Παραιτήσεις προέδρων, τρύπιοι λογαριασμοί, πεταμένες σύριγγες και εντάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Όσο προχωρά ο καιρός αυτό που καταλαβαίνει κανείς είναι οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα ανεβαίνουν, με τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα να κλέβουν την παράσταση.


Ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της πολεοδομίας η οποία ως γνωστόν έχει σχεδόν ερημώσει και υπολειτουργεί. Τόνισε την ανάγκη να στείλουν προσωπικό οι όμοροι δήμοι το οποίο θα εκπαιδευθεί και θα καλύψει τις ανάγκες. Ανέφερε ακόμη πως η Πεντέλη, το Ψυχικό, η Φιλοθέη και τα Μελίσια προχωρούν γρήγορα στη δημιουργία πολεοδομικών γραφείων, την ώρα που άλλοι δήμοι μένουν άπραγοι. Απέστειλε μάλιστα σχετική επιστολή με πολλαπλούς αποδέκτες όπως τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών λέγοντας μεταξύ άλλων ότι όσο η Πολεοδομία υπολειτουργεί την ώρα που υπάρχουν κτίρια με παραβάσεις ή υποθέσεις πολιτών που εκκρεμούν, ο δήμαρχος κινδυνεύει να βρεθεί υπόλογος δίχως πραγματικά να ευθύνεται.


 


Στη συνέχεια ο κος Γιαννακόπουλος χαιρέτισε την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους τονίζοντας πως ήταν λάθος η μη αναφορά στο ψήφισμα ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Από το σημείο αυτό και μετά οι τόνοι ανέβηκαν καθώς ο πρώην δήμαρχος ρώτησε τη νέα διοίκηση αν θα συνεχίσει να υποτιμά την προηγούμενη την ώρα που όσον εκκρεμούν τα ΦΕΚ για τα δύο νέα νομικά πρόσωπα, οι πρόεδροι της παλιάς διοίκησης είναι αυτοί που υπογράφουν. Ρώτησε λοιπόν τον κο Ζορμπά αν επιθυμεί τη συνεργασία με την προηγούμενη δημοτική αρχή για το όσο διάστημα απομένει μέχρι να βγουν τα ΦΕΚ ή αν επιθυμεί την παραίτηση των 8 προέδρων των νομικών προσώπων. Στο σημείο αυτό ο  δήμαρχος απήντησε κάνοντας θετική αναφορά στη στάση του Γιάννη Μυλωνάκη κατά την παράδοση του Ο.Α.Δ.Α.Π. και τη συνεργασία του, αλλά αμέσως μετά ζήτησε την παραίτηση των προέδρων όλων των νομικών προσώπων το πρωί της Παρασκευής. Κατόπιν ο Βασίλης Γιαννακόπουλος ζήτησε να εγγραφεί στα πρακτικά ότι οι πρόεδροι παραιτούνται κατόπιν απαίτησης του δημάρχου. Το θέμα έκλεισε με τις παραιτήσεις –όπως λογικά πρέπει να αναμένουμε- και την παρέμβαση Γκιζιώτη ότι αντί να φιλονικούμε καλύτερα να κοιτάξουμε τα νομικά πρόσωπα και τα προγράμματα που δε λειτουργούν.


 


Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο Μιχάλης Γαβράς αναφέρθηκε στην 61η Αιμοδοσία και συνεχάρη για την οργάνωσή της τονίζοντας ότι δεν έχει σημασία το πόσες μπουκάλες μαζεύτηκαν. Στηλίτευσε όμως τη σχετική ανάρτηση της δημοτικής ιστοσελίδας η οποία φιλοξενεί φωτογραφίες του δημάρχου, αντιδημάρχου και πολιτικών προσώπων την ώρα της αιμοδοσίας. Εξήγησε πως με τον τρόπο αυτό περνά στον κόσμο η εικόνα της αυτοπροβολής, της διαφήμισης και της προπαγάνδας λέγοντας πως στα τέσσερα χρόνια της δικής του διοίκησης στα ιατρεία δεν επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο. Τόνισε κλείνοντας πως δεν έχει σημασία τόσο το χαμηλό κόστος της διεξαγωγής όσο το να περνά καθημερινά στον κόσμο το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Ο δήμαρχος απήντησε πως η φωτογραφία του πρώτου πολίτη της πόλης παραδειγματίζει τους δημότες και ότι πείραξε περισσότερο η φωτογραφία πρώην συμβούλου του κου Γιαννακόπουλου. Ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους έκανε λόγο για όγκο ιατρικών απορριμάτων στα υπόγεια των Δ.Ι. του Τσακού προκαλώντας ότι το επόμενο πρωί θα δημοσιεύσει φωτογραφίες στη δημοτική ιστοσελίδα. Έκλεισε λέγοντας ότι το site του δήμου θα συνεχίζει να ανεβάσεις τις θέσεις και τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής λέγοντας επι λέξη στον κο Γαβρά «Πήγαινε να μαζέψεις τώρα τις σύριγγες!». Ο Μιχάλης Γαβράς τον προκάλεσε να ανεβάσει τις φωτογραφίες με τις πεταμένες σύριγγες. Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα με την ένταση να ανεβαίνει όταν ο αντιδήμαρχος κος Παναγόπουλος είπε «μαζέψτε τον!».


 



 


Στη συνέχεια ακολούθησε μια δήλωση του Αλέξη Μουστόγιαννη ζητώντας ουσιαστικά να μην παραιτηθούν οι πρόεδροι των νομικών προσώπων λέγοντας πως θα φύγουν αν δεν ενημερωθούμε; Εξαίρεσε το Γιάννη Μυλωνάκη για τον οποίο ανέφερε ότι συνεργάζονται άψογα αλλά αναφέρθηκε στο πνευματικό κέντρο και την εξαφάνιση της κας Κιμουλάκη. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι στο Ωδείο εργάζεται κοπέλα δίχως να γνωρίζει το καθεστώς εργασίας της!


 


Κάτοπιν το λόγο έλαβε ο Γιάννης Γουργούλης αναρωτόμενος γιατί στα θέματα της ημερησίας διάταξης προηγούνται αυτά της παραλαβής των τεχνικών έργων και είναι τελευταίο αυτό των ορκωτών ελεγκτών λογιστών. Είπε ότι αφού η νέα διοίκηση καταγγέλει διαφθορά και λαμογιές, πρώτα θα τις παραλάβει και μετά θα αποφασίσει για τον έλεγχο;


 


Ύστερα μίλησε ο Γεράσιμος Βλάχος κάνοντας αναφορά στα προβλήματα των σχολείων, το ποιος έχει αναλάβει τις διαγραμμίσεις των δρόμων και αναφορικά με τις παραιτήσεις των προέδρων των νομικών προσώπων υπενθύμισε στο δήμαρχο ότι εδώ και τρείς μήνες υφίσταται η διοίκηση Ζορμπά, θα διοικήσει ή όχι;


 


Ο Βασίλης Ζορμπάς πήρε ξανά το λόγο για να απαντήσει. Ανέφερε ότι οι δύο γυναίκες εργαζόμενες στο Ωδείο δέχθηκαν εντολή να μην καταθέτουν πλέον τα χρήματα στο λογαριασμό τον οποίο διαχειρίζεται ο κος Μαντζανάς γιατί «τα λεφτά δεν πάνε στους μισθούς και το ΙΚΑ αλλά ο λογαριασμούς έχει τρύπες!». Μίλησε για χρέη της ΔΗ.Π.Ε.Α.Π. (νυν ΚΟΙ.Π.Ε.Δ.Α.Π.) κοντά στα € 300.000,00 για το ΙΚΑ για μια επιχείρηση της πλάκας όπως την χαρακτήρισε προσθέτοντας πως τα 60.000,00 αφορούν  ευθύνες καταλογισμών και υπεξαιρέσεις). Προσέθεσε επίσης άλλα € 120.000,00 για απλήρωτους μισθούς και δώρο Πάσχα των καθηγητών. Στο σημείο αυτό έκανε ένα σχόλιο ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος λέγοντας «στο σπίτι μας τα πηγαίναμε» για να απαντήσει ο νυν δήμαρχος ότι «δεν τα πήγατε σπίτι σας, βουλώνατε τρύπες».


 


Για την αναφορά του Ανδρέα Γκιζιώτη ότι ξοδεύτηκαν € 35.000,00 για το κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας ανέφερε πως θα το ψάξει ο ίδιος «βίδα βίδα». Για το θέμα της χρηματοδότησης των σχολείων τόνισε ότι η επιχορήγηση έχει ψηφιστεί εδώ και ένα μήνα και πως πριν 12 ημέρες έχει προωθήσει το ένταλμα στην οικονομική υπηρεσία η οποία αυτή τη στιγμή λειτουργεί με ένα άτομο και δεν τα προλαβαίνει όλα.


 


Όσον αφορά τις διαγραμμίσεις των δρόμων οι οποίες σε πολλά σημεία εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες ημέρες τόνισε ότι δε θα πληρωθεί ο εργολάβος αν δεν κάνει τη δουλειά σωστά.


 


Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι διοικητικά παρέλαβε πλήρη διάλυση, τονίζοντας πως αυτό το πρόβλημα ήταν χειρότερο από τα οικονομικά. Όπως είπε «ο καθένας ούτε ήξερε που είναι η θέση του, κάθονταν και δεν έκαναν τίποτε».


 


Θίχτηκε επίσης και το θέμα της απασχόλησης μπάντας έναντι € 3.500,00 για τη Μεγάλη Παρασκευή καθώς υπάρχει ζήτημα με τους εργαζόμενους συμβασιούχους της Φιλαρμονικής του δήμου. Τελικά παρά τις αντιθέσεις, η πρόταση ψηφίστηκε.


Μέχρι τις 22:15 περίπου που αποχωρήσαμε, ακόμη τα θέματα της ημερησίας διάταξης δεν είχαν συζητηθεί. Με βάση τα όσα παρατήρησα θα ήθελα να εκθέσω τους σχετικούς μου προβληματισμούς:


 


1. ο Βασίλης Ζορμπάς έχει απόλυτο δίκιο στο θέμα της πολεοδομίας. Γενικά η κεντρική εξουσία με τον Καλλικράτη πέταξε το μπαλάκι στους δήμους σε πολλά ζητήματα και τώρα κάνει το παγώνι. Η επιστολή του φαίνεται πως άρχισε να αποδίδει σε πρώτη φάση, μάκαρι να φτάσει ως το τέλος.


 


2. αναφορές του στυλ «μαζέψτε τον» ή «πήγαινε να μαζέψεις τώρα τις σύριγγες» φανερώνουν ένδοια πολιτικού πολιτισμού και τρόπων συμπεριφοράς του νέου δημοτικού συμβουλίου. Δεν τιμούν τέτοιες στιχομυθίες την πόλη μας. Είναι άσχημο να το ακούς από ανθρώπους με κάποια ηλικία αλλά και θητεία χρόνων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτά θα διδαχθούν οι νεώτεροι στο συμβούλιο; Ας μην απορήσει ο τοπικός πολιτικός κόσμος μετά από τέσσερα όταν θα εκλέγεται (;) μεταξύ συγγενών και φίλων. Αν τα υπόγεια είναι γεμάτα σύριγγες και ιατρικά απορρίματα δε χρειάζονται νταηλίκια, αρκεί μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, το στικάκι και το upload. Μια εικόνα δεν είναι χίλιες λέξεις;Αναμένουμε τις εικόνες.


 


3. μολονότι το θέμα της απαξίωσης της δημοτικής ιστοσελίδας έχει αναδειχθεί απο μένα προσωπικά γιατί θεωρώ άδικο ως φορολογούμενος έλληνας πολίτης να πληρώνω για να συντηρούνται μέσα που δεν επιτελούν τον πραγματικό τους σκοπό, δεν είχα δει την ανάρτηση για την αιμοδοσία. Βλέποντας την όμως καθώς και τις φωτογραφίες των πολιτικών προσώπων και δίχως να έχω τίποτε μαζί τους, αναρωτιέμαι... Το δικό τους αίμα είναι πιο κόκκινο και με περισσότερα οκτάνια από των υπολοίπων αιμοδοτών συμπολιτών μας που έδωσαν το παρόν;


 


4. ο κος Ζορμπάς επανέλαβε πως στη σελίδα του δήμου θα ανέβαζουν τις θέσεις και της αποφάσης της δημοτικής αρχής. Πάει και τελείωσε. Συμφωνούμε, τις θέσεις για θέματα της πόλης όμως και τις αποφάσεις, όχι προσωπικές εισηγήσεις, συνεντεύξεις και επισκέψεις σε εκθέσεις αντί π.χ. για τον προϋπολογισμό.


 


5. αφέθηκαν αιχμές από το δήμαρχο για το θέμα του λογαριασμού της πρώην ΔΗ.Π.Ε.Α.Π. και το πού πάνε τα χρήματα ή κατάλαβα λάθος;


 


6. σωστή η ερώτηση του Γιάννη Γουργούλη. Γιατί το θέμα των ελεγκτών δε συζητήθηκε πρώτο; Μήπως για να έχουμε φύγει αρκετοί που πήγαμε για αυτό ακριβώς το θέμα;


 


7. μακάρι ο δήμαρχος να καταφέρει να προσλάβει μόνιμους εργαζόμενους στη φιλαρμονική και να της δοθεί ένα τολ στο στρατόπεδο Σπυρούδη ώστε να στεγαστεί σε ένα σωστό χώρο και όχι στο υπόγειο που είναι σήμερα.


 


8. μου προξενεί εντύπωση –μιας και δεν έχω το απαιτούμενο πτυχίο δημάρχου ή δημοτικού συμβούλου που μου ζητήθηκε- γιατί ο δήμαρχος είναι συνεχώς κόντρα. Γιατί π.χ. δεν υπάρχει συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση μιας και τα ΦΕΚ των νέων νομικών προσώπων δεν έχουν βγει ακόμη. Δεν το κατανοώ. Αν τους έχει ανάγκη, γιατί δε συνεργάζεται; Αν πάλι τους θεωρεί διεφθαρμένους, γιατί δε ζήτησε με το που ανέλαβε την παραίτησή τους; Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς.


 


9. φανταστείτε! Από 1/3/2011 έχουμε θεωρητικά τα δύο νέα νομικά πρόσωπα και την κατάργηση των παλαιών. Κοντεύουν δύο μήνες και τα ΦΕΚ λειτουργίας ακόμη να βγουν. Καταλαβαίνετε σε τι χώρα ζούμε; Μα κράτος είναι αυτό ή μπου.....ο; Αν και εκεί λένε ότι υπάρχει οργάνωση.


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη