Ενέδρες θανάτου από τα ξερά πεύκα

Ως εφιάλτη στους δρόμους με τα ξερά πεύκα (και όχι τις λεύκες) μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τις συνέπειες που θα προκύψουν σε περίπτωση που υπάρξουν θύματα σε κάποια από τις αρκετές ενέδρες θανάτου στην Αγία Παρασκευή. Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούμε σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υπερβολικοί, μια προσεκτικότερη όμως προσέγγιση οδηγεί σε αναθεώρηση.



Ξεκινούμε με ένα βασικό οδικό άξονα της Αγίας Παρασκευής, την οδό 28ης Οκτωβρίου όπου υπάρχουν δύο τέτοια σημεία. Το πρώτο αφορά δύο ξεραμένα πεύκα στην πολυκατοικία στο ύψος 29-31 όπου βρίσκονται το ένα ακριβώς πίσω από το άλλο ακριβώς πάνω στην είσοδο του garage του κτίσματος. Σε πρώτη όψη κανείς δεν αντιλαμβάνεται τίποτε καθώς ο υπεραναπτυγμένος κισσός δημιουργεί άλλη εντύπωση. Όμως προσεκτικότερη αυτοψία των περίοικων (δείτε προσεκτικά το δεξί τμήμα του πεύκου) έδειξε ότι και τα δύο πεύκα έχουν ξεραθεί ολοσχερώς. Όπως όλοι γνωρίζουν, σε αυτές τις περιπτώσεις οι ρίζες των πεύκων σαπίζουν μέρα με τη μέρα υποβοηθούμενες και από θεομηνίες όπως αυτή της περασμένης Πέμπτης. Κάποια στιγμή με ένα δυνατό αέρα το ξεραμένο πεύκο με τις σαπισμένες ρίζες πέφτει σαν ώριμο φρούτο. Ειδικά στην περίπτωση αυτή ο κισσός επιβαρύνει το πρόβλημα περισσότερο καθώς το σημαντικά πρόσθετο βάρος του θα προξενήσει ακόμη μεγαλύτερες ζημιές στο σημείο της πτώσης. Μάλιστα στο συγκεκριμένο ύψος του δρόμου συγκεντρώνονται κάθε πρωί μικρά παιδιά τα οποία περιμένουν το σχολικό για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.



Οι περίοικοι έχουν θέσει το θέμα εδώ και κάποιο διάστημα στους ενοίκους της πολυκατοικίας το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αναγνωρίζει το ζήτημα. Για την ώρα όμως δεν έχει γίνει ακόμη κάποιο βήμα για την κοπή των ξερών πεύκων. Αλλά όσο δε γίνεται κάτι, τόσο ο κίνδυνος εξακολουθεί. Το πότε θα πέσουν τα πεύκα -γιατί τα ξερά πεύκα πάντα πέφτουν- δεν μπορεί να το ορίσει κανείς. Στην καλύτερη περίπτωση θα πέσει προξενώντας υλικές ζημιές στις γύρω περιουσίες και τα σταθμευμένα Ι.Χ. καθώς επίσης και στην ηλεκτροδότηση της περιοχής καθώς όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες θα συμπαρασυρθούν και οι κολώνες με τα καλώδια της Δ.Ε.Η. με ότι αυτό συνεπάγεται. Φανταστείτε όμως να πέσει την ώρα που θα κατεβαίνουν το δρόμο παιδιά γυρνώντας από το σχολείο ή το μεσημέρι που τα σχολικά των παιδικών σταθμών διαβαίνουν γεμάτα το δρόμο ή την ώρα που κάποιο/α Ι.Χ. ανεβαίνουν το δρόμο. Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ένας από αυτούς που οδηγούν προς την Πελοποννήσου και την Αττική Οδό. Δεν είναι λοιπόν λίγα τα Ι.Χ. που διέρχονται την 28ης Οκτωβρίου.


Στον ίδιο πάλι δρόμο, λίγο πιο μπροστά στο ύψος 24, ένα ακόμη ξερό πεύκο με κλίση προς το γειτονικό κτίσμα και το δρόμο αναμένει την πτώση του όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στη φωτογραφία. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει τέθει ήδη μια φορά το θέμα σε έναν από τους ιδιοκτήτες δίχως όμως όπως φανερώνει η υπάρχουσα κατάσταση ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ενδεχόμενη πτώση του ξερού αυτού πεύκου ανα πάσα στιγμή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα -ανάλογα πάντα και τις συνθήκες- πάνω στο δρόμο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Επιπρόσθετα μια ακόμη εικόνα από το ίδιο σημείο έρχεται να αναδείξει ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην Αγία Παρασκευή αυτό της φροντίδας των κήπων όχι μόνο από τα κάγκελα και μέσα αλλά κυρίως από τα κάγκελα και έξω.


Τα θαμνώδη καλλωπιστικά φυτά χρειάζονται και την απαραίτητη φροντίδα ώστε να μη δημιουργούν πρόβλημα στους διερχόμενους πεζούς. Όπως παρατηρείται στη φωτογραφία στο συγκεκριμένο σημείο αναγκάζεται κανείς να κατέβει τελείως στο δρόμο (καθώς υπάρχει και ο κάδος) για να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του έχοντας τα διερχόμενα αυτοκίνητα πλάτη. Επομένως -έστω και περιορισμένα- τίθεται και ένα ζήτημα ασφαλείας των πεζών (είτε είναι μάνες με καροτσάκια είτε γέροντες) που δεν είναι υποχρεωμένοι να βγαίνουν στο δρόμο για να μπορούν να περπατήσουν.


Ας πάμε τέλος και σε ένα άλλο εξίσου επικίνδυνο σημείο διότι όσο σημαντικός δρόμος είναι η 28ης Οκτωβρίου άλλο τόσο σημαντικός είναι η Ειρήνης που αποτελεί έξοδο προς τη λεωφόρο Μεσογείων αλλά και η Ευεργέτου Γιαβάση ως ο μόνος ουσιαστικά δρόμος που οδηγεί προς την πλατεία Αγίας Παρασκευής.


Στο σημείο λοιπόν όπου συναντώνται οι οδοί Ειρήνης, Γιαβάση και Λεωνίδου υπάρχει μια παλιά μονοκατοικία η οποία διαρκώς ρημάζει. Στο οικόπεδο όμως υπάρχουν όπως βλέπετε δύο ξερά πεύκα με την κλίση τους ελαφρά προς το δρόμο. Ο κίνδυνος για διερχόμενα Ι.Χ. (που είναι πάρα πολλά) αλλά και πεζούς (στο δρόμο για την κεντρική μας πλατεία) είναι μεγάλος. Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετοί γονείς διέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο οδεύοντας για την παιδική χαρά. Στο σημείο αυτό επικοινωνήσαμε με τον πρώην αντιδήμαρχο και νυν δημοτικό σύμβουλο Κώστα Κρητικίδη ο οποίος μας είπε ότι ο δήμος δυστυχώς δεν μπορεί να επέμβει σε ιδιοκτησίες για την κοπή ξερών πεύκων προβαίνοντας ο ίδιος στα δέοντα.


Όσον αφορά το θέμα με τα ξερά πεύκα της παλαιάς και σχεδόν γκρεμισμένης μονοκατοικίας ο κος Κρητικίδης μας ενημέρωσε ότι εδώ και μήνες ως αντιδήμαρχος έχει στείλει πολυάριθμες επιστολές στον ιδιοκτήτη της μονοκατοικίας ο οποίος προφανώς υπολογίζει περισσότερο το κόστος της κοπής των ξερών πεύκων από αυτό της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής.


Πάραυτα μολονότι αναγνωρίζουμε πως οι δυνατότητες της δημοτικής αρχής είναι περιορισμένες, την καλούμε να εξαντλήσει τα όποια περιθώρια κινήσεων ασκώντας τη μέγιστη δυνατή πίεση στους υπεύθυνους. Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν -μη σας πω και του κηδεύειν- εστί.


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη