Μιλάμε μιλώντας για το πως θα μιλάμε...

Πολλά και αρκετά τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου. Ας δούμε αναλυτικά.


Καταρχήν ετέθη θέμα από τον κο Γκιζιώτη αν λόγω της γενικής απεργίας έπρεπε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση. Την πρότασή του στήριξαν τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Γιαννακόπουλος όσο και οι κοι Κουβόπουλος και Σταθόπουλος. Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία με την πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου να αποφασίζει τη διεξαγωγή της συνεδρίασης.


Κατόπιν ο πρόεδρος του Δ.Σ. κος Βουτσινάς ενημέρωσε το Σώμα για το νέο κανονισμό που μπαίνει σε ισχύ και τις διάφορες αλλαγές όπως ότι οι επακεφαλής παρατάξεων δεν μπορούν να εισάγουν θέμα αλλά να ζητήσουν την εισαγωγή του, ότι ο χρόνος συζήτησης των εκτός ημερησίας διατάξεως θεμάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μία ώρα και ο περιορισμός του χρόνου των ομιλιών / τοποθετήσεων (πρωτομιλία 5 λεπτά και δευτερολογία 3 λεπτά για τους αρχηγούς και 2 λεπτά για τους δημοτικούς συμβούλους). Ο κος Βουτσίνας ανέφερε ότι το μοντέλο αυτό βοηθά στην άσκηση της διοίκησης του δήμου.


Στο σημείο αυτό ο κος Γιαννακόπουλος ζήτησε τη μη άμεση εφαρμογή του κάνοντας λόγο για έναν αυταρχικό κανονισμό που βγήκε ύστερα από τα «ζόρια» του Καμίνη ως βοήθεια από τον υπουργό εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Αναφέρθηκε μάλιστα στον προηγούμενο κανονισμό και το πως όλοι μαζί με τα χρόνια κατάφεραν να τον κάνουν περισσότερο δημοκρατικό. Επίσης έθεσε θέμα ενημέρωσης του σώματος.


Ο κος Βουτσίνας απήντησε πως όλοι ήταν γνώστες και όφειλαν να έχουν ενημερωθεί.


Ο Γεράσιμος Βλάχος πρότεινε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής ώστε να οδηγηθούμε σε ένα δικό μας εσωτερικό κανονισμό για τη λειτουργία του Δ.Σ. ενώ ο Ανδρέας Γκιζιώτης έκανε λόγο για έναν αυταρχικό και αγχώδη λόγο του κου Βουτσίνα τονίζοντας πως ο τελευταίος δε φημίζεται για τον αυταρχισμό του. Αναρωτήθηκε για την ουσία του κανονισμού που όπως είπε δεν είναι άλλη από το να μη θέτουν θέματα οι πολίτες και το υπουργείο να περνά γρήγορα όσα θέλει. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κος Κουβόπουλος παρομοίασε τον κανονισμό με το σασί ενός Ι.Χ. που μέσω μιας διαπαραταξιακής επιτροπής μπορεί να προσαρμοστεί.


Στο σημείο αυτό ο αντιδήμαρχος κος Αλεφαντής υπογράμμισε ότι βασική αρχή της δημοκρατίας είναι η τήρηση των νόμων, «των όποιων νόμων» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πόση ώρα έχουν «φάει» μόνο για το θέμα αυτό. Δήλωσε υπέρ της άμεσης εφαρμογής και της πραγματοποίησης βελτιώσεων.


Ύστερα το λόγο έλαβε η κα Μουχτούρη τονίζοντας  πως αντίθετα με τις δημιουργικές παρεμβάσεις, τα φληναφήματα και οι επαναλήψεις στο Δ.Σ. υποσκάπτουν τη δημοκρατίας λέγοντας δε πως όλοι δυσανασχετούν με τους ατελείωτους μονολόγους. Μάλιστα ανέφερε πως ποτέ οι αρχηγοί δε ρώτησαν μια φορά τους νέους δημοτικούς συμβούλους τη γνώμη τους για όσα λένε κτλ. Ο κος Καζάκος έκανε λόγο για εκβιασμό απο πλευράς των παρατάξεων ενώ διέκρινε μια χρονική μετατόπιση του κανονισμού στο άγνωστο δια μέσω της πρότασης για σύσταση επιτροπής.


Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. έχει καλέσει το Σώμα για προτάσεις ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στον κανονισμό ενώ ζήτησε επίσης γραπτές επώνυμες προτάσεις. Δε γίνεται όπως είπε να διαρκεί 2 ώρες μόνο το θέμα για τη μελέτη της Αγίου Ιωάννου ή 1 ώρα και ¾ η συζήτηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού κατονομάζοντας τους κους Βλάχο, Γαβρά και Γουργούλη πως τραβούν σε διάρκεια τη διαδικασία με τους δύο πρώτους να αντιδρούν στη ρήση αυτή του κου Ζορμπά.


Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο τέως δήμαρχος κος Γιαννακόπουλος ο οποίος μίλησε για τη ΔΗΠΕΑΠ και πως αναμένει την ενημέρωση του λογιστή για το έλλειμμα των € 600.000,00. Επίσης αναφέρθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ζητώντας πληρέστερη ενημερώση για το αν θα παραμείνει αυτόνομη ως Νομικό Πρόσωπο καθώς επίσης ρώτησε αν θα πραγματοποιηθεί το 10ημερο του Ιουλίου. Έκλεισε δε σύντομα την ομιλία του ώστε να παραχωρήσει το χρόνο αυτό στην πρόεδρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση.


Κατόπιν ο κος Σταθόπουλος έθεσε το θέμα της δημόσιας ασφάλειας στην πόλη μας επ’αφορμή της δολοφονίας που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας, ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δίκη για το Σιστοβάρη στις 26/5 και τέλος ρώτησε τι συμβαίνει με το 4ο νηπιαγωγείο και αν πρόκειται να γκρεμιστεί ή να επισκευαστεί.


Τέλος ο κος Κουβόπουλος αναφέρθηκε μόνο στη ζήτημα του νηπιαγωγείου λέγοντας πως η έκθεση το δήμου το βγάζει ετοιμόρροπο ενώ οι μελέτες του Ο.Σ.Κ.  σε καλή κατάσταση.


Κατόπιν είχαμε δηλώσεις και ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων. Την αρχή έκανε η κα Καψοκεφάλου που είπε πως στο πρώτο δίμηνο είχαμε μια αρμονική συνδιοίκηση και πως μετά την 1/3/11 διοικούν οι νέοι πρόεδροι και οι παλαιοί απλώς υπογράφουν. Στη συνέχεια ο κος Κωστόπουλος αναφέρθηκε κι αυτός στο στυγερό έγκλημα της Ιουλιανού ζητώντας την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του αδικοχαμένου οικογενειάρχη.


Εν συνεχεία ο κος Κρητικίδης ζήτησε μια ενημέρωση για το θέμα του 4ου νηπιαγωγείου ενώ ανέφερε πως το υπουργείο περιβάλλοντος ενέκρινε μια σειρά βιοκλιματικών αναπλάσεων στους δήμους και τι προτάσεις έχει υποβάλλει η Αγία Παρασκευή.


Η κα Μουχτούρη αναφέρθηκε στην πετυχημένη διοργάνωση του 5ου μαθητικού φεστιβάλ ενώ ο κος Γαβράς έθεσε το σημαντικό θέμα των απορριμάτων και τη μέθοδο του υπολογισμού τους καθώς το κόστος που βαρύνει τον κάθε δήμο ανάλογα με τον όγκο τους αναμένεται να αυξηθεί.


Μια σειρά ερωτημάτων έθεσε και ο κος Βλάχος όπως τις ενέργειες του δήμου για την απογραφή, τον αν θα κλείσει όπως φημολογείται ο παιδικός σταθμός της Κυκλάδων και τις έντονες διαμαρτυρίες των μελών των ΚΑΠΗ που έχουν μείνει χωρίς καθαρίστριες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κος Σιδέρης που στάθηκε στην κακή κατάσταση των παιδικών χαρών στην πλατεία του Αη Γιάννη και στην Ασημακοπούλου.


Στο σημείο αυτό έλαβε το λόγο η κα Φλατσούση όπου μέσα στην όλη φασαρία που επικρατούσε στην αίθουσα καταφέραμε να ακούσουμε ότι στα σχέδιά της ήταν η παροχή ίντερνετ εντός και εκτός της βιβλιοθήκης, η προμήθεια 6 η/υ, ο ηλεκτρονικός δανεισμός, η μηχανογράφηση του έντυπου υλικού, η διατήρηση του πολιτιστικού 10ημέρου και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Δυστυχώς ήταν πολύ δύσκολο να την παρακολουθήσει κανείς ενώ αρκετοί από το Σώμα άρχισαν να δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους για το χρονικό μέγεθος της ομιλίας της κας Φλατσούση με την κατάσταση να ξεφεύγει και την πρόεδρο της βιβλιοθήκης να μιλά για «μπάχαλο» στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ανάβοντας τα αίματα ακόμη περισσότερο. Για να πάρετε μια γεύση παρακολουθείστε το σχετικό απόσπασμα.



Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κος Ζορμπάς για να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν. Για τη δημόσια ασφάλεια δήλωσε ότι ασκούνται πιέσεις στους αρμοδίους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ενώ για τη δίκη με το Σιστοβάρη ανέφερε πως πρόκειται για έφεση του τελευταίου σε δίκη που πρωτόδικα κέρδισε ο δήμος.


Πληροφόρησε το Σώμα ότι επίκειται συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρίτου ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τη μονάδα και για το θέμα των βιοκλιματικών αναπλάσεων απαντώντας στον Κώστα Κρητικίδη είπε ότι τέλη του μηνός θα αρχίσουν οι εγκρίσεις και ότι η πόλη μας θα καταθέσει τις προτάσεις της.


Όσον αφορά το Κ.Ε.Π. στην οδό Πελοποννήσου τόνισε πως το δικαστήριο δεν ενέκρινε τις παρατάσεις των συμβάσεων των εργαζομένων όπως επίσης ανέφερε ότι δήμος, δημοτικά ιατρεία και ΚΑΠΗ έμειναν δίχως καθαριστρίες καθώς ο επίτροπος δεν εγκρίνει σχετικές προσλήψεις!


Για το ζήτημα των απορριμάτων ανέφερε ότι το κόστος θα φτάσει στα ύψη δηλώνοντας πως η λύση είναι η επέκταση της ανακύκλωσης καθώς και η δημιουργία ενός χώρου για την τοποθέτηση μηχανήματος επεξεργασίας των απορριμάτων.


Για τις παιδικές χαρές απήντησε ότι κάθε χρόνο υπάρχει εργολαβία που αναλαμβάνει τη συντήρησή τους ενώ απαντώντας στο Γεράσιμο Βλάχο για τις πινακίδες των φαρμακείων είπε πως μπορούν να τις έχουν στις πρασιές τους.


Κατόπιν μίλησε ο κος Θεοδωρίδης από την τεχνική υπηρεσία για το θέμα του 4ου νηπιαγωγείου λέγοντας πως πέρυσι εμφανίστηκε ρωγμή σε μια κολώνα. Ανέφερε πως μόνο μια φασματογραφική έρευνα μπορεί να αποκαλύψει αν όντως πρόκειται για διαστολή αρμού όπως λέει ο Ο.Σ.Κ. ή αν έχουμε κάτι άλλο που εγκυμονεί κινδύνους. Υποστήριξε ότι η Τ.Υ. δε μίλησε ποτέ για γκρέμισμα αλλά για βλάβες που δημιουργούν κινδύνους  στη στατικότητα προτείνοντας έλεγχο και αποκατάσταση.  Τόνισε ότι είναι εφικτή τόσο η επισκευή όσο και η δημιουργία νέας αίθουσας ανάλογα με το τι προέχει. Και αυτό είπε και ο δήμαρχος κος Ζορμπάς ότι δηλαδή αν μπορούν τα παιδιά να φιλοξενηθούν σε αίθουσα του δημοτικού, μήπως είναι καλύτερο από το να ξοδεύονται αρκετά χρήματα για επισκευή να δοθούν για τη δημιουργία νέας από τον Ο.Σ.Κ.


Επίσης ο κος Μουστόγιαννης απαντώντας σε ερώτηση του κου Γκιζιώτη τόνισε ότι τα αθλητικά προγράμματα θα συνεχιστούν κανονικά ενώ η κα Καψοκεφάλου ανέφερε για το θέμα του παιδικού σταθμού στην οδό Κυκλάδων πως έληξε η 10ετης μίσθωση και η νομική υπηρεσία με το δήμο είναι σε διαπραγματεύσεις για να έχουμε μια ανανέωση με θετικούς όρους.


Κατόπιν ακολούθησε μια μικρή δήλωση της κας Παπαδοπούλου σχετικά με τη δημοτική ιστοσελίδα η οποία πέρυσι στοίχισε €12.500,00 ενώ φέτος θα στοιχίσει € 7.500,00 καθώς και ότι έχουν εκπαιδευθεί δύο δημοτικοί υπάλληλοι για το χειρισμό της.


Τέλος το λόγο έλαβε ο αντιδήμαρχος των οικονομικών κος Παναγόπουλος αναφερόμενος στα αίτια της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού όπως κάποια λειτουργικά έξοδα των ΚΑΠΗ, τα προνοιακά επιδόματα, την αγορά λαμπτηρών και αντίστοιχων εργαλείων κτλ.


Εμείς στο σημείο αυτό αποχωρήσαμε ενώ για μια ακόμη φορά μετά από 3 ώρες η συνεδρίαση δεν είχε εισέλθει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω ορισμένα σχόλια/επισημάνσεις:


- Καταρχήν θα ήθελα να εκφράσω στο δήμαρχο τη συμπάθειά μου στη δοκιμασία που περνά με τον πατέρα του και που προφανώς κάποια απρόσμενη εξέλιξη τον ανάγκασε να φύγει συγκινημένος από την αίθουσα. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν μεγαλώσει κανείς, όσο ψηλά κι αν φτάσει, όσο κι αν γίνει κι ο ίδιος οικογενειάρχης, η είδηση και μόνο ότι κάτι συνέβη με τον πατέρα σου ή τη μητέρα σου σε συγκλονίζει. Τα παιδιά θα είναι πάντα παιδιά και οι γονείς πάντα γονείς. Απο καρδιάς κε δήμαρχε εύχομαι ο Θεός να στηρίξει εσάς και την οικογένειά σας στις δύσκολες στιγμές που περνάτε.


- Σωστή η τοποθέτηση του δημάρχου για το 4ο νηπιαγωγείο. Καλό θα είναι να εξεταστεί το κόστος επισκευής καθώς ενδέχεται να είναι ασύμφορο σε σχέση με την κατασκευή μιας νέας αίθουσας.


- Το Δ.Σ. έφαγε μια ώρα συνεδριάζοντας για το πως θα συνεδριάζει.


- Όλοι αναγνωρίζουν ότι η διαδικασία είναι προβληματική αλλά πολλοί επιθυμούν τη διατήρησή της. Ούτε το φίμωτρο ούτε οι συνεχείς ομιλίες αποτελούν λύση. Υπάρχει και μέση οδός.


- Δεν ήταν όμορφη η εικόνα που επικράτησε με την ομιλία της κας Φλατσούση. Πράγματι είναι μια έντονη προσωπικότητα αλλά είναι γεγονός ότι επι των ημερών της στη Βιβλιοθήκη συντελέστηκαν θαύματα και της αξίζουν πολλά μπράβο.


- Τα ΚΕΠ που κλείνουν και οι καθαρίστριες που δεν μπορούμε να έχουμε, μας δίνουν μια ακόμη εικόνα του που πάει η κατάσταση.


- Μπορεί τα € 7.500,00 να είναι λιγότερα από τα € 12.500,00 αλλά φαντάζουν υπερβολικά ποσά για ετήσιο κόστος της δημοτικής ιστοσελίδας κι ειδικά όταν έχεις εκπαιδεύσει δύο εργαζόμενους στο χειρισμό της. Σε ένα απλό joomla (ελεύθερη πλατφόρμα) είναι στημένη η δημοτική ιστοσελίδα με λίγες αναρτήσεις την εβδομάδα. Στοιχειοθετεί τέτοιο έξοδο; Όχι μόνο φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.


- Γιατί το βασικότερο θέμα για τους ελεγκτές λογιστές ήταν 17ο και τελευταίο;

Μαζίδης Στρατής
Νεότερη Παλαιότερη