Ανησυχιτική η εικόνα που δίνει το δάσος στον Υμηττό

Ανησυχιτική είναι η εικόνα που δίνει το δάσος στον Υμηττό σε όποιον το επισκέπτεται. Καθώς πλησιάζουμε το καλοκαίρι θα ακούσουμε πάλι το τι γίνεται με την πυροπροστασία κτλ. Τι να την κάνεις όμως την πυροπροστασία όταν οι κάμπιες είναι κυριολεκτικά ανεξέλεγκτες; Σε λίγα χρόνια δε θα χρειάζεται ούτε εθελοντισμός ούτε πυροπροστασία. Δε γνωρίζουμε ποιος έχει την ευθύνη του δάσους. Ο στρατός; Το υπουργείο; Το δασαρχείο; Όλοι μαζί; Κανένας; Το θέμα είναι η εικόνα που αντικρύσαμε. Σε ένα πεύκο μόνο δέκα κουκούλια. Κατανοούμε ότι είναι δύσκολο να καθαρίσει κανείς ένα δάσος από την άλλη όμως σε ένα οργανωμένο κράτος -όχι σαν το δικό μας- θα υπήρχε συνεργασία όλων των φορέων (δήμος, δασαρχείο, στρατός, υπουργείο περιβάλλοντος κτλ) ώστε συνεργεία να διενεργούν ελέγχους και να απομακρύνουν όσες περισσότερες κάμπιες μπορούν.


Επειδή δεχθήκαμε κριτική ότι παραπληροφορούμε τον κόσμο σπέρνοντας άδικα τον πανικό καθώς πρόκειται για κάμπιες που θα γίνουν πεταλούδες, κάτι που δεν αρνήθηκε κανείς, και ότι η μπαμπακίαση μόνο βλάπτει τα πεύκα θα αναφέρουμε εδώ ορισμένα επιπλέον στοιχεία. Το ότι η κάμπια θα γίνει "μια ω-ραί-α πε-τα-λού-δα" δεν ακυρώνει τα ισχύοντα, τα οποία είναι:


Η νυχτοπεταλούδα Thaumetopaea pityocampa είναι ένα φυλλοφάγο έντομο, που απαντάται κυρίως στις χώρες της Μεσογειακής λεκάνης, στην Πορτογαλία και σε περιοχές της Ελβετίας, Ουγγαρίας και Βουλγαρίας. Στη χώρα μας έχει βρεθεί σε όλα σχεδόν τα πευκοδάση μέχρι τα 1.800μ. Προκαλεί ζημιές στα δέντρα με την τροφική της δραστηριότητα. Οι προνύμφες μπορούν να προκαλέσουν απώλεια αύξησης της τάξης του 20-45%, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη νέκρωση νεαρών δενδρυλλίων.


Εκτός όμως από τη βλάβη που προκαλείται στα πεύκα, τα τριχίδια των προνυμφών μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, όπως εκζέματα, διάφορα εξανθήματα, αναπνευστικές διαταραχές και προβλήματα στην όραση. Υπάρχουν τρόποι καταπολέμησης των προνυμφών, οι οποίοι είναι:


• Βιολογικός: χρησιμοποιείται είτε το βακτήριο Bacillus thurigiensis, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη της κάμπιας είτε φερομόνη (ουσία που εκκρίνεται για την προσέλκυση αρσενικών από τα θηλυκά), με σκοπό την καθοδήγηση των εντόμων σε ειδικές παγίδες.


• Χημικός: χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα που έχουν σαν βάση το Diflubenzuron. Αυτά επηρεάζουν τη σύνθεση της χιτίνης, με αποτέλεσμα το έντομο να μην μπορεί να εξελιχθεί και να νεκρώνεται.


• Μηχανικός: είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος, καθώς συνίσταται στο κόψιμο και κάψιμο της φωλιάς των εντόμων.


http://www.parnitha-np.gr/astheneies_peukon.htm


Άλλωστε αρκετοί συμπολίτες μας που έχουν πεύκα στις περιουσίες τους έσπευσαν να απομακρύνουν τα κουκούλια και τα έκαψαν.


Επίσης στο:


http://www.dimixorissinora.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=325:episkepsi-tou-dimarxou-agias-paraskevis-gia-to-problima-ton-pefkon&catid=34:eidiseis&Itemid=55


ο δασολόγος κος Χλύκας για το λόφο του Τσακού συνιστά:


1) Να διατεθεί ,αν είναι δυνατόν, συνεργείο για την αφαίρεση των κουκουλιών και στην συνέχεια να καούν.

2) Τον προσεχή Οκτώβριο, να ραντιστούν τα πεύκα με ειδικά βιολογικά φάρμακα φιλικά προς το περιβάλλον, έτσι ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη του φαινομένου το ερχόμενο Φθινόπωρο.

 

Τη δε μπαμπακίαση τη δημιουργεί το έντομο Marchalina hellenica. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.geoponiko.gr/marchalina.htm

 





Νεότερη Παλαιότερη