Δημοτικό Συμβούλιο: πολιτικές σκοπιμότητες, ημέρα περιβάλλοντος και αλλαγή προέδρου στη Βιβλιοθήκη

Με περίπου 40 λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τον κο Βουτσινά να εξηγεί πως η έγκριση των προϋπολογισμών των δύο νέων νομικών προσώπων μεταφέρεται για την αυριανή συνεδρίαση καθώς λόγω της σημερινής απεργίας δεν έχει βγει ο ΑΦΜ των δύο οργανισμών.


Το γεγονός της καθυστέρησης υπογραμμίστηκε από τον κο Ησαΐα σχολιάζοντας δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης (Γουργούλης, Κρητικίδης, Σιδέρης, Σταθόπουλος) που είτε κάθονταν στις καρέκλες  του ακροατηρίου είτε βρίσκονταν εκτός αιθούσης ώστε να μην υπάρξει απαρτία και να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση λόγω της απεργίας. Τελικώς όταν οι σύμβουλοι του κου Ζορμπά άγγιξαν τον αριθμό 17, εκκίνησε η διαδικασία με άπαντες να κάθονται στη θέση τους.


Ο δήμαρχος έκανε λόγο για παιχνίδια λέγοντας «αφού θέλετε θα παίξουμε σαν μωρά» και βγήκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας εκτός της αιθούσης για όσο διάστημα θα διαρκούσαν οι δηλώσεις-ερωτήσεις-τοποθετήσεις δηλώνοντας ότι θα συμπεριφερθεί όπως και οι αντιπολιτευόμενοι. Εδώ για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις να αναφέρουμε ότι απουσίαζαν οι κοι Γιαννακόπουλος (ήρθε αρκετά αργότερα) και Κουβόπουλος ενώ ο κος Γκιζιώτης ήταν εντός της αίθουσας πριν την έναρξη της συνεδρίασης.


Ο κος Σταθόπουλος έκανε λόγο για αντιδημοκρατική συμπεριφορά του δημάρχου που βγήκε εκτός της συνεδρίασης υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση. Επίσης στις δηλώσεις του έκανε λόγο για τις πρασιές στην περιοχή του Αη Γιάννη που παρεμποδίζουν ενώ έκανε λόγο για μαγαζί που λειτουργεί άνευ αδείας.


Ο κος Γκιζιώτης υποστήριξε ότι δε θα έπρεπε να έχουμε συνεδρίαση σε ημέρα απεργίας και κατόπιν ανέδειξε δύο πολύ σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι ο Χολαργός έχει μετατρέψει το 1/5 του χώρου στο νταμάρι στον Τσακό που ανήκει στο δήμο μας σε χωματερή με κλαδιά, σακιά, μπάζια, λασπόλιμνες και έντονη δυσοσμία βάζοντας παράλληλα το ερώτημα ως προς το ποιες κινήσεις έχουν γίνει από το δήμο για το θέμα αυτό. Αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα του Δημόκριτου με αφορμή καταγγελίες ότι ο χώρος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί και ως χώρος εναπόθεσης ραδιενεργών αποβλήτων! Χαρακτηριστικά ανέφερε παράδειγμα χωματερής όπου ο μετρητής έδειξε ραδιενέργεια σε αντικείμενο μεγέθους νυχιού, το οποίο τελικώς κάποιοι ευφυέστατοι το έσπασαν σε πέντε κομματάκια ώστε να περάσει τον έλεγχο και να εναποτεθεί.


Κατόπιν πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Αλέξης Μουστόγιαννης που αρχικά συνεχάρη την ομάδα μπάσκετ των ανδρών για την άνοδο στην Β κατηγορία. Επίσης αναφέρθηκε στη διεξαγωγή του Δρόμου Υγείας 2011 δίχως να υπάρξουν έξοδα. Αναφέρθηκε (ζητώντας την καταγραφή από τα μέσα) ακόμη στον πρώην πρόεδρο του Ο.Α.Δ.Α.Π. Γιάννη Μυλωνάκη λέγοντας πως δημιουργούσε θέματα για τη χορηγία και ότι κατά τη βράβευση των αθλητών του Δρόμου Υγείας αντί να χειροκροτήσει είπε ότι συνεχίζονται τα ίδια προγράμματα δίνοντας τα εύσημα στους γυμναστές που παραμένουν απλήρωτοι με ύφος καταγγελίας όταν το θέμα αυτό εκκρεμεί από την προηγούμενη διοίκηση.


Επίσης αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. κάνοντας λόγο για παραλήρημα της κας Φλατσούση λέγοντας πως «δε ξέρουμε τι έκανε και δε μας νοιάζει, όταν εκλεγεί και ξαναγίνει πρόεδρος να έρθει να μιλήσει» και έκλεισε λέγοντας πως δε θα την ψηφίσει για αντιπρόεδρο της Βιβλιοθήκης. Αργότερα επανερχόμενος στο θέμα δήλωσε ότι διαφωνεί με τη συμπεριφορά της κατά το τελευταίο Δ.Σ. και δεν αμφισβητεί το έργο της.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Τίμος Κωστόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε με αφορμή ανάρτηση του agiaparaskevi-guide.gr για απόπειρα ληστεία σε οικία στον Τσακό στο θέμα της εγκληματικότητας λέγοντας ότι η αστυνόμευση είναι υποτυπώδης και πως θα πρέπει να υπάρξει πίεση για πεζές περιπολίες τις βραδινές ώρες.


Απαντώντας δε στον κο Γκιζιώτη και το αν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνεδρίαση λόγω της απεργίας υπενθύμισε ότι στη χώρα γίνονται απεργιακές κινητοποιήσεις κάθε εβδομάδα και ως εκ τούτου θα πρέπει διαρκώς να αναβάλλονται τα Δ.Σ.


Ο Μιχάλης Γαβράς έκανε λόγο για δίγλωσση διοίκηση σε μια σειρά θεμάτων. Συγκεκριμένα είπε ότι ο δήμαρχος στις 28/2 ζήτησε την παραίτηση των παλαιών προέδρων, τελικά την αρνήθηκε ενώ η κα Καψοκεφάλου υποστήριζε πως θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί. Ο κος Γαβράς είπε ότι τέτοια φαινόμενα είναι συνηθισμένα αλλά και ερμηνεύσιμα. Επίσης τόνισε ότι οι πρόεδροι των δύο νέων νομικών προσώπων εκφράζονται απαξιωτικά σε κάθε συνεδρίαση για τους παλαιούς προέδρους που δεν παρεβρίσκονται ώστε να μπορούν να απαντήσουν. Είπε ότι καλύτερος είναι αυτός που θα κάνει περισσότερα από τον προηγούμενο δίχως να τον απαξιώνει.


Στο σημείο αυτό πήρε το λόγο κι ο τέως δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος ο οποίος απουσίαζε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος είπε ότι οι αναφορές στους προηγούμενους προέδρους, ότι δεν έκαναν τίποτε, ότι η Φλατσούση είναι χάλια κτλ, δεν παίζουν ρόλο στην κοινωνία αλλά στην παράταξη και το θα βγει πιο μπροστά. Όπως είπε, και τίποτε να μην έκαναν, ο Βασίλης Ζορμπάς έχει δηλώσει ότι σε πολιτισμό και αθλητισμό θα συνεχιστούν αυτά που γινόντουσαν. Κλείνοντας προέτρεψε τους νέους να παλέψουν και να αποδείξουν τι αξίζουν αντί να επιδίδονται σε πόλεμο δηλώσεων.


Στο ίδιο πνεύμα και ο κος Κρητικίδης που ζήτησε από το δήμαρχο να ανακαλέσει τα περί παιχνιδιών της αντιπολίτευσης θυμίζοντας πως τα ίδια έπρατταν ως αντιπολίτευση καλώντας το δήμαρχο να φροντίζει να έχει απαρτία και να μη φέρνει σε δύσκολη θέση τους δημοτικούς συμβούλους. Τέλος χαρακτήρισε άστοχη την απαξίωση των απόντων προέδρων της προηγούμενης διοίκησης.


Στη συνέχεια ήρθε το θέμα της αντικατάστασης της κας Φλατσούση στην προεδρία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης καθώς έχει παρέλθει μήνας από την παραίτησή της. Ο δήμαρχος πρότεινε ως πρόεδρο τον κο Καζάκο μέχρι να ξεκαθαρίσει από το υπουργείο τι θα συμβεί με τη βιβλιοθήκη και το αν θα παραμείνει αυτόνομο νομικό πρόσωπο. Ο κος Γιαννακόπουλος μίλησε για δώρο άδωρο καθώς έχει παραιτηθεί και το Δ.Σ. και κάπου εδώ ανέβηκαν οι τόνοι καθώς η συμπολίτευση έλεγε ότι πουθενά δεν υπήρξε παραίτηση των μελών του Δ.Σ. και τον τέως δήμαρχο να αναδιπλώνεται επεξηγώντας τελικά ότι ο κος Καζάκος θα ήταν παράτερος σε ένα Δ.Σ. με μέλη της παλαιάς διοίκησης πρότεινοντας μια μικρή αναμονή μέχρι να ξεκαθαρίσει και το μέλλον της Βιβλιοθήκης. Τελικώς και αφού ξεκαθάριστηκε η όποια παρεξήγηση ο κος Καζάκος ψηφίστηκε ομόφωνα ως νέος πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.


Το επόμενο θέμα ήταν η έγκριση μελέτης και διάθεση πίστωσης για την πραγματοποίηση της ημέρας Περιβάλλοντος που εισηγήθηκε η κα Δάβαρη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 5/6 στον Υμηττό με πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό από σκουπίδια, ξερά χόρτα κτλ. Υπογραμμίζοντας το μειωμένο κόστος το οποίο κυμαίνεται κοντά στα € 4.000,00. Γενικώς στην αντιπολίτευση διαπιστώθηκε μια σειρά ερωτημάτων. Ο κος Κρητικίδης αναφέρθηκε στην κριτική για τα πανό και τις γιορτές που δεχόταν η προηγούμενη διοίκηση και το πως τώρα η νέα διοίκηση συνεχίζει αυτά που κατήγγειλε ενώ ο κος Γιαννακόπουλος ανέφερε πως όσον αφορά τα έξοδα μιας εκδήλωσης πρέπει να εξετάζεται και η ανταποδοτικότητα. Ότι δηλαδή μπορεί να είναι καλύτερο να επενδυθεί ένα μεγαλύτερο ποσό που όμως θα αποδόσει πολύ περισσότερο ζητώντας για μια ευρεία καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών για την ημέρα περιβάλλοντος.


Κατόπιν ο Γιάννης Σιδέρης αναρωτήθηκε πως θα προβληθούν στο δήμο οι οι πρωτοβουλίες για το πράσινο και την ανακύκλωση και πρότεινε κάποιες ιδέες όπως: η πραγματοποίηση έκθεσης ζωγραφικής των παιδιών με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, την εκτύπωση των προσκλήσεων σε οικολογικό χαρτί και όχι στο ακριβό velvet όπου τυπώθηκαν, η δενδροφύτευση κτλ.


Ο Ανδρέας Γκιζιώτης ζήτησε να μη μείνουμε στα happenings αλλά σε κάτι πιο ουσιαστικό ζητώντας να μπουν προβληματισμοί στον κόσμο όπως π.χ. για το δάσος του Υμηττού ενώ πρότεινε και τη διοργάνωση μιας σχετικής βραδυνής εκδήλωσης.


Στο ίδιο μήκος κύματος με το Βασίλη Γιαννακόπουλο κυμάνθηκαν και οι τοποθετήσεις τόσο του κου Γουργούλη που είπε ότι οικονομία πόρων μπορεί να γίνει αλλού προκειμένου εδώ να πετύχουμε μεγαλύτερους στόχους όσο και του κου Γαβρά που ζήτησε ένα κεντρικό μήνυμα, ένα ρεζουμέ όπως είπε και όχι πολλές παράλληλες δράσεις.


 



Ορισμένες σκέψεις


Όπως κάνω κάθε φορά έτσι τώρα θα προχωρήσω σε ορισμένες σκέψεις με βάση τα όσα είδα και άκουσα:


-Σχετικά με το θέμα των απεργιών και το αν θα πρέπει να συνεδριάζει το Δ.Σ. ή όχι, έχω την αίσθηση ότι υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος από την εκάστοτε αντιπολίτευση. Οι τώρα διοικούντες όταν ήταν στην αντιπολίτευση όπως λένε οι αντιπολιτευόμενοι σαμποτάριζαν σε μέρες απεργίας τις συνεδριάσεις και τώρα οι ρόλοι άλλαξαν. Επιτέλους όμως ας σταματήσουν όλοι κάποτε την εκμετάλλευση του θέματος των απεργών. Το θα γίνει το Δ.Σ. ή όχι ουδόλλως νομίζω απασχολεί ή ανακουφίζει αυτόν που ανησυχεί για το αύριο ή που δεν έχει να πληρώσει τη Δ.Ε.Η. . Κι ήταν αστείο το θέαμα να βλέπεις δημοτικούς συμβούλους να μπαινοβγαίνουν στην αίθουσα και να κάθονται απέξω όσο ο δήμαρχος δεν έχει απαρτία. Ή σηκωθείτε και φύγετε ή αφού σκοπεύετε τελικά να παραμείνετε, μην εκτίθεστε. Δεν αναφέρομαι στον κο Γκιζιώτη που τουλάχιστον προσωπικά δεν τον είδα να γυροφέρνει αλλά σε στελέχη των άλλων δύο παρατάξεων. Εν τέλει ο κόσμος σας έστειλε για κάποιο σκοπό εκεί. Οι καιροί είναι δύσκολοι.


-Αυτή η κόντρα μεταξύ νέων και παλαιών προέδρων μου θυμίζει τη Ν.Δ. όταν ανέλαβε το 2004 και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όταν ανέλαβε το 2009.


-Ο κος Μουστόγιαννης ανέδειξε ένα θέμα χωρίς λόγο. Πραγματοποίησε ανέξοδα και μπράβο του το Δρόμο Υγείας, τις δηλώσεις όμως του κου Μυλωνάκη δεν τις άκουσε κανείς, οπότε ποιος ο λόγος; Όταν γίνεται κάτι αλλά δεν το αντιλαμβάνεται κανείς, είναι σα να μην έγινε. Από τη μια γιατί σε εκείνο το χρονικό σημείο είχαν απομείνει λίγοι στην πλατεία που μιλούσαν μεταξύ τους και από την άλλη γιατί η κακή ακουστική δεν επέτρεπε σε κανέναν να ακουστεί. Προσωπικά ήμουν παρών στη βράβευση και ελάχιστα κατάφερα ακούσω κάποιον.


- από τη μύγα ξύγκι πήγε να βγάλει ο κος Γιαννακόπουλος σχετικά με το αν παραιτήθηκε ή όχι όλο το Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης και τελικά υποχρεώθηκε σε μια έξυπνη μεν αναδίπλωση δε.


-Θετική η πρωτοβουλία του Δήμου για τις 5/6 και την ημέρα περιβάλλοντος που αν εμπλουτιστεί με τις πολύ καλές προτάσεις Σιδέρη και αφουγκραστεί τις απόψεις των Γιαννακόπουλου, Γουργούλη, Γαβρά και Γκιζιώτη για ένα κεντρικό μήνυμα και ένα απώτερο σκοπό θα αγγίξει το τέλειο.


-Μπράβο στον κο Κωστόπουλο που ασχολήθηκε με το θέμα της ασφάλειας στη γειτονιά του Τσακού. Η πόλη μας πλέον αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα.


-Ο δήμαρχος κατηγορήθηκε για αντιδημοκρατική συμπεριφορά του από τον κο Σταθόπουλο επειδή την ώρα των τοποθετήσεων κτλ βγήκε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά του δευτέρου και ορισμένων ακόμη στο διάστημα 19:00-19:40 που σαμποτάριζαν τη συνεδρίαση. Εξίσου αντιδημοκρατικό όμως είναι να εμποδίζεις με τη συμπεριφορά σου τη λειτουργία της δημοκρατίας ήτοι τη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου της πόλης μας. Όπως είναι και οξύμωρο ενώ παρεμποδίζεις τη διαδικασία να κατηγορείς για αντιδημοκρατικότητα. Στη φυσική άλλωστε υπάρχει ο νόμος της δράσης και της ατνίδρασης.


- ο κος Σταθόπουλος μίλησε για μαγαζί που λειτουργεί παράνομα. Δε μας είπε όμως ούτε ποιο είναι ούτε που συνίσταται η παρανομία. Γιατί; Εκτός αν αναφέρεται σε αυτό της πρόσφατης ανακοίνωσής του.


-Δε γνωρίζω για ποιο νέο κανονισμό του Δ.Σ. μιλάμε, ξέρω μόνο ότι η πρόσκληση έλεγε 19:00 και ξεκίνησε στις 19:40 ενώ πέρασε άλλη μια ώρα δίχως η συνεδρίαση να μπει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και πως για άλλη μια φορά εγείρονταν θέματα που δεν αναφέραμε από το πουθενά. Απλά για να γίνουν.


-Αν η ομάδα του κου Ζορμπά καταγγέλει παρεμπόδιση της διοίκησης του δήμου, μπορεί να κάνει κάτι πολύ απλό. Στις 19:00 να είναι και οι 19 στη θέση τους.


-Τα δύο θέματα που έθεσε ο κος Γκιζιώτης για το νταμάρι και το δημόκριτο οφείλουν να εξεταστούν άμεσα.

-Καλή επιτυχία στον κο Καζάκο και μακάρι η Βιβλιοθήκη να παραμείνει αυτόνομη.

 

Μαζίδης Στρατής
Νεότερη Παλαιότερη