Νέα επιστολή Κοζόκου

Για άλλη μια φορά ερχόμαστε στην ανάγκη να σας ενημερώσουμε για νέα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από τις συναντήσεις μας με εκπροσώπους της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αγίας Παρασκευής σχετικά με το παρόν και το μέλλον των Δημοτικών Εργαστηρίων μας.


Οι δάσκαλοι και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κάλεσαν τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Οργανισμού και τον Αντιπρόεδρο προκειμένου να  ενημερωθούν  σχετικά με το πάγωμα της μισθοδοσίας καθώς και  άλλων θεσμικών θεμάτων τα οποία αφορούν βασικές λειτουργίες των Εργαστηρίων Τέχνης  τα οποία φέτος κλείνουν τα 25 χρόνια συνεχούς λειτουργίας τους.


Οι δάσκαλοι ήταν στην ώρα τους, αλλά ο Δήμαρχος δεν ήρθε.


Ακούσαμε τον Πρόεδρο σχετικά με τα προβλήματα του Δήμου μας και την προσπάθεια να εξυγιανθεί ο Δημόσιος χώρος από τα περιττά, ανούσια αλλά και διαχρονικά προβλήματά  του.


Απάντηση δεν  πήραμε όμως καμιά ούτε σχετικά με το πότε και αν θα πληρωθεί το διδακτικό προσωπικό για το έργο του αλλά και το τι θα γίνει με το μέλλον των Εργαστηρίων Τέχνης.


Τα Εργαστήρια Τέχνης όπως γνωρίζεται δεν έχουν το δικαίωμα της οικονομικής τους διαχείρισης αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται από Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής παρουσιάζει τα θέματα χωρίς ο ίδιος να έχει ψήφο. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής όπως και οι Δάσκαλοι  υπογράφουμε σύμβαση ετήσια κάθε χρόνο με τον Δήμο κατόπιν διαγωνισμού και ο Δήμος  οφείλει να μας εξασφαλίσει τις  κατάλληλες συνθήκες  εργασίας προκειμένου να κάνουμε το έργο μας. Αυτή η εργασιακή κατάσταση επικρατεί 25 χρόνια χωρίς ποτέ κανείς να αναρωτηθεί  μήπως μετά από τόσα χρόνια αυτό που προσφέρουν τα Εργαστήρια Τέχνης θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον μια καλύτερη  θεσμική υποστήριξη ώστε οι δάσκαλοι να εκτελούν το έργο τους απρόσκοπτα,


αντί να ασχολούνται συνεχώς  με προβλήματα σχετικά με την καθαριότητα, θέρμανση, έλλειψη βασικών υλικών, μισθοδοσίας των εργαζομένων  και ασφάλειας των μαθητών και του χώρου.


Οι μαθητές μας, στην πλειοψηφία τους δημότες του Δήμου και που αριθμούν  τους 700 κάθε χρόνο. προπληρώνουν για τα μαθήματά τους  όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί με τον Δήμο. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής λαμβάνει το ποσόν των 700ευρώ καθαρά μηνιαίως, μετά από 25 χρόνια και οι δάσκαλοι πληρώνονται ανάλογα με τις ώρες που απασχολούνται και με γνώμονα πάντα την ανταποδοτικότητα αλλά και την πολιτιστική πολιτική του Δήμου.


Τα οικονομικά σκάνδαλα και η κακοδιοίκηση των φορέων που θα έπρεπε να υποστηρίζουν κανονικά το έργο μας δεν μπορούν να μας αγγίξουν ούτε και οι συκοφαντίες  με τους  πρόχειρους και εύκολους αφορισμούς . Όσο και αν προσπαθούν να ανακαλύψουν σκάνδαλα και παρατυπίες εδώ στα Εργαστήρια Τέχνης θα βρίσκουν έργο  και μόνο έργο.


Θα βρίσκουν ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να προσφέρουν και να προσφέρουν χωρίς ιδιοτέλεια και «συνδικαλιστικές»  αξιώσεις.


Με αυτό τον τρόπο και με αυτές τις αρχές οι χώροι μας εδώ στον πρώην σκουπιδότοπο γέμισαν με κόσμο, ζωή και δημιουργία.


Τα Εργαστήρια Τέχνης στήριξαν με τις ελάχιστες βοήθειες  που τους παρέχονταν όλα αυτά τα χρόνια την πολιτιστική ανάπτυξη αυτού του τόπου με αποτελεσματικότητα  και έργο.


Δυστυχώς τα Εργαστήρια Τέχνης  σήμερα μετεωρίζονται πάνω από το Δήμο μας  χωρίς κανένας δημόσιος  φορέας να μπορεί να μας  καταλάβει και να μας βοηθήσει  προκειμένου να συνεχίσουμε το έργο μας .


Η νέα Δημοτική Αρχή συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να διαλυθούν  τα Εργαστηρίων Τέχνης  και έτσι να σβήσει  και ο τελευταίος  φωτεινός χώρος για την δημιουργία και την έκφραση των συμπολιτών μας.


Ένας  χώρος ο οποίος μάλιστα δεν μας χαρίστηκε από κανέναν αλλά κατακτήθηκε με πολύ κόπο και πλαισιώθηκε από την μεγάλη  αγάπη των σπουδαστών μας.


Εμείς ακόμα θεωρούμε την ύπαρξη των Εργαστηρίων Τέχνης στο Δήμο μας  ως  ουσιαστική αλλά και αναγκαία  προϋπόθεση  σχετικά με  την δημιουργική και  εικαστική εκπαίδευση των συμπολιτών μας. Το ίδιο σημαντικό για μας όμως είναι και οι ιδέες και  οι προοπτικές  που όλα αυτά τα χρόνια διαμόρφωσαν την κοινή μας πορεία και την ζωή μας στο Δήμο.


Κρίση λοιπόν χτυπά τα Εργαστήρια Τέχνης αλλά η κρίση αυτή είναι η έλλειψη  ενδιαφέροντος για τα θέματα που σχετίζονται με τον Πολιτισμό και ότι αυτό εκπροσωπεί.


Αλλά και ανωριμότητα για τον δημόσιο χειρισμό του πολιτιστικού αγαθού .


Το μαύρο πέπλο απέναντι σε κάθε σοβαρή πολιτιστική προσπάθεια και η απαξίωση των πνευματικών και  ελεύθερων ανθρώπων είναι ο εύκολος στόχος και για την νέα  Δημοτική πραγματικότητα. Οι πράξεις αυτές κατευθύνονται από ανθρώπους οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν το αντικείμενο και κυρίως δεν έχουν επίγνωση των πράξεών τους για τα αποτελέσματα που θα προκαλέσουν στην κοινωνία του Δήμου μας.


Όταν όλα θα έχουν διαλυθεί τότε θα μιλούν και πάλι για την αγάπη στον Πολιτισμό και με έκπληξη θα ρωτούν «που είναι οι πνευματικοί άνθρωποι και οι καλλιτέχνες , που είναι ο λόγος  μιας άλλης πρότασης που θα βοηθήσει πνευματικά αυτόν τον τόπο?»


Τότε θα έρθει η ώρα να θερίσουν αυτά που οι ίδιοι έσπειραν και η οργή του κόσμου θα είναι μεγάλη.


Η ιστορία των Εργαστηρίων Τέχνης θα είναι τότε άλλη μια ιστορία της σύγχρονης καθημερινής τρέλας.


Ο Δήμος μας όμως θα έχει στερηθεί έναν από τους φωτεινούς και σταθερούς συνεργάτες του για τον Πολιτισμό καθώς και ένα εργαλείο για την πραγματική «Αλλαγή» σε μια άλλη κοινωνία με πραγματικά ανθρώπινο χαρακτήρα και αξίες.


Για τον λόγο αυτό τα Εργαστήρια Τέχνης  ζητούν την στήριξή σας με όποιον τρόπο προκειμένου να γίνει το πρόβλημά μας γνωστό σε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους και Καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον Πολιτισμό και τις ελεύθερες  ιδέες που αυτός εκφράζει.


Είμαστε ίσως το τελευταίο εν ζωή Εικαστικό Δημοτικό Εργαστήριο από τα 38 τα οποία ανήκαν στο Δίκτυο των Εικαστικών Εργαστηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και τα οποία κάποτε κρατούσαν το όραμα της δημιουργίας και της έκφρασης μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα  το οποίο έχει αποβάλλει οτιδήποτε σχετικό με την σοβαρή  Πολιτιστική εκπαίδευση  στην χώρα μας.


Γιατί άραγε?


Σήμερα διδάσκουν στα Εργαστήρια Τέχνης οι :


Ρουμπίνα Σαρελάκου - Ζωγράφος, Χαράκτρια


Μαρουσώ Λαουράκη – Ζωγράφος
Δημήτρης Νικολαίδης – Ζωγράφος
Βαγγέλης Λιούγκας – Ζωγράφος – Αγιογράφος
Στέλιος Σάρρος – Γλύπτης
Τάκης Κοζόκος – Γλύπτης –Καλλιτεχνικός  Διευθυντής  Εργαστηρίων Τέχνης
Αλέκος Αραβαντινός – Αρχιτέκτονας
Παντελής Τζάβαλος - Ιστορικός Τέχνης
Γιούρη Γιαννακόπουλος – Ζωγράφος - Εικαστικός
Ανδριάνα Κώτση – Χαράκτρια-Ζωγράφος
Θανάσης Γκριτζάπης – Γλύπτης
Ελένη Ζούνη - Ζωγράφος
Ιάκωβος Ποταμιάνος - Αρχιτέκτονας
Αντώνης Μιχαηλίδης - Γλύπτης
Ιόλη Λειβαδά - Γλύπτρια
Χρήστος Γκριτζάπης – Ζωγράφος


Αγγελίνα Βοσκοπούλου - Video art
Kevin Debb - κόσμημα
Σπύρος Παναγιωτόπουλος – Φωτογράφος


Μαρία Δουζενάκη - Ζωγράφος - υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος Παιδικού τομέα


Μαρία Φαλκώνη – Ζωγράφος


Μαρία Καλογεροπούλου – υπεύθυνη του τομέα Θεατρικού Παιχνιδιού


Θόδωρος Μαραγκός - Σκηνοθέτης


 

-O Kαλλιτεχνικός Διευθυντής των Εργαστηρίων Τέχνης


Τάκης Κοζόκος

Νεότερη Παλαιότερη