Δημοτικό Συμβούλιο: Εντάσεις αλλά και αποφυγή της παγίδας για το πάρκο Νεαπόλεως

Εντάσεις αλλά και στάση υπευθυνότητας για το ΕΘΙΑΓΕ και το πάρκο Νεαπόλεως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ας δούμε όμως αναλυτικά.


Καταρχήν η τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. είχε λήξει με την ψήφιση της εκκίνησης της διαδικασίας για την ανάθεση σε ορκωτούς ελεγκτές λογιστές του ελέγχου της περιόδους 2007-2010. Ο τέως δήμαρχος κος Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι ο Βασίλης Ζορμπάς ζορίστηκε και αναγκάστηκε να φτάσει το θέμα ως εκεί, του ζήτησε δε να φέρει και τα αποτελέσματα των ελέγχων όταν αυτοί πραγματοποιηθούν. Επίσης έθεσε το θέμα του αρχείου του γνωστού φωτογράφου Μπερτς Τσακιργιάν ζητώντας να μάθει αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει επί προηγούμενων διοικήσεων για τη σύσταση επιτροπής η οποία θα μιλήσει μαζί του για την παραλαβή του πλούσιου αρχείου.


Αντίστοιχη αναφορά στο αρχείο του Μπερτς έκανε και ο Γιάννης Σταθόπουλος ο οποίος επιπλέον ζήτησε να αναγράφεται η λέξη «ομόφωνα» στα κοινά ψηφίσματα. Τέλος έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει επανεκκίνηση της διαδικασίας για την επιλογή συμπαραστάτη του δημότη.


Ο Ανδρέας Γκιζιώτης από την πλευρά του στάθηκε περισσότερο στο θέμα του Δημοκρίτου υποστηρίζοντας ότι δεν καλύφθηκε από την ενημέρωση και ζητώντας μια αντικειμενική εικόνα.


Κατόπιν η πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Έφη Καψοκεφάλου διάβασε μια σύντομη δήλωσή της κάνοντας λόγο για χάσιμο χρόνου σε πολιτικές αντιπαραθέσεις κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων καθώς επίσης ότι έγινε αποδέκτης προσβλητικών επιθέσεων κατά το τελευταίο Δ.Σ. αποφεύγοντας όμως να απαντήσει σεβόμενη τους παριστάμενους δημότες ενώ τόνισε ότι η αντιπολίτευση μιλούσε υπερασπιζόμενη το Κέντρο Παιδιού άλλα άφηνε έκθετο τον πρώην Ι.Β.Σ.Α.. Ανέφερε ακόμη πως στο Κέντρο Παιδιού υπάρχουν χρέη γονέων όσον αφορά τα τροφεία και ότι στον Ι.Β.Σ.Α. έχουμε αρκετούς απλήρωτους προμηθευτές. Η δήλωση της κας Καψοκεφάλου θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα μας.


Εδώ πήρε το λόγο ξανά ο τέως δήμαρχος χαράκτηρίζοντας άκαιρη την τοποθέτηση της προέδρου των παιδικών σταθμών αφού το θέμα συζητήθηκε επί 2 ½ ώρες την προηγούμενη φορά ενώ εξήρε το έργο τόσο της κας Δημητρίου όσο και της κας Γάκη.


Ο Τίμος Κωστόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα του κολυμβητηρίου και καταγγελίες ότι αλλοδαποί διαμένουν στα υπόγεια. Προσέθεσε δε –και το επιβεβαιώνουμε εμείς- πως μικρά παιδιά μπαίνουν μέσα στο χώρο για να παίξουν όντας όμως εκτεθημένα στους κινδύνους. Επίσης αναφέρθηκε στην πολύ άσχημη εξωτερική εικόνα ορισμένων κτιρίων του πολιτιστικού πάρκου.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κος Γαβράς ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στο θέμα των περιττωμάτων οικόσιτων και μη σε παιδικές χαρές (!) και στη Νεαπόλεως ζητώντας να μάθει αν υπάρχει κάποια πολιτική για το θέμα αυτό. Αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία της συζήτησης του θέματος των ορκωτών ελεγκτών λογιστών κατά την τελευταία συνεδρίαση λέγοντας ότι απείχε καθώς τα καταλληλότερα όργανα για τον έλεγχο των οικονομικών του δήμου είναι το ΣΔΟΕ, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης και ο εισαγγελέας όπου ο δήμαρχος θα μπορούσε να τους δώσει 1-2 υποθέσεις από αυτές που βρήκε στα συρτάρια του δήμου. Υποστήριξε ότι επελέγη μια χρονοβόρα διαδικασία (ανάθεση διαγωνισμού κτλ) για να υπάρχει διαιώνιση του ζητήματος με ταυτόχρονη πολιτική ομηρία της αντιπολίτευσης. Έκανε λόγο για πολιτικά αδόμικη κίνηση ότι αφορά την εξουσιοδότηση του δημάρχου για να εκτελέσει τα καθήκοντά του ενώ ανέφερε ακόμη πως δημοτικός σύμβουλος πιέστηκε ώστε να μη μιλήσει και να κλείσει το θέμα το γρηγορότερο δυνατό. Μάλιστα υπήρξε και μια διακοπή συνοδευόμενη με έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον κο Γαβρά και τον πρόεδρο του Δ.Σ. με τον πρώτο να υποστηρίζει ότι τον διακόπτουν για να μην ακούγεται και τον κο Βουτσινά να του υπενθυμίζει πως έχει ήδη υπερβεί κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο.


Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο δήμαρχος ανέφερε στο θέμα του Δημοκρίτου πως ο αντιδραστήρας έχει πάψει να λειτουργεί από το 2004 ενώ όσον αφορά ερώτημα του επικεφαλής της Νίκης για τους βανδαλισμούς σε παιδικές χαρές απήντησε ότι αυτές γίνονται από τους νεοέλληνες στηλιτεύοντας ουσιαστικά το επίπεδο ορισμένων. Πράγματι χθες εθεάθησαν άτομα σε παιδική χαρά στον Αη Γιάννη να εισέρχονται και να καταστρέφουν μπροστά σε έκπληκτους γονείς μια κούνια!


Όσον αφορά τα περιττώματα είπε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική, πως είναι θέμα παιδείας των ιδιοκτητών και ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όταν βλέπουμε κάποιον να αφήνει το οικόσιτό του να λερώνει παιδικές χαρές είναι να τον πλακώσουμε στις κλωτσιές!


Για το ζήτημα του αρχείου του Μπερτς έκανε λόγο για δούλεμα των διοικήσεων Σιδέρη και Γιαννακόπουλου λέγοντας «Όλο επιτροπές και επιτροπές και επιτροπές. Ή το θέλουμε ή όχι».


Σχετικά με το ζήτημα των επιστολών του καλλιτεχνικού διευθυντή για τα εργαστήρια τέχνης αναφέρθηκε σε καθηγήτρια η οποία λαμβάνει αμοιβή € 3.000,00 μηνιαίως μιλώντας για αμοιβές των € 50,00, € 60,00 ανά διδακτική ώρα λέγοντας ότι οι επόμενες συμβάσεις θα είναι ανάλογες με την οικονομική συγκυρία. Ο κος Γιαννακόπουλος φάνηκε έκπληκτος στο άκουσμα του ποσού αυτού, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τέως πρόεδρο ή αντιπρόεδρο της ΔΗ.Π.Ε.Α.Π. και είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια αμοιβή. Ο δήμαρχος επέμεινε και έδειχνε το χαρτί καλώντας όποιον ήθελε να το δει, οι τόνοι ανέβηκαν με τον τέως δήμαρχος να του απαντά ότι οι γιατροί βγάζουν τα 50ρικα σε 3 λεπτά και πως είχαμε καθηγητές με 5-6 πτυχία. Επίσης η ένταση συνεχίστηκε και με τον κο Σταθόπουλο που πλησίασε να δει από κοντά το χαρτί αλλά ο δήμαρχος δεν του το έδειξε λέγοντας «γιατί δε μου το δίνεις;», τον κο Ζορμπά να απαντά «είναι δυνατό να λέει ψέμματα ο δήμαρχος;» και τον πρώτο να επαναλαμβάνει «τότε γιατί δε μου το δείχνεις;».


Τέλος όσον αφορά τους ελεγκτές λογιστές ο δήμαρχος ανέφερε ότι θα ήθελε να τον ελέγχουν και πως αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο.


Ο κος Γιαννακόπουλος για το θέμα του Μπερτς ξαναπήρε το λόγο λέγοντας ότι το κόστος ήταν σημαντικό, δεν μπορούσε να αποφασίσει μόνος του και για αυτό πρέπει να προχωρήσει η λύση της επιτροπής.


Επιπλέον είχαμε και την παρέμβαση του κου Μουστόγιαννη όσον αφορά τα εργαστήρια τέχνης και τις επιστολές που έρχονται στη δημοσιότητα αναρωτόμενος αν όλα όσα γράφονται έγιναν το τελευταίο δίμηνο και τι έπραξαν όλοι αυτοί τόσα χρόνια που ήταν στα πράγματα.


Στη συνέχεια ακολούθησε το θέμα των νέων μελών του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης στη θέση αυτών που παρετήθηκαν και προέρχονται από την παράταξη «Μαζί για την Αγία Παρασκευή». Εντύπωση προκάλεσε η ερώτηση του κου Σταθόπουλου γιατί δεν υπάρχει εκπροσώπηση των Μαζί στο νέο Δ.Σ. με το δήμαρχο να απαντά «φύγατε και για αυτό δε ρωτήσαμε». Ο Γκιζιώτης υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στους απερχόμενους λέγοντας ότι η νυν συμπεριφορά αμαυρώνει την καλή εικόνα ενώ ο κος Κουβόπουλος απευθυνόμενος στη νέα διοίκηση του είπε «ξέρετε γιατί γίνεται αυτό;  Γιατί δεν είστε έτοιμοι να διοικήσετε!». Γενικώς υπήρξε μια ένταση γύρω από το θέμα  που απασχόλησε επι μακρόν τη συνεδρίαση και με εντάσεις, τα οποία δεν παρακολουθήσα καθώς ακολουθούσε το μείζον ζήτημα με το ΕΘΙΑΓΕ και είχαμε εκτενή διάλογο τόσο με τον πολεοδόμο-μελετητή Κώστα Κουρούνη και την Αλέκα Παλαμάρη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου όσο και με την κα Μπράμη της οποίας χρειαστήκαμε τις νομικές γνώσεις.


Ακολούθησε λοιπόν η συζήτηση για το θέμα του ΕΘΙΑΓΕ και το αν το Δ.Σ. έπρεπε να ψηφίσει ή όχι το πρακτικό της συνάντησης της 29ης Απριλίου ή όχι με το δήμαρχο να λέει πως δεν είναι υποχρεωτικό.


Η κα Παλαμάρη ενημέρωσε το Σώμα πως από το 2005 ισχύει το Γ.Π.Σ. που ορίζει πως ο χώρος του ΕΘΙΑΓΕ είναι αστικό πράσινο, ότι ήρθε η πολεοδομική μελέτη πέρυσι, μετά τις ενστάσεις ξανάρθε στο Δ.Σ. και εγκρίθηκε. Ανέφερε ότι δεν μπορούμε να έχουμε πλέον στο χώρο αυτό ίδρυμα αλλά αστικό πράσινο και πως ο περιβάλλον χώρος περιέρχεται στο Δήμο ούτως ή άλλως ως εισφορά του υπουργείου σε γη (το 50%) με την έγκριση και εφαρμογή της μελέτης και την είσοδό του στο σχέδιο. Τόνισε πως το μόνο θέμα προς συζήτηση είναι η απομάκρυνση του ΕΘΙΑΓΕ  και δεν κατανοεί τι προσέφερε η συγκεκριμένη συνάντηση όταν μας ζητούν να καθαρίσουμε το χώρο, να τον περιφράξουμε και ως αντάλλαγμα να έχουμε κάποιες ώρες πρόσβασης για τους κατοίκους ενώ θα έπρεπε να δεσμευτούμε να μη φύγουν τα κτίρια του ΕΘΙΑΓΕ (μολόνοτι –συμπληρώνω- οι δραστηριότητες δεν είναι πλέον νόμιμες).


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πολεοδόμος-μελετητής Κώστας Κουρούνης λέγοντας ότι η μελέτη αναρτήθηκε 2η φορά το Μάρτιο του 2011 και πως στα πλαίσια αυτά όφειλε το Υπουργείο να κάνει ένσταση την οποία δεν έκανε και η προθεσμία παρήλθε. Ανέφερε ότι η σημερινή χρήση από το Υπουργείο (πειράματα σε ζώα, έρευνες κτλ) απαγορεύεται καθώς πλέον επιτρέπεται χρήση για αθλητισμό, αναψυχή και συνάθροιση κοινού. Στο κείμενο-πρακτικό του ΕΘΙΑΓΕ  όμως βλέπει ότι τελικώς το υπουργείο μπαίνει στο θέμα, αναφέρεται στις χρήσεις και ότι ουσιαστικά έχουμε μια τρόπον τινά ένσταση. Υπενθύμισε πως η ανάρτηση της μελέτης έγινε στα τέλη του Μαρτίου και η συνάντηση των αρχηγών των παρατάξεων με το ΕΘΙΑΓΕ στις 29/4/2011. Εξέφρασε την άποψη ότι πιθανή αποδοχή του πρακτικού μπορεί να είναι μια παγίδα από πλευράς του ΕΘΙΑΓΕ καθώς ίσως να υποκρύπτει αποδοχή από την μεριά μας των όσων λέει το πρακτικό τα οποία δεν είνα ιδυνατό να γίνουν αποδεκτά και πως δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο από τη στιγμή που ο δήμος μας είναι σύννομος και θα αποκτήσει αυτό που δικαιούται βάσει νόμου. Έπειτα δε γίνεται να αποδεχθούμε τη σημερινή απαγορευμένη από το νόμο χρήση του χώρου για έρευνες. Ανέφερε ακόμη ότι η χάραξη του δρόμου (έστω και νοητά) είναι η μόνη ασφαλιστική δικλείδα για το χώρο.


Τελικώς το πρακτικό καταψηφίστηκε με την πλειοψηφία του Δ.Σ. να έχει σύμπνοια άποψης με εξαίρεση τον κο Γκιζιώτη που πέρα από την άρνηση των πολεοδομικών μελετών υποστήριξε ότι από το 1991 παλεύουν να φύγει το υπουργείο από εκεί, αλλά και πως ζητούν ως ΚΚΕ να γίνει Α' Ζώνη Υμηττού. Αυτά τα δύο όμως έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους καθώς στην Α’ Ζώνη επιτρέπεται η «διοίκηση» που σημαίνει ότι το Υπουργείο δε θα φύγει ποτέ και αυτό ήταν κάτι που επισήμανε ο δήμαρχος.



Ορισμένες σκέψεις


1. Σχετικά με το πάρκο Νεαπόλεως εντυπωσιάστηκα από την άγνοια του μεγαλύτερου μέρους του Δ.Σ. για το θέμα διότι οι ερωτήσεις των συμβούλων τόσο στον κο Κουρούνη όσο και στην κα Παλαμάρη αυτό φανέρωσαν. Και μου κάνει εντύπωση γιατί το θεωρώ ως το Νο1 θέμα για την πόλη (εκτός αν δεν επιθυμούμε πάρκα για τα παιδιά μας) κι όμως κάποιοι δεν έχουν ασχοληθεί με ένα ζήτημα που μας απασχολεί καιρό τώρα και που αποτέλεσε προεκλογική σημαία για αρκετούς. Τα ζητήματα που απασχολούν την Αγία Παρασκευή είναι συγκεκριμένα και οφείλει ο πολιτευόμενος να τα παίζει στα δάκτυλα.  Αναρωτιέμαι τι θα είχε συμβεί χθες αν δεν παρίστατο ο κος Κουρούνης (που ειδοποιήθηκε από εμάς) και η κα Παλαμάρη ώστε να αποκαλύψουν την παγίδα του υπουργείου Γεωργίας. Δε θα έπρεπε άλλωστε αυτά τα δύο άτομα να είχαν παραβρεθεί και στη συνάντηση με το ΕΘΙΑΓΕ ή να είχε ζητηθεί η γνώμη τους; Από την άλλη αξίζει κι ένα μπράβο στο Δ.Σ. ακριβώς γιατί κανείς δεν έκρυψε το γεγονός ότι δεν είναι ειδικός και πραγματικά δίχως χρώματα και σύνορα ψήφισαν το σωστό. Επειδή όμως το πάρκο έχει πολύ μεγάλη σημασία θα επανέλθω με ξεχωριστό κείμενο για το ζήτημα ώστε να δουν οι Αγιοπαρασκευιώτες την παγίδα του Υπουργείου αλλά και τις ευθύνες ορισμένων αν κάτι στραβώσει. Ας αναρωτηθούμε όμως όλοι αυτό που είπε κι ο κος Βλάχος, τώρα θυμήθηκε ο κος Κανελλόπουλος να μας καλέσει ως δήμο; Βλέπουμε το τυρί αλλά δεν μπορούμε να δούμε τη φάκα. Ενδεχομένως δε χρειάζεται, αφού γνωρίζουμε την ύπαρξή της. Αντιθέτως πρέπει να βιαστούμε. Ήδη με τις σπέκουλες των εκλογών χάσαμε πόσους μήνες. Τυχαίο άραγε ότι τότε έγιναν δεκάδες ενστάσεις ενώ τώρα καμία;


2. ο κος Γκιζιώτης συνηθώς εγκλωβίζει αυτός τους άλλους, χθες όμως στο θέμα του πάρκου τον εγκλώβισε ο δήμαρχος.


3. Συμφωνώ με τη διαμαρτυρία του κου Γαβρά σχετικά με το ότι τα εκτός ημερησίας δεν πρέπει να ξεπερνούν τη μια ώρα αλλά πως θα γίνει αυτό όταν και ο ίδιος χθες στα εκτός ημερησίας μίλησε αθροιστικά πάνω από 10 λεπτά; Πληροφοριακά και χθες χρειάστηκαν περί τις 2 και πλέον ώρες για να μπει η συνεδρίαση στα της ημερησίας διάταξης. Η συνεδρίαση σαφώς αποτελεί θέμα του προεδρίου αλλά χρειάζεται και τη συνδρομή ορισμένων που δε βοηθούν στο χρονικό μάζεμα της διαδικασίας.


4. το θέμα των ορκωτών ελεγκτών λογιστών το πληροφορηθήκαμε χθες. Και αναρωτιέμαι, πως ένα θέμα προεκλογική σημαία έρχεται τελευταίο προς συζήτηση αργά τη νύχτα; Ο διαγωνισμός όμως για ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών είναι δίκοπο μαχαίρι καθώς πέρα από τα έξοδα για τα δημοτικά ταμεία θα δώσει λαβή για διάφορα σχόλια. Μήπως το ΣΔΟΕ και η δικαιοσύνη αποτελούν καλύτερη και ασφαλέστερη οδό;


5. η έκπληξη-άγνοια του κου Γιαννακόπουλου στο άκουσμα της αμοιβής της καθηγήτριας αλλά και το κούνημα του χαρτιού από τον κο Ζορμπά που όμως δεν άφησε να το δει ο κος Σταθόπουλος με εξέπληξαν. Τι τελικά ισχύει; Βέβαια η καθηγήτρια δεν τα έκλεψε, τα ζήτησε, τα έλαβε κι ενδεχομένως ο δήμαρχος να φοβήθηκε διαρροή του ονόματός της αλλά τότε τι το κουνούσε; Πάντως ο πολιτισμός –και σε άλλους δήμους- έχει δώσει πολλές αφορμές. Να που καμιά φορά πρέπει να ελέγχει κανείς τα πράγματα και να μην αφήνεις πολλές ελευθερίες.


6. ο κος Κωστόπουλος συνεχίζει να θέτει σοβαρά θέματα καθημερινότητας. Σωστή η παρέμβασή του για το κολυμβητήριο και σπεύσαμε να ενημερώσουμε την κα Παπαδοπούλου ότι πράγματι έχουμε δει μικρά παιδιά να παίζουν στην οικοδομή.


7. Σχετικά με το αρχείο του Μπερτς θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής. Η σημαντική δαπάνη για την οποία έκανε λόγο ο κος Γιαννακόπουλος μπορεί να είχε βάση πριν ορισμένα χρόνια, στις μέρες μας όμως όχι. Θυμάμαι ότι πριν περίπου 20 μήνες όταν ξεκινούσαμε είχαμε συμπεριλάβει φωτογραφίες του Μπερτς στο φωτοαρχείο μας τις οποίες δανειστήκαμε από το Σύλλογο του Τσακού. Τελικώς όσες ανήκαν στον Μπερτς αναγκαστήκαμε να τις κατεβάσουμε ενώ κάποιοι μας συνέστησαν να μην προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε την άλλη πλευρά. Σήμερα όμως το ίντερνετ και διάφορες διαδικτυακές ομάδες ατόμων από την Αγία Παρασκευή έχουν αναρτημένο το πλούσιο φωτογραφικό του υλικό. Όποιος θέλει πλέον μπορεί να το βρει και να το διατηρήσει και ο ίδιος. Όταν κάτι κυκλοφορεί πλέον ελεύθερα παντού, γιατί ο δήμος μας σε μια πολύ δύσκολη εποχή να πρέπει να δαπανήσει ένα σημαντικό ποσό; Αντίθετα θα μπορούσε να προχωρήσει σε άλλου είδους πνευματικά ανταλλάγματα που έχουν και μεγαλύτερη αξία.


 


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη