Αναπολώντας τα Πευκάκια του χθες...

Ένα  πραγματικό αξιόλογο βιβλίο για την ιστορία και λαογραφία της Συνοικίας των Πευκακίων, γραμμένο από τον Πρόεδρο του Συλλόγου  "η Αναγέννηση" Γιώργο Γεωργίου.  Το  σπάνιο βιβλίο που μόλις δημοσιεύτηκε και κυκλοφόρησε,  είναι ένα οδοιπορικό στα Πευκάκια του χθες. Διαβάζοντάς το ο αναγνώστης βλέπει και παρακολουθεί ο ίδιος τους αγώνες, την καθημερινή βιοπάλη αλλά και τις ανθρώπινες αξίες που οι κάτοικοι της Συνοικίας έζησαν και πορεύτηκαν με αυτές.


Για την εκπόνηση του βιβλίου  πολύτιμη ήταν η συνεργασία με  συμπολίτες της  Συνοικίας μας που συνέδραμαν τη δύσκολη αυτή προσπάθεια, την αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και τη στήριξαν ηθικά καταθέτοντας τις δικές τους βιωμένες μαρτυρίες και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Ασπρόμαυρες οι περισσότερες φωτογραφίες και η κάθε μια, ξεχωριστή. Μοναδική. Ανεπανάληπτη. Πρόσωπα  αγνά, ευτυχισμένα. Ηταν οι φωτογραφίες και το σπάνιο λεύκωμα που έδωσαν το ερέθισμα στο συγγραφέα να μετατρέψει το λεύκωμα σε βιβλίο και το κατέφερε επιτυχώς χάρις και στο πολυτάλαντο προσόν του να είναι Μέλος της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και να έχει στο ιστορικό του συγγράψει και άλλα βιβλία.


Ο συγγραφέας ψηλαφίζει στην κυριολεξία την περιοχή και τους ανθρώπους της. Καταγράφει τα στοιχεία που συνέλεξε με χρονολογική σειρά και ακρίβεια από την εποχή της κατοχής και  δώθε και τα παρουσιάζει με συστηματικό τρόπο και απαράμιλλο λογοτεχνικό ύφος που προσιδιάζει με το περιεχόμενο και τις αναφορές του βιβλίου. Η μετεξέλιξη της ονομασίας από Βρωμοπούσι σε Πευκάκια, ο αγώνας για την προσάρτηση της Συνοικίας στην Αγία Παρασκευή από την Παιανία, η ένταξη στο σχέδιο πόλης, η κατασκευή του Σχολείου, η ιστορία της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων εμπλουτισμένη με το πολύτιμο άρθρο του Εφημέριου του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων π. Σταύρου  Τρικαλιώτη,  αποτελούν πτυχές που ξετυλίγονται στο βιβλίο.


Ταυτόχρονα  μια σειρά από σπάνιες φωτογραφίες, που η λήθη θα σκέπαζε για πάντα παρελαύνουν και μαζί  πρόσωπα του χθες, αγνά, περήφανα με καθαρό μέτωπο και αρχοντιά. Ότι το βιβλίο αποκαλύπτει για τα Πευκάκια, δίνει τη θέση του στην ιστορία και αποτελεί πολύτιμο οδηγό στους νεώτερους  μελετητές που θα βρουν  πολύτιμο υλικό για την περιοχή.


Χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η απλόχερη συνεισφορά των συμπολιτών μας που κορυφώνεται με δύο σπάνια  ζωγραφικά έργα της συμπολίτισσας μας από την Αγία Παρασκευή ζωγράφου Κατερίνας Στρατάκου με έργα εμπνευσμένα από το φυσικό τοπίο της Συνοικίας. Το πηγάδι με την χύτρα είναι χαρακτηριστικό για την περιοχή, και ξυπνάει μνήμες στους παλιούς τότε που το νερό για την εξασφάλισή του ήταν μεγάλη υπόθεση.


Το βιβλίο, σύμφωνα και με έγκυρους κριτές ξεχωρίζει για την ιστορική τεκμηρίωση και  συνέπεια καθώς και για το  απαράμιλλο λογοτεχνικό του ύφος.


Ο Σύλλογος, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης των αναγνωστών, διαθέτει μόνο περιορισμένο αριθμό βιβλίων. Οσοι επιθυμούν να το προμηθευτούν μπορούν έγκαιρα να επικοινωνήσουν με το τηλ. του Συλλόγου 210-6080102 για να το εξασφαλίσουν.

Νεότερη Παλαιότερη