Πρέπει να ακουσθεί ένα σαφές όχι

-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΘΕΙ ΕΝΑ ΣΑΦΕΣ <<ΟΧΙ>>, κατέληξαν οι γονείς –κυρίως μαθητών του γυμνασίου- που συμμετείχαν στην σύσκεψη που διοργάνωσε η Ένωση Γονέων την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 με θέμα το <<Νέο Λύκειο>>, το οποίο αναμένεται να ισχύσει από Σεπτέμβριο 2011 για την Α΄ τάξη του Λυκείου.
Οι γονείς που τα παιδιά τους θα γίνουν τα <<πειραματόζωα>> του διαφημιζόμενου ως νέου εκπαιδευτικού συστήματος, με έντονη αγωνία και προβληματισμό, συζήτησαν διεξοδικά λαμβάνοντας υπόψη όσα έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Παιδείας που, σημειωτέον, δεν οργάνωσε καμία ενημέρωση μέσω των Διευθύνσεών του. Η συζήτηση βασίστηκε στις εισηγήσεις του κ.Θ.Αναστασίου, Προέδρου της ΕΛΜΕ Α΄-Γ΄Αθήνας και του κ.Πάνου Γκόνη, μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής οι οποίοι παρουσίασαν ολοκληρωμένα τις ενστάσεις, τις προτάσεις και τα συμπεράσματά τους.


Εν συντομία, οι γονείς διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας:


* παρουσίασε το <<νέο λύκειο>> μέσα από ένα ευχολόγιο τού τι θέλει να πετύχει αλλά με αδιευκρίνιστο το πώς, γεγονός που αποδεικνύει το πρόχειρο και ευκαιριακό του εγχειρήματος


* διαφημίζει τη μείωση των μαθημάτων στο <<νέο λύκειο>>, μια μείωση που δεν ισχύει γιατί τα μαθήματα παραμένουν τα ίδια και απλά ομαδοποιούνται και επιπλέον αυξάνονται και οι ώρες μαθημάτων


* προβάλει το <<νέο λύκειο>> ως το μέσον για την κατάργηση των φροντιστηρίων τα οποία χρυσοπληρώνουμε οι γονείς, όχι γιατί το έχουμε στο DNA μας, αλλά γιατί το εξεταστικό-εκπαιδευτικό σύστημα μάς το επιβάλλει.


Εν τούτοις, με όσα έχουν ανακοινωθεί για το <<νέο>> λύκειο, φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε <<επιμήκυνση>> κατά 2 χρόνια που τα παιδιά μας θα πηγαίνουν φροντιστήριο.


Η συζήτηση επεκτάθηκε, όπως ήταν φυσικό, στην ερευνητική εργασία, στα πειραματικά-πρότυπα, στις ξένες γλώσσες, στο ψηφιακό βιβλίο και στην ταυτόχρονη κατάργηση του οργανισμού έκδοσης διδακτικών βιβλίων, στη συνολική υποχρηματοδότηση της παιδείας, στην έλλειψη εκπαιδευτικών που αναμένεται να είναι έντονη από τον Σεπτέμβρη, στα σχολεία-μεγαθήρια που θέλουν να δημιουργήσουν με τις συγχωνεύσεις, στην ελλειπή κτηριακή υποδομή, σε...,σε..., σε... και σε όλα εκείνα που συνθέτουν την εικόνα που, ημέρα με την ημέρα, διαμορφώνεται για την παιδεία.


Μια παιδεία η οποία με τίποτα δεν θα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως δημόσια, δωρεάν και ενιαία. Αυτό ακριβώς δηλαδή που αξίζουν τα παιδιά μας και που χρειάζεται ο τόπος, εάν θέλουμε να ξεφύγει τις συμπληγάδες και να αναπτυχθεί προς όφελος δικό μας και των παιδιών μας. Απέναντι στην απίστευτη προχειρότητα των προτάσεων και την βάναυση κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας από την μεριά του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας, εμείς οι γονείς σ' αυτήν την σύσκεψη, προτάσσουμε ένα σαφές ΟΧΙ και συνεχίζουμε να συζητάμε, να διαμορφώνουμε θέσεις-προτάσεις και να χαράσσουμε μέτωπο αντίδρασης για όλα αυτά που ετοιμάζουν για εμάς και τα παιδιά μας, αλλά χωρίς εμάς και κυρίως σε βάρος των παιδιών μας.


Υ.Γ. Πολύ σύντομα θα έχουμε έτοιμα τα συμπεράσματα και τα υλικά αυτής της σύσκεψης τα οποία θα αποσταλούν σε όλους τους ιθύνοντες και θα βρίσκονται στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται.


 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αγία Παρασκευή 25 Μαΐου 2011

Νεότερη Παλαιότερη