Επανερχόμαστε μετά από αρκετούς μήνες στο θέμα του πάρκου Νεαπόλεως. Είχαμε δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το θέμα. Μια σειρά φωτογραφιών από το χώρο που περιβάλλει το υπουργείο γεωργίας έρχεται να μας δημιουργήσει αισθήματα απογοήτευσης και ανησυχίας.
Απογοήτευσης γιατί η συντεταγμένη πολιτεία που υποτίθεται πως προστατεύει το φυσικό πλούτο της χώρας συμπεριφέρεται στο χώρο σαν να πρόκειται για χωματερή.
Ανησυχίας γιατί τα μπάζα γενικώς αποτελούν πάντα μια πολύ καλή εύφλεκτη ύλη.
Ας μην ξεχνάμε πως η περίφραξη έχει πάψει να υφίσταται μετά από κινήσεις συμπολιτών μας, δίχως όμως οι ίδιοι να αναλάβουν σε βάρδιες να φυλάσσουν το πάρκο χειμώνα / καλοκαίρι και επί 24ώρου βάσεως. Αυτό που υπάρχει δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μικρό τσιμεντένιο τοιχάκι με μια πύλη από την οποία απουσιάζει η πόρτα, όπου έχει τοποθετηθεί εσχάτως ένας μικρός χωμάτινος βράχος.
Γνωρίζουμε ότι αυτό που όλοι βλέπουμε με τα μάτια μας χαρακτηρίζοντάς το ως δάσος στην πραγματικότητα αποτελεί οικόπεδο του Υπουργείου Γεωργίας και όχι δασική περιοχή που σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή το Υπουργείο δύναται να κόψει όσα πεύκα κρίνει απαραίτητο προκειμένου να οικοδομήσει νέα κτίρια της αρμοδιότητάς του.
Πάραυτα απευθύνουμε έκκληση προς τους υπεύθυνους του υπουργείου να φροντίσουν άμεσα το χώρο καθώς πολλοί από μας πηγαίνουν για ένα περίπατο με τα παιδιά τους, άλλοι για να γυμναστούν και άλλοι για να ξεμουδιάσουν τα οικόσιτά τους, να προβούν σε καθαρισμό του χώρου για την προστασία του περιβάλλοντος. Αναγνωρίζουμε ότι μολονότι ο χώρος ανήκει στο υπουργείο δε μας εμποδίζουν να εισέλθουμε αλλά κι αυτή δεν είναι μια όμορφη / ασφαλής εικόνα για το πάρκο.
Ειπώθηκε προεκλογικά από το Βασίλη Γιαννακόπουλο, ότι μετά από την έγκριση μίας πολεοδομικής μελέτης που εκπονεί ο Δήμος, θα περιέλθουν αυτοδίκαια στο Δήμο έκταση 13 στρεμμάτων (!) για τη δημιουργία Ελεύθερου Πάρκου Αναψυχής. Μεταξύ αυτών και το παρκάκι των προσκόπων στη Νεαπόλεως, το οποίο στην πραγματικότητα ουδέποτε παραχωρήθηκε επισήμως από το Υπουργείο Γεωργίας προς τον Δήμο και ότι μόνο μετά από την έγκριση αυτής της μελέτης θα γίνει και τυπικά περιουσία του Δήμου μας. Μάθαμε επίσης, ότι το σχολικό συγκρότημα και το γήπεδο βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα από πλευράς πολεοδομίας. Αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει τίποτα απ’ όλα αυτά, καθώς η παρέμβαση του Μιχάλη Γριβέα που εγκρίθηκε σε Δ.Σ. της διοίκησης Γιαννακόπουλου πρέπει να την επεξεργασθεί η αρμόδια τεχνική υπηρεσία για να καταστεί εφαρμόσιμη.
Πάρα ταυτα καλούμε τη νέα δημοτική αρχή καθώς και τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις να συνταχθούμε μαζί για την άσκηση πίεσης ώστε να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες, οι οποίες μάλιστα δεν προκαλούν την παραμικρή επιβάρυνση ούτε στο Δημοτικό ούτε στον Κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, καλούμε τη Δημοτική αρχή να πάρει πρωτοβουλίες για να βελτιωθεί και να διαφυλαχθεί η σωστή εικόνα του πάρκου (ή αν έχει βελτιωθεί να μην επαναληφθεί το θέαμα των φωτογραφιών). Οφείλουμε επίσης να ζητήσουμε τη διακοπή των πειραμάτων αφθώδους πυρετού που γίνονται στα φιλοξενούμενα πρόβατα καθώς και η καύση του μυστηριώδους κλιβάνου με το φουγάρο ακριβώς δίπλα στο Γυμνάσιο, το οποίο έχουν επανειλημμένα καταγγείλει οι κάτοικοι. Τίθεται σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας περά από τη δυσοσμία της περιοχής λόγω της στάνης. Επιπρόσθετα θίγεται και το φιλοζωικό συναίσθημα των κατοίκων της πόλης μας.
Από την άλλη για να μπορούμε κι εμείς ως πολίτες να εμπνέουμε το σεβασμό στις αρχές θα πρέπει να δείχνουμε ότι σεβόμαστε τη φύση. Στην περιοχή του πάρκου όπου βρίσκεται η παιδική χαρά και λαμβάνουν χώρα οι δραστηριότητες των προσκόπων υπάρχουν αρκετοί κάδοι απορριμμάτων. Πάραυτα όπως βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες προκύπτει πως είναι αρκετά δύσκολο να πετάμε τα σκουπίδια μας σε αυτούς.
Ακολουθούν οι φωτογραφίες από το πάρκο, τόσο από το χώρο του υπουργείου όσο και από το παρκάκι των προσκόπων. Κλείνουμε με την ελπίδα το ζήτημα του πάρκου να κλείσει σύντομα με τον επιθυμητό τρόπο για την πόλη μας και να μην το δούμε να αποτελεί αντικείμενο προεκλογικού διαλόγου σε 3 περίπου χρόνια.