Γιατί δεν εκλέξαμε Συμπαραστάτη του Δημότη

Αρκετά είναι αυτά που διαβάσαμε και ακούσαμε όλο αυτό το διάστημα σχετικά με την εκλογή συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης και την αποτυχία της όλης διαδικασίας. Η Αγία Παρασκευή προσωρινά (;) δε διαθέτει συμπαραστάτη όπως και ένα σημαντικό τμήμα των δήμων της χώρας μας.


Το γιατί δεν εκλέξαμε στην παρούσα φάση Συμπαραστάτη δεν είναι κάτι που μπορεί να εξηγηθεί έτσι απλά. Η αίσθησή μου ως απλός δημότης είναι ότι η μη εκλογή ανακούφισε όλες τις παρατάξεις. Άλλωστε κι οι τακτικές που ακολουθήθηκαν στο θέμα αυτό από όλους είναι φανερό ότι θα οδηγούσαν σε αδιέξοδο. Κανείς ενδεχομένως δεν "καιγόταν" να εκλέξει συμπαραστάτη καθώς ο καθένας μετά θα παρουσίαζε την κατάσταση όπως τον εξυπηρετεί. Ας δούμε αναλυτικά.


Ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς δεν έδειξε να ενδιαφέρεται καθόλου για την ανταπόκριση στο πνεύμα του νομοθέτη, ότι δηλαδή απαιτείται ευρύτερη συναίνεση για την ανάδειξη συμπαραστάτη. Καλώς ή κακώς ο κάθε δήμαρχος δεν μπορεί από μόνος να εκλέξει συμπαραστάτη. Είναι κοινό μυστικό η επίσκεψη στο γραφείο του από άτομο του ιδίου πολιτικού χώρου, ευρύτερα σεβαστό στην πόλη, την πρόταση του οποίου πολύ δύσκολα θα μπορούσε να καταψηφίσει η παράταξη της "Νίκης" εκφράζοντας ενδιαφέρον για υποψηφιότητα ως συμπαραστάτης. Αν ο δήμαρχος ήθελε να εκλέξει συμπαραστάτη θα τον είχε προτείνει εξαρχής. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τον κο Παπασπύρο, έναν πραγματικά αξιολόγο συμπολίτη μας, δεν προσπάθησε να τον αναδείξει αλλά να τον επιβάλλει. Εγώ κέρδισα, εγώ αποφασίζω. Δεν παρουσιάστηκε λέγοντας ότι προτείνω τον τάδε γιατί έτσι κι έτσι κι έτσι. Με τον τρόπο αυτό έκαψε τον υποψήφιό που επικράτησε στο συνδυασμό του χρεωνόμενος ο ίδιος το μεγαλύτερο -ίσως- μέρος της ευθύνης της αποτυχίας εκλογής συμπαραστάτη και δίνοντας άλλοθι στους πολιτικους "αντιπάλους".


Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης "Μαζί" και "Νίκη" για την Αγία Παρασκευή μάλλον ανακουφίστηκαν από την εξέλιξη. Και οι δυο τους μίλησαν για ευρύτερη συνεννόηση και διαπαραταξιακό πρόσωπο. Η μόνη διαφορά -ουσιώδης όμως- είναι ότι η "Νίκη" δεν προχώρησε καν στην υπόδειξη κάποιας υποψηφιότητας ενώ η πρόταση των "Μαζί" στη δεύτερη ψηφοφορία δεν κατάφερε να ξεχωρίσει. Όταν όμως ακολουθείς αυτή την τακτική (να μιλάς για διαπαραταξιακό πρόσωπο) θα πρέπει να έχεις και μια πρόταση που θα προκαλέσει αίσθηση κερδίζοντας τους δημότες. Κάτι τέτοιο δεν είδαμε. Ταμπουρώθηκαν πίσω από το μονοκόμματο στυλ του δημάρχου και άρχισαν την επίθεση. Επίσης τίθεται και ένα ερώτημα. Ο κος Ζορμπάς καλώς ή κακώς -για τις παρατάξεις- εξελέγη δήμαρχος. Δικαιούται ή όχι να έχει ένα λόγο παραπάνω για την εκλογή συμπαραστάτη; Δικαιούται να αναδειχθεί ένας δικός του υποψήφιος; Αν και με τις απώλειες που είχε και εκ των έσω, ίσως πάλι να μη τον εξέλεγε.


Δεν μπορούμε να ρίχνουμε όλη την ευθύνη στο δήμαρχο. Ευθύνες έχει και η αντιπολίτευση. Ας ερχόταν αυτή σε συνεννόηση, ας έκανε την κίνηση ματ με μια δυνατή υποψηφιότητα και τότε όλο το βάρος της ευθύνης θα έπεφτε στον κο Ζορμπά. Κι αν η παράταξη των "Μαζί" μπορεί να ισχυριστεί ότι ψήφισε υποψηφίους την πρώτη φορά και κατέθεσε πρόταση έστω τη δεύτερη φορά, η "Νίκη" επιλέγοντας την απραξία στεκόμενη μόνο στην καταγγελία για τη συμπεριφορά του δημάρχου, δεν έχει δικαιολογία. Με το να κάνεις προτάσεις που δεν ξεχωρίζουν ή να επιλέγεις την αδράνεια μάλλον δείχνεις ότι ούτε εσύ επιδίωξες να εκλεγεί συμπαραστάτης όπως φαίνεται ότι δεν το επιδίωξε κι ο δήμαρχος. Το γιατί νομίζω ότι είναι φανέρο και το έχουμε δει ήδη σε όσα κείμενα - θέσεις έχουν κυκλοφορήσει. Για να μπορεί να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλο αποκομίζοντας πολιτικά ωφέλη.


Επίσης η απόρριψη μονομιάς υποψηφίων που είχαν εκτεθεί στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές δε φαντάζει σοβαρή. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι οι συμπολίτες μας που ενδιαφέρονται για τα δημοτικά πράγματα και θα μπορούσαν να είχαν θέσει υποψηφιότητα, δεν καίγονται ως υποψήφιοι αφού προτίμησαν τη μια ή την άλλη παράταξη πίσω από το παραβάν;  Άλλωστε εν προκειμένω για τον υποψήφιο που πρώτευσε στη διαδικασία εκλογής υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες που αναφέρουν ότι και οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης τον είχαν προσεγγίσει για να εκτεθεί με το ψηφοδέλτιό τους. Αφού λοιπόν τον έκριναν καλό και άξιο να πολιτευθεί μαζί τους, τώρα γιατί τον απέρριψαν; Δεν είναι σχήμα οξύμωρο;


Για τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν έχω να πω κάτι. Ο Ανδρέας Γκιζιώτης έχει απο καιρό ξεκάθαρη θέση για τον Καλλικράτη και η πραγματικότητα -δυστυχώς- (βλέπε πολεοδομία, λειτουργικές δαπάνες σχολείων κτλ) τον δικαιώνει πανηγυρικά.


Ο κος Κουβόπουλος από την άλλη είναι ένας, λέων μεν αλλά ένας δε.


Συμπέρασμα; Ήδη σε ένα απαξιωμένο πολιτικό σκηνικό στη συνείδηση του κόσμου οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες κατάφεραν με τη στάση τους, τα όποια λάθη, τις παραλείψεις και την αδράνεια να απαξιώσουν ένα θεσμό πριν καλά καλά ξεκινήσει. Σε λίγα χρόνια όμως θα μας καλούν όλους να ψηφίσουμε σκεπτόμενοι πέρα από χρώματα και συνθήματα για το καλό της Αγίας Παρασκευής αναδεικνύοντας τους θεσμούς. Αστείο δεν είναι;


 

Μαζίδης Στρατής
Νεότερη Παλαιότερη