Δημοτικό Συμβούλιο: "Είσαι ψεύτης", νέες αυξήσεις στα τροφεία και η ανάγκη για στρατηγική ώστε να μη χαθεί άλλος άνθρωπος στη Γελαδάκη

Εντάσεις αλλά και έντονους προβληματισμούς για σοβαρά ζητήματα δημιούργησε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ας δούμε όμως αναλυτικά.


Καταρχήν ο τέως δήμαρχος κος Γιαννακόπουλος ζήτησε αν είναι δυνατό και δε συντρέχει σοβαρός λόγος να μην ψηφιζόντουσαν χθες οι προϋπολογισμοί των δύο νομικών προσώπων (Παιδικοί Σταθμοί, Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός) ώστε να μελετηθούν από την αντιπολίτευση για την υποβολή προτάσεων.


Η κα Καψοκεφάλου απήντησε έχουμε ήδη φτάσει στις 20/5 δίχως προϋπολογισμό, πώς δεν μπορούν να πληρωθούν εργαζόμενοι και προμηθευτές ρωτώντας τον πρώην δήμαρχο αν το γεγονός της καθυστέρησης των αποδοχών των υπαλλήλων αποτελεί σοβαρό λόγο.


Ο κος Μουστόγιαννης από την πλευρά του τόνισε ότι είναι αναγκαία η ψήφιση του προϋπολογισμού ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εργασία για την προετοιμασία των αθλητικών προγραμμάτων.


Ο κος Γιαννακόπουλος ξαναπήρε το λόγο και απευθυνόμενος στην πρόεδρο των παιδικών σταθμών τόνισε πως πρότεινε συναδερφικά ότι πρότεινε, ότι δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις και αγνοούσε πως εκκρεμεί η μισθοδοσία των εργαζομένων.


Εν συνεχεία ακολούθησε η εισήγηση της κας Καψοκεφάλου η οποία έκανε λόγο για απλήρωτα τιμολόγια από το 2007 ενώ ανέλυσε ότι έχουμε συνολικά 41 αίθουσες, 960 παιδιά και 12 βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μίλησε για τις ανάγκες σε προσωπικό και πόσες θέσεις πρέπει να προκηρυχθούν. Τέλος τόνισε πως από τη Δευτέρα ξεκινά η διεκδίκηση από το υπουργείου εσωτερικών των απαιτουμένων συμβασιούχων για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.


Κατόπιν ακολούθησαν οι ερωτήσεις με τον κο Σταθόπουλο να ρωτά αν μειώνεται το ύψος των επιχορηγήσεων από το δήμο στους παιδικούς σταθμούς.


Στη συνέχεια ο Ανδρέας Γκιζιώτης αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν την Τετάρτη (προχθές) να αποφασίστηκε η μείωση του ενοικίου στην Ε.Τ.Ε. για τα τέσσερα κουτιά αυτόματης ανάληψης αλλά εμείς ως δήμος να μη ζητούμε τη μείωση των ενοικίων.


Ο Μιχάλης Γαβράς ζήτησε ανάλυση κατ’έτος των μη εξοφλημένων τιμολογίων  ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιάννης Γούργουλης ζήτησε να μάθει σε ποιο κωδικό αναφέρονται αναλυτικά τα ανεξόφλητα στοιχεία


Η κα Δημητρίου μίλησε για δυσβάστακτες αυξήσεις στα τροφεία που σε κάποιες κατηγορίες αγγίζουν το 120%! Ενώ ο Κώστας Κρητικίδης αναρωτήθηκε που είναι το πρόγραμμα δράσης και τι θα συμβεί στην περίπτωση που το υπουργείο δεν εγκρίνει την πρόσληψη συμβασιούχουν; Θα εκδιωχθούν παιδιά ή θα κλείσουν κτιριακές εγκαταστάσεις;


Η κα Καψοκεφάλου ξαναπήρε το λόγο απαντώντας ότι το ύψος των επιχορηγήσεων από το δήμο προς τους σταθμούς δε μειώνεται και πως όσον αφορά τα μισθώματα είμαστε σε διαπραγμάτευση για  αυτά της Κυκλάδων και Αγίου Γεωργίου προσδοκώντας μια μείωση της τάξης του 40%. Για το δε παιδικό σταθμό της Πάρου & Δωδεκανήσου του οποίου το ενοίκιο αγγίζει τα € 11.500,00 είπε ότι αναμένεται η γνωμοδότηση της επιτροπής ακινήτων του δήμου. Για τα ανεξόφλητα τιμολόγια ανέφερε ότι ανέρχονται στις € 300.000,00 με το Γιάννη Γουργούλη να εξανίσταται και να αναφέρει ότι οι παιδικοί παραδόθηκαν με ταμειακό υπόλοιπο € 500.000,00.


Στη συνέχεια η κα Καψοκεφάλου ανέφερε ότι οι 5 κλίμακες στα τροφεία γίνονται 8 με κλιμακωτή αύξηση ανάλογα με το εισόδημα και πως τα κατώτατα όρια παρέμειναν τα ίδια ενώ τόνισε ακόμη ότι θα εξαντληθεί η δυνατότητα της εκμετάλλευσης όλων των χώρων για τη φιλοξενία των παιδιών.


Στη συνέχεια ο κος Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν τα 960 στους παιδικούς σταθμούς και παραχώρησε το χρόνο του στην κα Δημητρίου. Η κα Δημητρίου μίλησε με ένα αρκετά έντονο ύφος τονίζοντας πως το Κέντρο Παιδιού δε χρωστά σε κανέναν πριν το 2010 και ότι άφησε ταμειακό υπόλοιπο € 509.146,00 με υποχρεώσεις € 253,00 που αφορούν κάποια ασφάλιστρα ζητώντας να μπει πια ένα τέλος σε όλη την παραφιλολογία και ότι πιθανές υποχρεώσεις μπορεί να αφορούν τον πρώην Ι.Β.Σ.Α.. Ανάμεσα σε όλα όσα είπε αναφέρθηκε με νούμερα και ποσοστά στις επερχόμενες αυξήσεις των τροφείων όπου οι αυξήσεις σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν το 30%-40%  (π.χ. από €90,00-€130,00 και από € 100,00 - € 140,00).


Ο κος Σταθόπουλος είπε ότι δήμος παρείχε κοινωνική πολιτική σε παιδικούς σταθμούς και ΚΑΠΗ που να μπορεί να κριθεί στα μέτρα της βελτίωσης και πως είναι άδικο οι νέοι να μηδενίζουν το έργο της προηγούμενης διοίκησης και οι παλαιοί να επιτίθενται. Ακόμη τόνισε ότι είναι υπέρ της διαβάθμισης λέγοντας όμως ότι άνθρωποι με εισόδημα έως € 6.000,00 να εξαιρούνται των τροφείων, ενώ κατηγόρησε το γεγονός ότι τα ΚΑΠΗ με τα δημοτικά ιατρεία υπάγονται πλέον σε δημοτική διεύθυνση και όχι μαζί με τους σταθμούς σε ένα νομικό πρόσωπο. Τέλος μίλησε για την ανάγκη εθελοντισμού στηλιτεύοντας τις αμοιβές των αντιδημάρχων και των προέδρων των νομικών προσώπων, άποψη που βρήκε ανταπόκριση και από άλλους δημοτικούς συμβούλους, ένας εκ των οποίων και ο κος Κρητικίδης.


Ο κος Γκιζιώτης έκανε μετά μια μικρή ιστορική αναδρομή θυμίζοντας ότι οι παιδικοί σταθμοί ήταν κάποτε δωρεάν, ύστερα άρχισαν οι γονείς να τσοντάρουν που και που, μετά ήρθαν τα συμβολικά ποσά και οδηγηθήκαμε στο σημερινό σημείο. Αντίθετα υποστήριξε ότι οι υπέρογκοι φόροι που πληρώνουν οι πολίτες θα έπρεπε να επιστρέφονται στην κοινωνία. Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός δε θα προλάβει καν να φτάσει λόγω των συνθηκών της εποχής (τρόικα, απολύσεις στο δημόσιο, μη έγκριση συμβασιούχων) ούτε στο υπουργείο και θα γυρίσει πίσω. Τέλος ζήτησε τη θέσπιση δωρεάν τροφείων κατά το πρότυπο της Πετρούπολης.


Κατόπιν ο κος Γαβράς ανέφερε πως είναι απαράδεκτο η πρόεδρος να μιλά για χρέη € 300.000,00 όταν στο ταμείο βρήκε περί τις € 500.000,00. Τάχθηκε κατά των δωρεάν τροφείων μιλώντας για ισοπέδωση καθώς δεν είναι δυνατόν αυτός με τη Mercedes να δικαιούται να μην πληρώνει ενώ αναρωτήθηκε για την αξιοπιστία των δηλώσεων σχετικά με τη διαβάθμιση ανάλογα με το εισόδημα.


Στη συνέχεια ο κος Κρητικίδης επανέλαβε την ερώτησή του για το ποιο είναι το plan B  αν δεν εγκριθούν οι συμβασιούχοι αναρωτόμενος εκ νέου αν θα μειωθεί ο αριθμός των νηπίων ή αν θα κλείσουν μονάδες.


Και κάπου εδώ ξεκινά μια μεγάλη κόντρα ανάμεσα στον κο Ζορμπά και τον κο Γιαννακόπουλο λέγοντας ότι ο πρώην δήμαρχος έκανε πλασματικούς προϋπολογισμούς γιατί οι αμοιβές των δημάρχων υπολογίζονταν με βάση αυτούς. Έτσι προκάλεσε την έκρηξη τόσο του πρώην δημάρχου όσο και του κου Κρητικίδη που του απήντησαν ότι οι αμοιβές των δημάρχων των προαστείων καθορίζονταν ανάλογα με τα τακτικά έσοδα. Στο σημείο αυτό ο κος Γιαννακόπουλος εξανέστη φωνάζοντας «Είσαι ψεύτης! Όλα είναι ψέμματα!» και η συνεδρίαση διεκόπη με αρκετούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να κοντράρονται με συναδέρφους τους του κου Ζορμπά για το ύψος των αμοιβών των προέδρων και την κα Μπράμη να λέει ότι δεν είναι μεγάλο το ποσό των € 1.400,00. Άλλου ακούγαμε για € 2.000,00 αλλού για € 1.400,00 κτλ.


 



 


Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με το κο Ζορμπά να εμφανίζει τις αποδοχές του κου Γιαννακόπουλου που ήταν περί τα € 57.000,00 και τον δεύτερο να του φωνάζει «γιατί λες τα μεικτά;»!


Ο δήμαρχος αναρωθήθηκε πως είναι δυνατό να υπάρχει τρίτεκνος που να ζει με € 16.000,00 και ανέφερε ότι όλοι κλέβουν την εφορία (!) για να το διορθώσει εν μέρει λίγο παρακάτω μιλώντας για λίγες εξαιρέσεις (που δεν κλέβουν). Είπε ότι έχουμε οικόπεδα που δεν αξιοποιήθηκαν για να ανεγερθούν παιδικοί σταθμοί, πως αποτελεί ντροπή το ενοίκιο των € 11.500,00 του παιδικού σταθμού της Πάρου και πως θα δεχθεί το «δωρεάν» αν του φέρουν μελέτη για το πως αλλιώς θα έρθουν τα € 5.000.000,00. Ενώ έκλεισε λέγοντας πως χρωστάμε σε όλη την Ελλάδα.


Στον αντίποδα ακολούθησε νέα έκρηξη του κου Γιαννακόπουλου μιλώντας για σόου καθώς παρεβρίσκονταν δημότες μας από τα Πευκάκια που ανέμεναν (στωικά συμπληρώνω) να συζητηθεί το θέμα της πεζογέφυρας Γελαδάκη, οι οποίοι είπε είδαν στη γειτονιά τους να ανοίγουν δημοτικά ιατρεία και παιδικοί σταθμοί.


Για τα οικονομικά ανέφερε ότι από «κόκκινοι» απεδείχθη πως είμαστε πράσινοι όταν στην 166η θέση και έχοντας πιο κάτω μόνο χωριά. «Πού βρήκες τα χρέη;» ήταν η ερώτησή του προς το δήμαρχο. Τόνισε πως όταν η Αθήνα έκλεινε σταθμούς η Αγία Παρασκευή άνοιγε και για αυτό ο νυν δήμαρχος ήτα νδεύτερος 8 ποσοστιαίες μονάδες πίσω την πρώτη Κυριακή λέγοντας ότι ψηφίστηκε η κοινωνική πολιτική της τότε δημοτικής αρχής και πως ο κος Ζορμπάς εξελέγη «κατά τύχη» και με «συνασπισμούς» δυνάμεων. Επίσης έκανε λόγο για ψιλοδιάλυση της πόλης αναφερόμενος στα ΚΑΠΗ και το ΚΕΠ. Ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι οι δήμαρχοι των προαστείων πληρώνονταν βάσει των τακτικών εσόδων. Τέλος αναρωτήθηκε ποια είναι τα πανηγύρια της προηγούμενης δημοτικής αρχής αναφερόμενος στα Κούλουμα, την ημέρα περιβάλλοντος, τα μαθητικά φεστιβάλ κτλ που συνεχίζονται και τώρα.


Ο κος Σταθόπουλος αναρωτήθηκε εκ νέου γιατί η νέα αρχή ισοπεδώνει τα πάντα και ότι το 2014 θα πρέπει να έρθει να μας πει κι αυτός αν έκτισε κάτι. Ενώ επανέλαβε πως τα τροφεία δεν πρέπει να είναι δωρεάν για όλους. Τέλος ο κος Γκιζιώτης δεσμεύθηκε ότι θα φέρει προτάσεις εξοικονόμησης ώστε να τροφεία να είναι δωρεάν.


Όσον αφορά τον ποϋπολογισμό του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. ο κος Μουστόγιαννης αναφέρθηκε στην ανάγκη της ψήφισης για να συνεχιστεί η δουλειά, ότι σκοπεύει στην αντικατάσταση των κερκίδων του κλειστού της Νότου, την αναμόρφωση όλων των γηπέδων και τη διοργάνωση των όποιων εορτών και φεστιβάλ με πολύ χαμηλό κόστος.


Τελικώς ψηφίστηκαν και οι δύο προϋπολογισμοί με τη μόνη διαφορά ότι η κα Δημητρίου όσον αφορά αυτόν του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. είπε ψηφίζει λευκό με βαριά καρδιά κάνοντας τιμητικές αναφορές στον πρόεδρό του Αλέξη Μουστόγιαννη.


Ένα άλλο όμως πολύ σοβαρό θέμα συζητήθηκε στο ενδιάμεσο των δύο προϋπολογισμών. Αυτό της πεζογέφυρας Γελαδάκη. Ο δήμαρχος ανέφερε πως αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα της πόλης και ότι στη λίστα με τα επικίνδυνα σημεία το Υπουργείο έχει στη 2η θέση το φανάρι στο ΙΚΑ και στην 6η το φανάρι στην κεντρική πλατεία στην εκκλησία. Ανέφερε όμως ότι δεν υπάρχει χώρος στην πλατεία για πεζογέφυρα ενώ όσον αφορά το ΙΚΑ ότι δεν μπορεί να γίνει γέφυρα. Έκλεισε λέγοντας πως αφού δικαιούμαστε δύο πεζογέφυρες, η μια πρέπει να γίνει στου Γελαδάκη και πως πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ώστε να ενταχθεί στη λίστα των υπο κατασκευή κάποια στιγμή.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Γεωργίου (πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Πευκακίων «Η Αναγέννηση». Είπε πως τα δημοσιεύματα σχετικά με το πρόσφατο ατύχημα και το θάνατο ενό ανθρώπου οδήγησαν σε μια κινητοποίηση για το θέμα και πως το έργο δεν εντάχθηκε παρά τις αντίθετες υποσχέσεις στη λίστα με τις 21 και μετέπειτα 7 υπό κατασκευή πεζογέφυρες. Υπενθύμισε το θάνατο του 16χρονου μαθητή προ τριών ετών που παραλίγο να είχε χαθεί και το αδερφάκι του και τόνισε πως η πεζογέφυρα αποτελεί υπερτοπικό θέμα. Ανέφερε ότι ο διευθυντής του υπουργείου είπε πως θα βοηθούσε πολύ στην υπόθεση αν υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ώστε να υπάρξει μια άμεση υλοποίηση. Υπενθύμισε ακόμη ότι υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη από το 2004 που είχε εγκρίνει και ο κος Σουφλιάς και ότι όλοι ξέρουν ποιοι εμπόδισαν το έργο που είχε σχεδόν ξεκινήσει και πως αν είχε ολοκληρωθεί δε θα είχαν χαθεί τόσο άδικα δύο ανθρώπινες ψυχές. Έκλεισε απευθύνοντας έκκληση για κοινό ψήφισμα, ανέγνωσε ένα προσχέδιο και μίλησε για την ανάγκη στρατηγικής.


 



Ορισμένες σκέψεις


-Μου έκανε άσχημη εντύπωση που κανείς από το Δημοτικό Συμβούλιο ή το προεδρείο δεν είχε την ευαισθησία να προτείνει να συζητηθεί πρώτα το θέμα της Γελαδάκη και να μην ταλαιπωρούνται τόσοι άνθρωποι που παρέμειναν όρθιοι επί 2 ώρες για να παρακολουθούν αντεγκλίσεις και πολιτικές διαμάχες. Ευτυχώς που τουλάχιστον δεν τους άφησαν να περιμένουν την ψήφιση του προϋπολογισμού και του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π.


-Αν αληθεύουν τα νούμερα των αυξήσεων που έδωσε η κα Δημητρίου στους παιδικούς σταθμούς (λογικά αληθεύουν αφού δεν υπήρξε αντίλογος) τότε μιλάμε για αυξήσεις φωτιά και μάλιστα ξανά μετά από δύο μόλις χρόνια. Ήταν τέτοιες μέρες του 2009 όταν η διοίκηση Γιαννακόπουλου μας έριξε την κεραμμύδα του σε πολλές περιπτώσεις 30%-40% στο κάθε παιδί (και το είχαμε αναφέρει και από αυτό το βήμα αργότερα με άλλη αφορμή) ενώ η κα Γάκη μιλούσε σε μας τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων για μια συμβολική αύξηση των € 10,00-15,00. Σήμερα μετά από δύο χρόνια άλλο ένα 30%-40%. Παιδί που τότε πλήρωνε € 70,00 σήμερα θα πάει στα € 140,00 εξαιρουμένου του σχολικού. Συγγνωμή, αλλά για ποιο ετήσιο πληθωρισμό του 2 ή 3 ή 4 % μιλάμε; Εδώ έχουμε διπλασιαμό τροφείων σε δύο χρόνια. Αναρωτήθηκε κανείς αν είναι κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά εφικτό για μας τους γονείς αυτό; Δηλαδή μειώνουμε τα μισθώματα της Ε.Τ.Ε. για τα μηχανήματα ανάληψης; Κάνουμε έκπτωση στην "πτωχή" Τράπεζα και αυξήσεις στους αγωνιζόμενους γονείς; Λογικά θα έπρεπ να συμβεί το αντίστροφο.


-Πολύ σωστή η ερώτηση του κου Κρητικίδη. Υπάρχει plan B; Ποιος θα πόνταρε τα χρήματά του ότι το Υπουργείο θα εγκρίνει τα όσα ζητήσουμε; Και δυστυχώς απάντηση δεν εδόθει. Ο πολύς κόσμος δεν το έχει αντιληφθεί αλλά η χώρα μας είναι υπο διάλυση. ΚΑΠΗ και Δημοτικά ιατρεία δεν έχουν καθαρίστριες, χθες κάποιος έλεγε ότι στα Πευκάκια στα ιατρεία σταμάτησαν οι εξετάσεις βιοχημείας και όλα αυτά με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων να αναμένεται να μειωθεί δραστικά. Αλίμονο σε όποιο δήμο βολευόταν με συμβασιούχους.


-Μου έκανε αίσθηση η αναφορά της κας Μπράμη πάνω στην αναμπουμπούλα με τις αποδοχές των προέδρων ότι € 1.400,00 δεν είναι μεγάλο ποσό. Κάποιοι εργάζονται 12ωρα και δεν φτάνουν ούτε στο μισό. Δεν λίγα χρήματα και για να κάνουμε μια αναγωγή (που μπορεί και να μας χρειαστεί) μιλάμε για 500.000 δρχ.


-Η αναφορά του δημάρχου ότι όλοι κλέβουν την εφορία ήταν το λιγότερο άστοχη. Σαφώς υπάρχουν τρίτεκνες οικογένειες που ζουν με € 16.000,00 γιατί έμαθαν να τρώνε φαγητό Γ’ διαλογής και να ντύνονται από τις λαϊκές. Κι όσον αφορά την αξιοπιστία των δηλώσεων εισοδήματος που υπογράμμισε και ο κος Γαβράς, ας ξεκινήσουμε πρώτα με τον κλάδο και των δύο. Οι συνάδερφοί τους τα δηλώνουν όλα;


-Σχετικά με το αν θα έπρεπε να αμοίβονται ή να είναι εθελοντές οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των νομικών προσώπων θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής. Μπορείς να απαιτήσεις από κάποιον να εργαστεί τζάμπα; Οι προτείνοντες εργάζονται σε σταθερή βάση δίχως να αμοίβονται; Ψόγος υπάρχει μόνο αν κάποιος εκ των μελών της νέας δημοτικής αρχής δήλωνε προ των εκλογών ότι αυτός αν αναλάβει υπεύθυνη θέση δε θα καταδεχθεί τη μηνιαία αποζημίωση. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, κι εγώ μαζί.  Αν λοιπόν οι αντιδήμαρχοι και οι δύο πρόεδροι είναι κάθε μέρα στο δήμο / οργανισμό και εργάζονται, δεν είναι παράλογο να αμοίβονται.


-Κούρασε αυτή η κόντρα νέων και παλαιών. Ας σταματήσει επιτέλους. Ο κος δήμαρχος θα πρέπει κάποια στιγμή να περάσει μετά από επτά μήνες από τις καταγγελίες στην αναφορά συγκεκριμένων περιπτώσεων. Χθες χάθηκαν 20 λεπτά σχετικά με το πόσα έπαιρνε ο κος Γιαννακόπουλος για να καταλήξουμε ότι τελικά έπαιρνε πάνω κάτω τα ίδια με τον νυν δήμαρχο. Τι ωφέλησε αυτή η συζήτηση χθες παρουσία τόσων ανθρώπων; Εκτός αν έγινε για αυτό.


-Μπράβο στο Γιώργο το Γεωργίου από την Αναγέννηση που δίχως υπερβολές και πολυλογίες παρουσίασε το ζήτημα της πεζογέφυρας Γελαδάκη πάρα πολύ σωστά. Η σύντομη παρουσία του χθες έδειξε πως αν είχε εκλεγεί θα μπορούσε να δώσει περισσότερα και πρώτα πρώτα σε επίπεδο ουσίας μέσα στο Δ.Σ. δίχως πολλά και περιττά λόγια.


Σε κάποια φάση όταν ξεκίνησαν οι ερωτήσεις ακούω κάποιον να μου λέει «ρε συ, γιατί ορισμένοι ρωτούν απλά γιατί πιστεύουν πως για να ρωτήσουν;».


 

Μαζίδης Στρατής
Νεότερη Παλαιότερη