Περί κρατικοδίαιτων...

Είχαμε αναφέρει σε δύο τουλάχιστον αναρτήσεις μας ότι θα αφιερώσουμε ξεχωριστό κείμενο για την απαξιωτική στάση του δημάρχου απέναντι στα διάφορα μέσα της πόλης. Αλλά τα διάφορα θέματα που προέκυπταν μας πήγαιναν όλο και πιο πίσω. Θεωρούμε όμως υποχρέωσή μας να απαντήσουμε σε αυτά που αναφέρει ο κος Ζορμπάς διότι μας μειώνουν ως ανθρώπους, μας προσβάλλουν ως δημότες και υποβαθμίζουν τη δουλειά μας την οποία αναγνωρίζει σημαντικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής και οφείλουμε να την υπερασπίστουμε όπως κάνουμε πάντοτε. Δεν είναι λίγα τα θέματα ή οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί με αφετηρία αυτό το διαδικτυακό τόπο. Μας προκαλεί μάλιστα εντύπωση πως οι δηλώσεις του δημάρχου δεν έχουν προκαλέσει σειρά τοποθετήσεων και αντιδράσεων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.


Η αρνητική αντίδραση του δημάρχου στην πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης για κινητοποίηση των ενημερωτικών μέσων όσον αφορά τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η Αγίας Παρασκευή μέσα από την απογραφή του πληθυσμού στην πόλη μας φανέρωσε την πλήρη απαξίωσή του προς αυτά. Μπήκαμε στον πειρασμό να κάνουμε μια μικρή έρευνα, η οποία στις μέρες μας γίνεται πολύ απλά με τη χρήση ενός πληκτρολογίου.


Ανακαλύψαμε δύο τοποθετήσεις του. Μια προ των εκλογών και μια λίγο μετά με τον αέρα του νικητή. Δήλωνε λοιπόν ο κος Ζορμπάς κατά την προεκλογική περίοδο στην Ελευθεροτυπία: «Οσο για τον τοπικό Τύπο δεν καταχωρίζω τίποτα εγώ. Ο τοπικός Τύπος οφείλει να περνάει τις θέσεις των υποψηφίων χωρίς να ζητάει χρήματα».


Λίγο μετά την αναμέτρησης της 14ης Νοεμβρίου πήγαινε ακόμη παραπέρα στο dimarxe.gr: «Ο Τύπος της Αγίας Παρασκευής, αν εξαιρέσεις μία-δύο εφημερίδες, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών. Το μόνο που κάνουν είναι να είναι “δημοτικοδίαιτοι”».


Φαντάζομαι ότι οι δύο παράπανω έγκυρες πηγές ενημέρωσεις δεν επινόησαν αυτές τις δηλώσεις. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Καταρχήν ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να καταχωρίζει ή όχι. Απο κεί και πέρα όμως το τι οφείλει να κάνει ο καθένας στο μαγαζί του είναι δικό του ζήτημα. Ο τοπικός τύπος, τουλάχιστον ο μη δημοτικοδίαιτος, δεν οφείλει τίποτε και σε κανέναν. Έπειτα ένα καράβι το κουμαντάρει ο καπετάνιος του, όχι οι λιμενάρχες που έχουν εξασφαλισμένη θέση / μισθό και δε χρειάζεται να ανησυχούν. Άλλο το να πένεται κανείς, άλλο το να μη θέλει κανείς να πληρώσει ακόμη και για να διαφημιστεί και εντελώς διαφορετικό το να αξιώνει το δωρεάν, που μπορεί να μεταφραστεί και ως τζάμπα μάγκας. Αυτό απλά για να βάλουμε κάποια όρια μέχρι το που μπορούν να φθάνουν οι αξιώσεις ενός πολιτευόμενου.


Πάμε τώρα στο πλέον σημαντικό. Με ποιο δικαίωμα ο δήμαρχος τοποθετεί άπαντες στο ίδιο τσουβάλι; «Το μόνο που κάνουμε είναι να είμαστε δημοτικοδίαιτοι!» Τέτοιες καταγγελίες όταν βγαίνουν από υπεύθυνα χείλη πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Αν υπάρχουν δημοτικοδίαιτοι, να κατονομαστούν ΤΩΡΑ από τον κο δήμαρχο. Διαφορετικά ας σταματήσουν εδώ οι δηλώσεις εντυπωσιασμού. Η ιστοσελίδα μας δεν έχει πάρει και δεν έχει ζητήσει φράγκο από το δήμο στους 20 μήνες λειτουργίας της δημοσιεύοντας κατα βούληση ότι θεωρούσαμε πως αξίζει τον κόπο να το μάθουν οι δημότες. Κάνεις δεν έχει το δικαίωμα να κάνει παιχνίδια εντυπώσεων πάνω στον κόπο των άλλων και δη των συμπολιτών του.


Κι είναι κρίμα για το Βασίλη Ζορμπά, έναν άξιο γιατρό κατα γενική ομολογία πολλών συμπολιτών μας να τερματίζει τις προσδοκίες που είχαμε ότι με την εκλογή ενός μη πολιτικού στο δημαρχιακό θώκο θα άλλαζε κάτι. Εις μάτην! Προσπαθεί να γίνει πολιτικός...


Αντίθετα όταν πρέπει να βγει, να δηλώσει και να καταδικάσει κείμενα με υποκρύπτουσες απειλές (όχι για μας που τολμάμε να πούμε την άποψή μας αλλά για το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης του κάθε δημότη) που προέρχονται από δικές του επιλογές κατά τις τελευταίες εκλογές, απλά δεν το κάνει.


Τι σημαίνει επίσης «δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών»; Όταν μέσα στο κατακαλόκαιρο τρέχαμε στο πάρκο Νεαπόλεως για να αποτρέψουμε ή αν θέλετε να διασφαλίσουμε site και πολίτες ότι τίποτε δε θα κτιστεί, ότι τίποτε δε θα κοπεί στο παρκό και το πετύχαμε, ποιον εξυπηρετούσαμε; Κι ενώ θυμάμαι τον τότε δήμαρχο Βασίλη Γιαννακόπουλο, τον τότε αντιδήμαρχο Μιχάλη Γριβέα, το Σπύρο Σγούρο από τους οικολόγους και τον Ανδρέα Γκιζιώτη, ο νυν δήμαρχος που ήταν; Όπως και πολλοί άλλοι φυσικά. Όντας σίγουρος από τότε για την εκλογή του, δεν όφειλε να είναι εκεί;  Αν και εκείνη την περίοδο η μάχη για το χρίσμα της Ν.Δ. ήταν στο αποκορύφωμά της.


Όταν τη μέρα που μιλούσε στο Κοντόπευκο εμείς συγκεντρώναμε τους επαγγελματίες στην Ηπείρου και καταφέρναμε μαζί τους και με την παρουσία Γιαννακόπουλου, Γουργούλη, Σταθόπουλου και Γκιζιώτη να σταματήσουμε τη διαδικασία επίδοσης προστίμων για τις παράνομες πινακίδες δίχως να δοθεί διορία για την απομάκρυνσή τους, ποιον εξυπηρετούσαμε; Ο νυν δήμαρχος –όπως και άλλοι- πού ήταν; Άλλωστε όλες οι ομιλίες ξεκινούσαν με σημαντική καθυστέρηση, θα μπορούσε να είχε περάσει έστω ένα δεκάλεπτο να εκφράσει στους δοκιμαζόμενους επαγγελματίες τη στήριξή του. Θα του καταλόγιζε το κοινό του στο Κοντόπευκο τίποτε το μεμπτό για αυτό;


Όταν πηγαίναμε πάλι στο πάρκο, δείχναμε τις φωτογραφίες από τα μπάζα και τα πεταμένα αυτοκίνητα μέσα στο δάσος, ποιον εξυπηρετούσαμε;


Όταν ασχολούμαστε συχνά πυκνά με την έλλειψη ασφάλειας της πόλης μας ή με την ανάδειξη διάφορων όπως της εγκληματικότητας ή των ξερών πεύκων τα οποία πέφτουν το ένα μετά το άλλο αλλά ο δήμος σφυρίζει αδιάφορα, ποιον εξυπηρετούμε;


Όταν προχωρούμε σε κοινές δράσεις και ποιοτικές εκδηλώσεις με το Σύλλογο Κατοίκων Τσακού, ποιον εξυπηρετούμε;


Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε τίποτε με τον κο Ζορμπά ως άνθρωπο ο οποίος μας είχε πει στην αρχή της θητείας του όποτε θέλουμε να τον επισκεφθούμε. Όταν όμως έχει αυτή την εικόνα ή τουλάχιστον αυτό περνά προς τα έξω ισοπεδώνοντας άπαντες, τι νόημα έχει μια εθιμοτυπική επίσκεψη; Αν μη τι άλλο, σε μια εποχή που όλα αμφισβητούνται και όλα μας τα παίρνουν, τουλάχιστον διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας.


Δεν μπορεί ο κος δήμαρχος να απαξιώνει τους πάντες και να ισοπεδώνει τα πάντα για να φανεί στο τέλος ότι αυτός ξεχωρίζει. Στους τυφλούς βέβαια βασιλεύει ο μονόφθαλμος. Δεν είμαστε όμως τυφλοί. Αυτή η τακτική οφείλει να προβληματίσει. Αν υπάρχει φιλότιμο –γιατί ο λαός μας είχε μπόλικο κάποτε- είναι χρέος του δημάρχου να κατονομάσει τώρα τους δημοτικοδίαιτους (με στοιχεία) που δεν προσφέρουν τίποτε. Διαφορετικά εκτίθεται ο ίδιος.


Εν τέλει, δικαίωμα του να ακολουθεί όποια στρατηγική θέλει.


Υποχρέωσή του να μη δημιουργεί εντυπώσεις με πιστολιές στον αέρα απαξιώνοντας και προσβάλλοντας συνδημότες τους.


Κατονομάστε τώρα κε Ζορμπά τους δημοτικοδίαιτους που ζουν με τα χρήματα ημών των φορολογούμενων και σκληρά δοκιμαζομένων δημοτών. Όλα τα άλλα είναι απλά πυροτεχνήματα, μέρες που είναι...


Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά σε όλους!


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη