Δημοτική ιστοσελίδα: Οι ...θεωρίες της σπέκουλας και η πραγματικότητα

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τη βιντεοσκοπημένη συνεδρίαση του Δ.Σ. παρατηρώντας ότι το θέμα της ιστοσελίδας του δήμου σχολιάστηκε όχι μόνο από τον Ανδρέα Γκιζιώτη αλλά και στη συνέχεια από το Γιάννη Σιδέρη. Ευτυχώς που υπάρχει το Local TV τόσο στα VHF όσο και στο internet γιατί δεν είναι εύκολο να κάθεται κανείς μέχρι το τέλος στις αγρυπνίες των συνεδριάσεων του Δ.Σ.. Ακούγοντας προσεκτικά όλες τις τοποθετήσεις και ιδίως αυτή του δημάρχου δεν μπορώ να αφήσω αναπάντητες τις κατηγορίες που μας προσάπτει αλλά και την παρουσίαση των γεγονότων κατα τρόπο διαφορετικό της πραγματικότητας.


Καταρχήν ο κος Γκιζιώτης έθεσε το θέμα (δείτε στο 16:14) για την κατάσταση της δημοτικής ιστοσελίδας αναφερόμενος στις δικές μας αναρτήσεις και τον ευχαριστούμε για αυτό. Διαφωνούμε όμως στο ότι στους δημοτικούς συμβούλους αναλογεί μεγαλύτερος λόγος από ότι στο guide και κατ’επέκταση –εικάζω- τους πολίτες μιας και εμείς σε αυτή την κατηγορία ανήκουμε. Όλοι πληρώνουμε φόρους για τα ευρωπαϊκά κονδύλια της σελίδας και ενδεχομένως σε εμάς να αναλογεί μεγαλύτερος λόγος καθώς ο νέος δήμαρχος αναφέρεται στους δημότες ως εργοδότες της νέας δημοτικής αρχής.


Αντίστοιχο ερώτημα έθεσε και ο Γιάννης Σιδέρης (δείτε στο 41:09) αναφερόμενος σε χαρακτηριστικά (π.χ. οι πέντε φωτογραφίες του δημάρχου) που όπως θα θυμάστε πως τα είχαμε επισημάνει στα σχετικά μας κείμενα. Ο κος Σιδέρης μίλησε για διαδραστικές υπηρεσίες, ευρύτερη ενημέρωση μέσα από το δημοτικό διαδικτυακό τόπο αλλά έκανε κατά την άποψή μου ένα σφάλμα. Ζήτησε να δημιουργηθεί σύνδεσμος που να δίνει βήμα στις παρατάξεις. Τι δουλειά έχουν οι παρατάξεις και οι θέσεις τους μέσα στο δημοτικό site το οποίο οφείλει να αποτελεί τόπο ενημέρωσης για τα του δήμου και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης; Οι δημότες οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία απαξίωσαν το πολιτικό σκηνικό με την μεγάλη αποχή τους, άραγε θέλουν να συντηρούν μια σελίδα στην οποία οι πολιτευόμενοι θα προβάλλονται κατ’ουσίαν όχι απλά δωρεάν αλλά με έξοδα των πρώτων; Όποιος πολιτεύεται και θέλει να προβάλλει προς τον κόσμο θέσεις, απόψεις, προτάσεις κτλ, οφείλει να αναλαμβάνει και το σχετικό κόστος ή τουλάχιστον να μην το κάνει με χρήματα άλλων. Επισκεπτόμενος δημοτικές δικτυακές πύλες άλλων μεγάλων δήμων (Αθήνας, Πειραιά) δεν εντόπισα την παρουσία των παρατάξεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα απαξίωνε την ιστοσελίδα του δήμου. Άλλωστε υπάρχει ακόμη το σχόλιο αναγνώστη στο κανάλι μας στο Youtube γιατί έχουμε τα σχόλια κλειστά και δεν αφήνουμε τον κόσμο να βγάλει χολή! Ενδιαφέρον όμως θα είχε η αναδημοσίευση από το Local webtv των συνεδριάσεων του Δ.Σ.


Ας έρθουμε τώρα και στην απάντηση του δημάρχου (57:58) για να αποκαταστήσουμε ορισμένα πράγματα. Θεωρούμε υποχρέωση να απαντήσουμε καθώς το θέμα αυτό αναδείχθηκε χάρη στις δικές μας διαμαρτυρίες. Άρα οι πρώτοι αποδέκτες της απάντησης λογικά είμαστε εμείς. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι όσοι μιλούν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημοτική ιστοσελίδα, κάνουν σπέκουλα. Για όποιον δεν ξέρει τι σημαίνει σπέκουλα, εξηγούμε:


Σπέκουλα εκ του ιταλικού speculare, που σημαίνει κερδοσκοπία, προσπάθεια εκμετάλλευσης μια κατάστασης. (πηγή: wiktionary)


Κερδοσκοπία όμως γίνεται όταν υπάρχει δυνατότητα άντλησης κέρδους. Π.χ. αν η Ελλάδα –μεταξύ άλλων- δεν είχε και μια φούσκα / σαθρή οικονομία, κανείς κερδοσκόπος δε θα είχε καταφέρει τίποτε. Άρα λανθάνων ο δήμαρχος παραδέχεται ότι υπάρχει μια κατάσταση...



Ο κος δήμαρχος ανέφερε ότι στη δημοτική ιστοσελίδα αναρτώνται οι θέσεις, οι προτάσεις και αποφάσεις του δημάρχου και της δημοτικής αρχής αναρωτόμενος που άλλου να τις αναρτά! Μα δεν είπε κανείς να μην τα αναρτά αυτά, απλά σημαντικό μερίδιο των νέων δεν αφορούν το δήμο αλλά νέα του δημάρχου (είτε προσωπικά είτε πολιτικά) που δεν αφορούν τη σελίδα. Στη συνέχεια ο δήμαρχος ανέφερε ότι δε διατήρησε τη σελίδα του γιατί δεν το θεώρησε αναγκαίο αφού εξελέγη και όχι για τα € 19,00 το χρόνο που του στοιχίζει. Συνήθως αυτό το ποσό στοιχίζει μόνο το domain για μια διετία.


Ο κος Ζορμπάς είπε ότι στη δημοτική ιστοσελίδα αναρτώνται τα πάντα και πως ότι αφορά αυτόν καλύπτει μια σελίδα. Ναι σωστά, αλλά όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με το internet ξέρουμε πολύ καλά ότι επικρατεί αυτό που αναδεικνύεις. Όταν λοιπόν ο δήμαρχος καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα στην πρώτη σελίδα, το οποίο προσέχει περισσότερο ο πλοηγούμενος και μορφώνει εικόνα για ένα διαδικτυακό τόπο σύμφωνα με όλες τις έρευνες διεθνώς, τι θα παρατηρήσει ότι αναδεικνύεται;  Επίσης τα πραγματικά δημοτικά νέα είναι στον πάτο της σελίδας σε συνεχιζόμενες κουραστικές προτάσεις. Στο πάνω μέρος, στα κουτάκια όπως λέμε, κυριαρχεί ο ίδιος με ένα σωρό φωτογραφίες. Κανείς δε θα ρολάρει τη ροδέλα όταν δεν αποκομίζει θετική εικόνα με την πρώτη γεύση. Ας μη φέρνουμε λοιπόν τα πράγματα στα μέτρα μας. Αλλά και για όσους δεν ασχολούνται, θα δώσω ένα απλό παράδειγμα. Μια εφημερίδα έχει π.χ. 80 σελίδες, το πρωτοσέλιδο όμως κοιτούν όλοι στο περίπτερο. Αυτή η εντύπωση θα επικρατήσει. Κι αν την αγοράσουν, θα το κάνουν γιατί αυτό τους κέρδισε. Η ιστοσελίδα μπορεί να έχει ένα όγκο πληροφοριών, όταν όμως μπροστά μπροστά βάζεις τις δικές σου ομιλίες, κοινωνικές επισκέψεις κτλ, ποιος θα ψάξει παραμέσα;


Είπε όπως μετά «μήπως βλέπετε μόνο αυτά που αναρτώ εγώ και τα άλλα τα παραβλέπετε για να σπεκουλάρετε και να λέτε η ιστοσελίδα και η ιστοσελίδα και η ιστοσελίδα;». Προσωπικά στη δημοτική ιστοσελίδα το μόνο που βλέπω σε κυρίαρχη θέση είναι ο δήμαρχος σε πολλές φωτογραφίες είτε στην πρώτη σελίδα είτε παραμέσα και νέα που δεν αφορούν το δήμο (επίσκεψη στο Μέγαρο Μουσικής, συνεντεύξεις σε περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς κτλ). Τόσες πολλές φωτογραφίες ενός ατόμου να κυριαρχούν παντού τις έχω αντικρύσει επισκεπτόμενος τις πατρογονικές μου εστίες στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Αντίθετα νέα που αφορούν το δήμο, π.χ. δράσεις για την εγκληματικότητα ή ο προϋπολογισμός δεν υπάρχουν.


Όσον αφορά το άτομό μου ξεκαθαρίζω ότι ΔΕΝ σπεκουλάρω. Οι δημότες θέλουν πραγματικά νέα που να τους ενδιαφέρουν όταν αυτά υπάρχουν. Προσωπικές ή παραταξιακές θέσεις κτλ δεν έχουν δουλειά στη συγκεκριμένη σελίδα, η οποία πρέπει να αναδειχθεί στο ρόλο που της αρμόζει και όχι να απαξιωθεί πλήρως.


Σίγουρα γίνεται σπέκουλα πάνω στη δημοτική ιστοσελίδα καθώς και νέα που αναρτώνται έχουν πολιτική χροιά, αλλά το ζήτημα είναι ποιος την κάνει... Όπως επίσης μου μένει το ερώτημα, πολλοί ενοχλούνται με την απαξίωση του site του δήμου και την παρέκκλισή του από τον πραγματικό του προορισμό ή επειδή σε αυτή τη σημερινή κατάσταση πρωταγωνιστεί ένα πρόσωπο και όχι περισσότερα;

Κλείνοντας ο κος Ζορμπάς αναφέρει ότι δεν έχει ξοδέψει δραχμή για αυτοπροβολή του στο προάστιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεκτό αλλά με βάση όλα τα παραπάνω και να ήθελε, δε χρειάστηκε να ξοδέψει...


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη