Η απογραφή και η μεγάλη ευκαιρία της Αγίας Παρασκευής

Μολονότι πολιτικό το θέμα, θα κάνουμε τη σχετική αναφορά μας εδώ. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9/2/2011 συζητήθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα της απογραφής του πληθυσμού. Σε συνομιλία μας με το πέρας της συνεδρίασης, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος αναφερόμενος στα βασικά σημεία της τοποθέτησής του μας μίλησε για τις ευκαιρίες που ανοίγονται μέσα από την απογραφή για την Αγία Παρασκευή. Μας ανέλυσε τους δύο βασικούς στόχους του δήμου πάνω στους οποίους είχε κάνει και ο ίδιος κάποιους αρχικούς σχεδιασμούς όσο ήταν στο τιμόνι της πόλης.


Αρχικά ο κος Γιαννακόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει μια εκτενής ενημερωτική καμπάνια από τη δημοτική αρχή με καταχωρήσεις στα μέσα ενημέρωσης, αναρτήσεις πανό, ενημερώσεις της δημοτικής ιστοσελίδας, διαμοίραση εντύπων κτλ, η οποία θα στοχεύσει στο να απογραφούν οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής εδώ, στον τόπο που διαβιούν και όχι στην περιφέρεια. Όπως μας τόνισε, δεν είναι δυνατό να έχουμε 100.000 κατοίκους αλλά 56.000 απογεγραμμένους. Τι θα σημάνει μια σημαντική αύξηση του πληθυσμού από τις 56.000 στις π.χ. 75.000; Περισσότερες κατακτήσεις για την Αγία Παρασκευή. Ο δήμος μας σε μια εποχή οικονομικής κρίσης μέσω της αύξησης του πληθυσμού του θα δικαιούται περισσότερων οικονομικών πόρων σε σχέση με σήμερα κι αυτό μόνο προς όφελος της πόλης μας μπορεί να αποβεί. Επίσης θα υπάρχει ένα διευρυμένο δημοτικό συμβούλιο με π.χ. 41 αντί 33 μελών (σήμερα) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερες φωνές να εκφραστούν και να δραστηριοποιηθούν στα κοινά της πόλης. Την πρόταση του κου Γιαννακόπουλου ενστερνίστηκαν τόσο ο Γιάννης Σταθόπουλος όσο και ο Ανδρέας Γκιζιώτης. Δεν τη συμμερίστηκε όμως και ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, ο οποίος επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δε δίνει χρήματα για καταχωρήσεις στον τύπο και πως οι δημότες είναι ενήμεροι. Αλήθεια, πώς είναι ενήμεροι οι δημότες; Τυπώθηκαν / διαμοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια; Έγιναν σχετικές αναρτήσεις στη δημοτική ιστοσελίδα η οποία εδώ και 1 ½ μήνα τελεί υπό αναμόρφωση και που μέχρι πρότινος παρουσίαζε ως δήμαρχο τον κο Γιαννακόπουλο; Κι εν πάσει περιπτώσει το θέμα δεν είναι φυσικά τα λεφτά αλλά η διαρκής άρνηση του δημάρχου σε ιδέες, προτάσεις και συνεργασίες. Για αυτό όμως όπως και για κάποιες απαξιωτικές δηλώσεις του δημάρχου που ανακαλύψαμε σχετικά με τα τοπικά μέσα θα επανέλθουμε σε ξεχωριστό κείμενο ώστε να αποκατασταθεί η τάξη, τουλάχιστον όσον αφορά εμάς που ουδέποτε ζητήσαμε δεκάρα τσακιστή από το δήμο ή τα νομικά πρόσωπα για ότι αναρτήσαμε.


Κι εν προκειμένω εμείς μέσω του κειμένου αυτού ενημερώνουμε τον κόσμο της Αγίας Παρασκευής για τη σπουδαιότητα της επικείμενης απογραφής του πληθυσμού. Προσωπικά αν ήμουν στη θέση του δημάρχου αντι να έλεγα για άλλη μια φορά «όχι» θα δεχόμουν την πρόταση του Βασίλη Γιαννακόπουλου και θα κοιτούσα να έρθω σε επαφή τόσο με τις εφημερίδες όσο και με το agiaparaskevi-guide.gr ζητώντας από τους υπευθύνους τους αν δέχονται αφιλοκερδώς να βοηθήσουν σε μια εκτενή καμπάνια ενημέρωσης.


Ο δεύτερος στόχος κατά τον πρώην δήμαρχο είναι ότι με την απογραφή δίνεται μια ευκαιρία να καθοριστούν τα όρια του δήμου μας σε δύο σημεία. Συγκεκρίμενα στα σύνορα με τα Γλυκά Νερά καθώς υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν ότι ο δρόμος που διέρχεται πίσω από την Ι.Μ. του Αη Γιάννη έως τη Λαυρίου ανήκει στη δικαιοδοσία της πόλης μας. Μάλιστα όπως μας είπε ο κος Γιαννακόπουλος στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει και σημαντική ελεύθερη έκταση για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης των απορριμάτων.


Το δεύτερο σημείο αφορά τα σύνορά μας με το Χολαργό καθώς ως τέτοια ορίζεται η φυσική προέκταση της Αρκαδίου (στη διαγώνιο του γηπέδου) έως το νταμάρι. Με τα χρόνια ο λόφος φαγώθηκε και ο Χολαργός μετακίνησε τα όρια. Εμείς ως πόλη οφείλουμε να τα επαναφέρουμε εκεί που βρίσκονταν. Αυτό μάλιστα υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Εκτενής λοιπόν ενημέρωση των δημοτών για να απογραφούν στην Αγία Παρασκευή και διεκδίκηση ή καλύτερα ένταξη των περιοχών που γεωγραφικά ανήκουν στην πόλη μας. Αυτοί οι δύο άξονες μπορούν, αν αξιοποιηθούν, να οφελήσουν οικονομικά και όχι μόνο την Αγία Παρασκευή, στα επόμενα δύσκολα χρόνια. Στα πλαίσια αυτά χρειάζεται συναίνεση (κάτι που δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα) και συστράτευση όλων των δυνάμεων της πόλης ώστε να βοηθήσουμε στους σκοπούς αυτούς. Για την ώρα αναμένουμε ακόμη το προσκλητήριο... πιθανώς να έρχεται με το γάιδαρο...


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη