρα μουσικής το μεσημέρι ή άλλης καλλιτεχνικής ενασχόλησης). Σε αυτό θα μπορούσε π.χ. να συμβάλλει και το προσωπικό που θα προσληφθεί στο πνευματικό κέντρο και τα εργαστήρια τέχνης. Έτσι και τα παιδιά θα είχαν τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να μη βαριούνται και οι παιδαγωγοί θα έπαιρναν τις αναγκαίες ανάσες που σίγουρα τους χρειάζονται. Αντί λοιπόν να χάνουμε πολύτιμο χρόνο πορευόμενοι σε αδιέξοδα και ψηφίσματα άνευ αντικρύσματος, μπορούμε από κοινού να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της παιδαγωγικής που αναμένεται να προκύψουν. Τουλάχιστον, ας τις δοκιμάσουμε.
5. η κα Καψοκεφάλου αναγνώρισε ως ισάξια τη σπουδαιότητα όλου του προσωπικού τόσο των παιδαγωγών όσο και των μαγειρισσών και καθαριστριών. Παρατήρησα μια νεαρή κοπέλα που ελαφρώς συνοφρυώθηκε σχολιάζοντάς το απαξιωτικά και μεγαλόφωνα τόσο εντός όσο και εκτός αιθούσης. Η υποβάθμιση της αξίας ενός συναδέρφου δεν είναι ότι καλύτερο. Από την πλευρά μου αυτό που γνωρίζω τρία χρόνια τώρα είναι πως ούτε μια φορά δεν αντίκρυσα ένα κόκκο σκόνης στον Ι.Β.Σ.Α., ότι κάθε μέρα οι καθαρίστριες καθαρίζουν καθημερινά κυριολεκτικά τα πάντα. Είναι γνωστό ότι η υγιεινή και η καθαριότητα έχουν σημαντικό ρόλο αποτελώντας μεγάλη προτεραιότητα για την κα Παπαντωνίου. Επίσης οι μαγείρισσες των σταθμών που είναι επιφορτισμένες τόσο με τον έλεγχο της ποιότητας των τροφών όσο και με την ευθύνη της δημιουργίας ενός γευστικού γεύματος, έχουν λιγότερη αξία; Στους παιδικούς σταθμούς τα παιδιά μας πέρα από τη διαπαιδαγώγησή τους, ζουν, κινούνται, παίζουν, μαθαίνουν και τρέφονται. Όλοι λοιπόν συμβάλλουν αποφασιστικά.
6. έντονο πολιτικό το χρώμα των χθεσινών τοποθετήσεων με τους Γιαννακόπουλο και Γκιζιώτη να δίνουν τον τόνο. Ο τέως δήμαρχος μιλώντας για αποτυχία του μνημονίου, για νέες δόσεις δυστυχίας, ανατροπές μέσα στον Ιούνιου, ανάγκη για αντίσταση κτλ μου θύμισε τον ανάδοχο σε μία Βάπτιση. "Αποτάσσει τω σατανά (ΠΑΣΟΚ);" "Αποτάσσομαι (το ΠΑΣΟΚ)". Αλλά και ο Ανδρέας Γκιζιώτης μίλησε σωστά. Αυτή την εποχή η ρητορική της παραδοσιακής αριστεράς είναι σωστή. Αυτοί που εκμεταλλεύονται τον κόσμο δεκαετίες, θέλουν ακόμη περισσότερο αφού κανείς δεν έβαλε φρένο στη λαιμαργία τους.
7. Σχετικά με τα εργαστήρια τέχνης κανείς τελικά δεν μπορεί να πει τίποτε με σιγουριά. Πέρα όμως από τον πόλεμο επιστολών και ανακοινώσεων αυτό που διαβλέπω μέσα από το έντονο ύφος των γραφόντων είναι η ύπαρξη μιας προσωπικής κόντρας και αντιπαράθεσης.
8. Αρκετά έντονος χθες και ο Γιάννης Σταθόπουλος ανεβάζοντας τους τόνους σε αρκετά σημεία όπως με το Σινέ σχολείο και το δικαστήριο του Αντώνη Σιδέρη για το κτήμα Σιστοβάρη.
9. Η κα Καψοκεφάλου ανέφερε ότι χθες η αίθουσα ομόρφυνε με την παρουσία των κοριτσιών από τους παιδικούς σταθμούς. Φανταστείτε πόσο άσχημους βρίσκει εμάς τους υπόλοιπους!!!!!
Μαζίδης Στρατής